Hlavní obsah
3,6
(23)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nápadů na rychlé a nápadité pohoštění není nikdy dost. Proto vám dnes nabízíme tip na tyto skvělé olivové koláčky. Jejich příprava není žádná věda a přitom jsou neuvěřitelně chutné. Kombinace několika druhů sýra a oliv rozhodně stojí za vyzkoušení.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 koláčků
Na koláčky
  • 275 g listového těsta
  • 125 g mozzarelly
  • 20 g parmazánu
  • 100 g čerstvého sýra
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
Na dohotovení
  • 30 g černých oliv
  • 30 g zelených oliv plněných paprikovou pastou
  • 50 g černých oliv
  • 20 g sušených rajčat v oleji
  • 1 ks vejce
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
Článek

Postup

01.

Z listového těsta vykrájejte pomocí vykrajovátka nebo širší sklenice deset kruhů o průměru asi 10 cm. Okraje těsta ohněte směrem nahoru a koláčky přeneste do formiček na tartaletky, které zajistí, aby se těsto při pečení neotevřelo a náplň nevytekla.

02.

Mozzarellu a parmezán nastrouhejte a smíchejte s čerstvým sýrem. Lehce osolte, opepřete a přidejte otrhané lístky čerstvého tymiánu. Důkladně promíchejte a poté rozetřete do každé z připravených mističek z listového těsta.

03.

Černé olivy bez pecky a zelené olivy plněné paprikovou pastou pokrájejte na poloviny nebo kolečka. Olivy kalamata nechte v celku nebo je jen přepulte a zbavte pecky. Sušená rajčata nakrájejte na proužky.

04.

Připravené olivy a rajčata rozdělte na koláčky. Okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a formičky vyskládejte na plech. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova. Po dopečení ozdobte koláčky čerstvým tymiánem.

A už jste ochutnali olivový chlebíček?

Související témata:

Načítám