Hlavní obsah

Obyčejná okurka? Omyl! Je to kosmetický i zdravotní zázrak!

Foto: shutterstock

Proč byste na své zahradě měli vždy vysadit dostatek okurek? Protože jsou superpotravinou, která prospívá zdraví i kráseFoto: shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je na okurce tak obdivuhodného? Nepodceňujte ji, protože na vaší zahrádce roste hotový poklad, který můžete využít jako lék, kosmetický přípravek, ale i při úklidu!

Článek

Okurka, to je spousta vody, vlákniny, ale i vitaminů a látek, které jsou pro vaše zdraví přímo blahodárné. Ostatně i proto s ní počítá přírodní medicína doslova ve velkém!

Okurka pro zdraví

Pokud budete jíst okurky pravidelně, bez ohledu na sezonu, vyhnete se pravděpodobně vysokému krevnímu tlaku, ale i nadměrnému množství cholesterolu.

Vzhledem k jejím detoxikačním schopnostem předchází vzniku dny jako důsledku hromadění kyseliny močové v těle.

Dále okurka umí pročistit trávicí systém a celé tělo, chrání i proti artritidě a onemocněním kloubů.

Proslýchá se, že látky obsažené v okurce mohou brzdit růst některých nádorů – hlavně prostaty, prsu, vaječníků a dělohy. Je to zřejmě i díky její schopnosti odkyselit organismus. Nebojte se ji použít ani v případě pálení žáhy.

Chlorofyl v okurce působí také jako pohlcovač pachů, tiší bolesti v krku, zlepšuje okysličení těla, urychluje hojení a pomáhá při léčbě infekcí. „Protože obsahuje i draslík, odvodňuje organismus a harmonizuje kardiovaskulární systém – snižuje i krevní tlak. Je také skvělým přírodním antidepresivem, tak ji vyzkoušejte," říká poradkyně zdravého životního stylu Jarka Kučmášová a radí: „Právě okurky se vyplatí kupovat v bio kvalitě, běžné se většinou hojně chemicky ošetřují proti plísni."

Foto: shutterstock

Okurky jsou nejen skvělé do salátů, ale i do osvěžujících a zdravých nápojůFoto: shutterstock

Okurka je tím pravým i pro diabetiky, protože obsahuje látku, která prý tělo motivuje k výrobě dostatečného množství inzulínu.

Jako přírodní koktejl vitaminů a dalších blahodárných látek je vlastně „baterií“, která poměrně rychle dobije unavené tělo.

Máte za sebou bezesnou noc s alkoholem? Využijte její schopnost pročistit tělo – před spaním si dopřejte porci okurky a nemusíte se bát kocoviny ani bolestí hlavy.

Okurky jsou ideální zelenina, pokud dbáte na štíhlou linii. „Její nízká kalorická hodnota, obsah vlákniny a vysoký obsah vody z ní dělají ideální dietní potravinu. A zdaleka ji nemusíte jíst, skvěle se i pije. Díky své lehké a sladké chuti se hodí překvapivě i do smoothies, ze kterých dělá osvěžující drinky na každý den," říká Denisa Vítková z UGO.

Jako kosmetický přípravek

Pokud budete jíst dost okurky, nemusíte ani tolik investovat do kosmetických přípravků – podpoří kvalitu pleti, vlasů a nehtů zevnitř. Je skvělým antioxidantem, díky obsahu vitaminu E chrání buňky proti volným radikálům. Použít ji ale můžete i zvenčí – její šťáva hydratuje, napíná, zklidňuje a osvěžuje pleť, vyživuje a působí preventivně proti tvorbě drobných vrásek. Můžete ji použít i na spáleniny, například od sluníčka.

Protože obsahuje i křemík a síru, používá se šťáva z okurek i jako přípravek, který podporuje růst vlasů a brzdí jejich vypadávání, což jistě ocení pánové, kteří se bojí plešatění.

Foto: shutterstock

V případě, že jste okurky pěstovali bez chemie, klidně je můžete jíst i se slupkou – tedy poté, co je omyjeteFoto: shutterstock

Využijte okurku i v domácnosti

Okurka – a je jedno, jestli polní, salátová nebo ta na zavařování – funguje jako dobrý přípravek na naleštění nerezových ploch. Potírejte je plátkem okurky, nechejte chvíli působit a pak doleštěte měkkým hadříkem. Lesk dodá i botám či kabelce – a ještě jim dodá odolnost proti vodě.

Stoprocentně jste už slyšeli o tom, že šťáva z okurky je skvělým přípravkem na zrcadlo. To nejen vyleštíte, ale i ochráníte proti zamlžení. Bonusem je, že okurková šťáva hezky voní. Zrcadlo můžete přejíždět plátkem okurky, ale i vnitřní stranou slupky.

Udělali jste si na bílém nábytku čáru tužkou nebo propiskou? Vyzkoušejte použít neoloupanou okurku – její slupka zafunguje jako guma a ve většině případech problém vyřeší.

Slupky z okurky nevyhazujte, nejdřív je dejte do hrnce s vodou a nechejte pomalu vařit – osvěží a provoní vzduch v bytě.

Jak vidíte, tak pro superpotraviny nemusíte do vzdálených, exotických míst, stačí dojít na vlastní zahrádku! Napište nám své oblíbené způsoby zpracování okurky!

Načítám