Hlavní obsah

Chraňte své spotřebiče před bouřkou!

Foto: Thinkstock

Bouřka může pěkně pochuchat nervy a zanechat vážné následkyFoto: Thinkstock

Reklama

Přijde to jako blesk z čistého nebe – i když máte svůj dům chráněný bleskosvodem, přesto vás mohou hromy a blesky ohrozit. Stačí jedna nešťastná rána, a zničený může být počítač, jídlo v lednici i voda v bazénu. Víte, jak se proti tomu bránit?

Článek

Stačí okamžik, aby blesk udeřil venku do elektrického nebo telefonního vedení, a vznikne v síti přepětí, které dokáže zničit elektrospotřebiče v okruhu i několika kilometrů. Řešení je samozřejmě jednoduché – vytáhnout je ze zásuvek. Ale to jde jen někdy a u něčeho. Rozhodně si to nemůžete dovolit před odjezdem na dovolenou s chladničkou. Co tedy s tím?

Zvolte lepší zásuvky

Spotřebiče lze chránit dvěma způsoby: „Elektrické spotřebiče jsou před nárazy elektrického proudu v bezpečí, pouze pokud jsou zcela vypojené ze sítě, nebo pokud jsou před nárazy elektrického proudu dobře chráněny,“ říká Stanislav Vyjdák ze společnosti Electrolux a dodává: „Napětí může do spotřebiče probít přes anténu nebo rozvodnou síť.“

Proto je dobré zapojovat dražší přístroje do zásuvek s takzvanou přepěťovou ochranou, která chrání nejen proti výbojům blesku, ale obecně proti jakýmkoli prudkým výkyvům napětí v elektrické síti. Tyto zásuvky dokážou podobně jako bleskosvody svést přepětí do země nebo do takového místa, kde nezpůsobí škodu. Přitom jistotu lze získat za poměrně malé peníze, cena takových zásuvek začíná na 200 korunách, ty obyčejné jsou jen o polovinu levnější.

Foto: Thinkstock

Odstranit následky, které na vašem domově napáchala bouřka, může dát pěkně zabratFoto: Thinkstock

Pozor na zkázu v lednici

Dvojitou zkázu dokáže nadělat bouřka a impulzní náraz v chladničce. Kromě poškození přístroje totiž mohou vzít za své i zásoby jídla, a to hlavně v mrazničce. Jak je tedy zachránit? Každý přístroj má – kromě jiných udajů, o nichž se více dozvíte v tomto článku – stanovenou dobu, jak dlouho uvnitř zůstanou potraviny nezkažené při výpadku elektrické energie nebo poškození samotného přístroje. „Například u malého chladicího boxu v chladničce je to až deset hodin, ve spotřebičích se standardní izolací, kterou tvoří polyuretanová pěna o tloušťce kolem pěti centimetrů, mohou potraviny bez ztráty kvality přežít až dvacet hodin. A pokud máte truhlicovou mrazničku, tak u nich je to až šedesát hodin,“ popisuje ve Stanislav Vyjdák.

Samozřejmě je třeba dodržovat určitá pravidla, hlavně nesmíte každou půlhodinu otvírat dvířka mrazáku a koukat, zda už jídlo netaje. Zbytečně byste si tak dovnitř pouštěli teplo, a doba by se zkrátila. Rozhodně odtud nic nevyndávejte, protože platí, že nízká teplota se lépe udrží v plné chladničce než v poloprázdné.

Vodu v bazénu po průtrži vyčistěte!

Říká se, že stejně jako se za bouřky zkazí mléko, může se zkazit i voda v bazénu. Není to však přesné a rozhodně nejde o žádnou tragédii. „Je pravda, že v horkých teplých dnech se ve vzduchu vyskytuje více prachových částic či jiných nečistot, a pokud přijde déšť, spláchne je s sebou i do vody v bazénu. U zapuštěných pak hrozí, že při velkých lijácích může stéct do zapuštěných bazénů i voda z povrchu a vzít s sebou různé nečistoty, které pak mohou způsobit zakalení a zkažení vody,“ popisuje Václav Brom ze společnosti Mountfield a přidává řešení, co s tím.

Je třeba co nejdříve zapnout filtrační jednotku, tedy pokud vám funguje elektrický proud, změřit hodnoty vody, a podle nich přidat bazénovou chemii. Hrubší nečistoty pak je třeba odstranit síťkou či vysavačem. Do vody lze přidat i látku, díky níž se nečistoty ve vodě srazí a lépe se odstraní. Návod, jak mít krásně čistou vodu v bazénu, najdete zde!

„Podobným katastrofám lze ale poměrně snadno zabránit tím, že budete hladinu vody krýt plachtou nebo zastřešením. I když je pravda, že některé bouřky přicházejí tak rychle, že to ani není možné,“ dodává Václav Brom.

Vyděsili jsme vás a jdete hned měnit zásuvky a zjišťovat, zda máte v pořádku bleskosvod? Pak pamatujte na to, že jde o práci s elektřinou, kterou by měl provádět odborník! Hezké léto bez katastrof!

Reklama

Související témata:

Načítám