Hlavní obsah

Odjíždíte na dovolenou? Na tohle nezapomeňte!

Foto: Thinkstock

Aby návrat z dovolené byl bez problémů, stačí pár jednoduchých zásadFoto: Thinkstock

Reklama

Konečně! Kufr je zabalený, pasy a letenky máte v kabelce a taxi na letiště už stojí před domem!. Ještě zamknout dveře, pohledem zkontrolovat zavřená okna, a dovolená může začít! Ale opravdu jste na nic nezapomněli? Raději to zkontrolujte podle našeho seznamu!

Článek

Zatímco si užíváte zasloužené volno u moře nebo v horách, doma vám mizí peníze. A nemusí být na vině zloději, kteří vás vykradou. Své dokážou udělat například spotřebiče zapojené v zásuvce. A nejen ony. Víte, jak připravit byt či dům na svou dovolenou?

1. Nezapomeňte na schránku

Plná schránka obálek, a hlavně reklamních letáků je prvním znamením pro zloděje, že jste odjeli na dovolenou a byt delší dobu nikdo nehlídá. Pokud jste se nedomluvili se sousedy, aby vám ji pravidelně vybírali, a rodina to má daleko, zkuste to přímo na vaší poště. Zde si lze za 120 korun na měsíc objednat službu nazvanou Dosílka. Jste-li na dovolené v České republice, bude pošta chodit za vámi. Když jedete do zahraničí, mohou vám dopisy chodit do zaměstnání nebo k příbuzným, kde si je pak vyzvednete. U některých zásilek lze požádat o odložené doručení, a to až o jeden měsíc. Tuto službu pošta poskytuje zadarmo. Pozor ale na reklamní letáky roznášené brigádníky!

Foto: kovotepec.cz

Během dovolené by se schránka neměla plnit poštouFoto: kovotepec.cz

2. Cennosti musí pryč!

Pokud nemáte domácí trezor (jak ho vybrat se dočtete v článku Domácí trezor – rozumná volba), odneste vše cenné – tedy šperky počínaje a kupními a pojistnými smlouvami nebo doklady všech členů rodiny konče – k příbuzným nebo raději do bezpečnostní schránky v bance. Cena za její pronájem se pohybuje v řádech deseti- až stokorun.

3. Nezatahujte závěsy ani rolety!

Zatažené závěsy a rolety sice ochrání dům či byt před horkým sluncem, ale budete-li je mít dole nepřetržitě deset či čtrnáct dnů, upozorní, že uvnitř nikdo delší dobu není. Proto je nikdy nezatahujte!

4. Imitujte uvnitř život

Každý, kdo viděl film Sám doma a pamatuje si, jak měli zloději vypozorováno, kdy se pomocí automatického časovače rozsvítí výzdoba a okna v domech, bude o této radě pochybovat. Ale v životě minimálně krátkodobě funguje. Pomocí časovacích hodin za stokorunu, které dáte mezi zásuvku a třeba lampičku, si lze nastavit, že se vám rozsvítí každý den v osm a v deset zhasne. Zvenku tak nebude byt vypadat opuštěný.

5. Nezapomeňte na květiny!

Nezapomeňte, že v bytě necháváte živé květiny, které budou potřebovat vodu! Ale pozor, ať jim přílišnou závlahou neuškodíte. „Květiny se zpravidla doporučuje zalévat jednou či dvakrát týdně, v horkém létě i častěji. Vaše týdenní čí desetidenní dovolená by je proto neměla moc ohrozit. Pozor, ať jim přílišnou zálivkou spíš neuškodíte," varuje Michala Matějková z firmy Květiny Levante a pokračuje: „Doporučuji jim zcela naplnit misky a nechat je na svém místě, maximálně přemístit rostliny z parapetů oken orientovaných na jih či západ na místo, kde nebudou tolik vystavené slunci. U druhů, které mají velkou spotřebu, můžete misku nahradit hlubokým talířem, salátovou mísou nebo naplnit plastovou lahev vodou a zarazit ji do hlíny otevřeným hrdlem dolů. Rostlina si z ní bude závlahu odebírat postupně, jak sama potřebuje."

Rozhodně ale po návratu dopřejte vyschlým květinám ozdravnou kúru. Napusťte jim plné misky, pokud je „vypijí", tak i opakovaně, a nechte je v nich stát několik hodin. Pak vodu slijte a pokračujte v zalévání, jak jste zvyklí.

Foto: Thinkstock

Na dovolenou s radostí a čistou hlavouFoto: Thinkstock

6. Dejte také chladničce prázdniny!

Mnohé chladničky jsou vybavené funkcí holiday. Využijte ji! „Teplota uvnitř chladničky se pohybuje kolem patnácti stupňů Celsia oproti klasickým pěti. I patnáct stupňů brání vzniku pachů a růstu plísní uvnitř,“ říká Stanislav Vyjdák ze společnosti Electrolux a dodává: „Samozřejmě je třeba z ledničky vyprázdnit rychle se kazící potraviny. Ty s delší trvanlivostí, zcela zabalené, vejce, stejně jako některé druhy ovoce a zeleniny mohou zůstat.“ Tím, že prostor chladíte jen na patnáct stupňů, odebírá přístroj ze sítě o třetinu až polovinu méně energie.

7. Nic nesmí zůstat v zásuvkách!

Ostatní přístroje a spotřebiče – jak kuchyňské, tak audiovizuální techniku – vytáhněte z elektrických i anténních zásuvek. Důvody jsou dva: Vypnuté přístroje vás stojí tisíce a zároveň chráníte své spotřebiče před bouřkou, která je dokáže během okamžiku zničit.

8. Vypněte bojler a vodu!

Pokud si ohříváte teplou vodu sami v bojleru, vypněte ho! Stejně tak se vyplatí uzavřít i hlavní přívod vody. Nevíte, kdy zničehonic začne téct kohoutek, protékat záchod nebo praskne trubka, a voda tak bude několik dnů bez využití odtékat do kanalizace nebo napáchá nemalou škodu. Takhle škody zmírníte.

9. Bez kontroly se to neobejde

Před odchodem zkontrolujte balkon či lodžii, zda tam nemáte pověšené prádlo, které bude po několika dnech signalizovat, že asi není nikdo doma. Okna zavřete na všechny kličky, rozhodně je nenechávejte ani pootevřená na větračku! Dáváte tak příležitost nejen zlodějům dostat se dovnitř!

10. Svěřte své klíče někomu zodpovědnému!

I přes tato opatření nelze vyloučit, že se něco nestane jak u vás v bytě, tak třeba u sousedů nad vámi. Stačí, aby jim vytekla pračka, a vyplavili vás. Když bude voda v bytě týden, napáchá nemalé škody. Je proto dobré po dobu dovolené nechat klíče buď u někoho z rodiny, nebo u správce domu, který může v podobných případech byt otevřít, a zmírnit tak následky katastrofy.

I když jde jen o maličkosti a někdo by mohl říct, že jsou to zbytečnosti, opak je pravdou. Čím méně starostí budete o dovolené mít, tím více si ji užijete!

Reklama

Související témata:

Načítám