Hlavní obsah

Odmítáte po rozchodu nový vztah? Tohle jsou 3 důvody, proč to nedělat!

Foto: Profimedia

Po rozchodu nikomu není do smíchu. Ale příliš dlouho se vyhýbat dalším potencionálním partnerům není dobřeFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatná nálada, vzpomínky, sebelítost, chuť všechno to zaspat. Taky vás potkal rozchod? Tak na to poslední, co teď myslíte, je nová známost. Ale to je právě ta chyba. Randěte co možná nejdřív! Proč?

Článek

„Před dvěma měsíci jsem se rozešla s přítelem a na chlapy teď vůbec nemám pomyšlení. Nebaví mě ani randit, jsem z těch vztahů nějaká otrávená,“ zaznělo od vedlejšího stolu v nejmenované kavárně, kde si jedna slečna asi tak ve věku osmadvaceti let stěžovala druhé. Její reakce je přirozená.

Porozchodová rekonvalescence nějakou dobu trvá. (Autoři studie banky Capital One dokonce tvrdí, že na každý rok strávený s partnerem připadá jeden měsíc „aklimatizace“.) Podle koučky partnerských vztahů Lenky Černé je tato doba ideální pro orientaci na sebe, na svůj osobní růst.

„Je také dobré zjišťovat příčiny, proč vlastně vztah nevyšel,“ říká odbornice. Ale co dál? Otálet se zapojením se do společenského dění a další měsíce odmítat i nabídky třeba jen na kafíčko škodí zdraví. Jak to?

Nedávné vědecké pozorování Claudie Brumbaugh z vyšší odborné školy Queen College v New Yorku (mimochodem, absolventkou této školy je i chůva Fine, tedy herečka Fran Drescher) a Chrise Fraleyho z univerzity v Illinois, které uveřejnil americký Relate Institut, naznačuje, že člověk by se měl po rozchodu co nejdřív dát dohromady a vrátit se zpět k laškování. A to ze třech vážných důvodů.

1. Flirt prospívá psychice

Vědecké duo tvrdí, že pro člověka je vždycky lepší být ve vztahu. A když potkáte někoho nového, připadáte si víc žádoucí a můžete si „spravit“ sebevědomí, neboť potencionální zájemce na vás uvidí jen to hezké. (V této seznamovací fázi se totiž každý zaměřuje na příjemné věci, které chce vidět.)

Pokud sedíte doma před televizí, nikdo vám neřekne, že máte hezký úsměv, milý projev, charisma… V případě první varianty léčba z rozchodu může trvat kratší dobu. A nahromadění sexuální energie nebude mít takový dopad.

Jistá americká sexpertka Kim Anami dokonce před jakýmkoli intimním půstem (i masturbačním) varuje v tom smyslu, že vysoká koncentrace nevybité sexuální energie vede ke zdravotním obtížím, snižováním životní energie, a dokonce i k finančním krachům. Jak v tomhle stavu chcete někoho potkat? (Urychleně aspoň přiložte ruku k dílu.)

Foto: Profimedia

Když budete flirtovat, zvýšíte si sebevědomí, které je mnohdy po rozchodu pošramocenéFoto: Profimedia

2. Nová známost omezuje kontakt s ex

„Poté, co opět vstoupíte na seznamovací trh, budete lépe odolávat pokušení udržovat kontakt se svým bývalým partnerem,“ uvádí vědecká dvojka s tím, že při navazování nových vztahů se mozek snáze zaměstná.

Slídění po profilu ex, vyřizování účtů po esemeskách a scházení se se společnými známými, kteří se pořád vyptávají na vaši současnou situaci, bolest z rozchodu pouze prodlužují. Tomu známost či „kamarád s výhodami“ může učinit přítrž.

„Udržování kontaktu s předchozím partnerem se taky může stát zdrojem žárlivosti, napětí či pochybností v novém vztahu. Není pak prostor ani energie dívat se dopředu a něco budovat,“ říkají výzkumníci. Že vám se něco takového nemůže stát? Loňská studie univerzity v Kansasu potvrdila, že opětovné slepování vztahů po rozchodu je velmi časté!

Foto: Profimedia

Díky seznamování se s novými muži si můžete utříbit názor, jakého již rozhodně nebudete chtítFoto: Profimedia

3. Přichází lepší orientovanost

„Byl moc egoistický. Nesnášela jsem ty jeho výlevy na moji adresu.“ Tyhle a podobné emoce ve vás krátce po rozchodu stále jsou, máte tak šanci lépe porovnat, co v budoucnu vlastně chcete nebo nechcete. Je to logické. Proč fungovat s osobností, se kterou to v minulosti nevyšlo? Nepřímý souboj mezi ex a novou známostí může přinést ovoce.

„Pardon, pane, ale jelikož mi připomínáte mého bývalého, na další rande už spolu nepůjdeme. Nebudu nahrazovat něco něčím, co už mám za sebou.“ Tak na co ještě čekáte? Vyrazte ven ještě dnes večer!

A jak dlouho po rozchodu truchlíte vy? Taky nemáte chuť seznamovat se?

Načítám