Hlavní obsah
3,7
(9)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Pečené kuře není nuda! Když o něj budete hezky pečovat, odmění vás křupavou kůrčičkou a jemným, šťavnatým masem. Vyberte to nejlepší kuře, které si můžete dovolit, nešetřete máslem a podlévejte. Pak už stačí jen pár ingrediencí a můžete servírovat lahodnou pečeni. Třeba s touhle voňavou, lehce navinulou šťávou s olivami.

1 hod., 40 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 ks kuřete
  • 2 lžičky soli
  • 80 g másla
  • 6 stroužků česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 15 ks oliv černých
Článek

Postup

01.

Když připravujete pečené kuře, je dobré vyjmout ho z lednice alespoň dvě hodiny předem, aby nabylo pokojovou teplotu. Zkrátí se tak doba pečení a maso se tolik nevysuší. Kuře omyjte, dobře osušte a pořádně nasolte i zevnitř. Takhle ho nechte na lince odpočívat až do doby přípravy.

02.

Rozpalte troubu na 220 stupňů. Oloupejte česnek a dva stroužky nakrájejte na plátky. Prsty opatrně uvolněte kůži na prsou a kolem stehen a vsuňte pod ni polovinu másla nakrájeného na plátky. Do břišní dutiny dejte také kousek másla, dva celé stroužky česneku a část rozmarýnu. Upravte kuře do celistvého tvaru, křídla vsuňte pod tělo a stehna svažte kuchyňským provázkem. Vložte ho do pekáče, podlijte bílým vínem a částí vývaru, přidejte zbylý česnek (stroužky i plátky) a rozmarýn.

03.

Povrch kuřete poklaďte zbylým máslem a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 15 minutách stáhněte teplotu na 160 stupňů a dopékejte podle velikosti ještě asi hodinu. Každých 15 minut kuře pořádně polijte vypečenou šťávou a v průběhu pečení dolijte i vývar. Na posledních 10 minut můžete teplotu opět zvýšit a kuře dopéct do barvy. Těsně před koncem pečení vhoďte ke kuřeti hrst zelených oliv.

04.

Hotové kuře nechte před porcováním alespoň 10 minut odpočívat. K podávání se hodí bramborová kaše, bílá bageta, ale chutnají k němu i malé brambůrky s petrželkou a máslem.

Tip: Celé pečené kuře vypadá uprostřed tabule moc hezky, když ho ale před pečením naporcujete, získáte víc křupavé kůžičky a zkrátíte i dobu pečení.

Máte rádi křupavé kuřátko a pikantní olivovou chuť?

Reklama

Související témata:

Načítám