Hlavní obsah

Opravdu víte, co vám sluší? Otestujte se, jestli jste spíš Kim Kardashian nebo Jennifer Lopez!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dovolte nám hned na úvod přímou otázku: jste si jisté, že víte, co vám sluší? Jestli jste jen na chviličku zaváhaly, pusťte se s námi do úplného základu jménem typologie postav. Spadáte do skupiny trojúhelníků, obdélníků nebo jste učebnicové jablko?

Článek

Můžete mít dokonalý přehled o módních trendech, slušný rozpočet, spoustu místa v šatníku, ale pokud nerozumíte vlastním proporcím, stěží se hnete z místa. Na následujících řádcích vám proto objasníme, čím se jednotlivé typy tělesné konstrukce liší. A nebojte se, jen u teorie nezůstaneme. V příštích týdnech vám budeme postupně servírovat články zaměřené vždy na jeden druh postavy a nevynecháme ani konkrétní nákupní tipy.

Klíčová přitom není konfekční velikost, ale proporce. Neřešte na chvíli číslo na cedulce a místo toho si uvědomte, jak moc máte tvarovaný pas nebo kde jste nejnáchylnější k přibírání (právě to bývají kritické zóny, charakteristické pro jednotlivé typy postav).

Zároveň je samozřejmě nutné počítat s tím, že se všechny ženy nedají rozškatulkovat do pěti striktně daných skupin. Když si nebudete jisté, do které patříte zrovna vy, nechte rozhodnout svoje nejsilnější a naopak nejštíhlejší partie. Nenechte se přitom rozhodit tím, že na vás charakteristika nesedí stoprocentně. Stačí, když zjistíte, která kategorie je vám nejblíž. Věřte nám, při oblékání vám to pomůže (o tom ale až příště).

Foto: Terpsychore, Shutterstock.com

Přesýpací hodiny, trojúhelník, jablko, obrácený trojúhelník nebo obdélník. Víte, do které skupiny spadáte?Foto: Terpsychore, Shutterstock.com

Přesýpací hodiny  

  • Poznávací znamení - širším bokům kontrastuje užší pas, hrudník je plnější
  • Nejslavnější majitelky - Kim Kardashian, Scarlett Johansson, Salma Hayek

Připomíná vaše silueta přesýpací hodiny? Pak si můžete gratulovat. Právě tento tvar postavy totiž bývá označován za naprostý ideál. I když máte větší konfekční velikost, je pravděpodobné, že vám oblékání působí mnohem méně starostí než vašim kamarádkám s odlišnými proporcemi. Mezi poznávací znamení této kategorie patří širší boky, zadek a objemnější hrudník, který je vyvážený perfektně tvarovaným, útlejším pasem. Většina podobně stavěných žen se může pochlubit štíhlejšíma nohama a na rozdíl od jablka tak vehementně nebojují s oblastí bříška.

Foto: Profimedia.cz

Na „přesýpačkách“ si hvězda reality show Kim Kardashian (36) postavila kariéru. Nakolik je její slavné pozadí přírodní, se přitom dá spekulovatFoto: Profimedia.cz

Trojúhelník

  • Poznávací znamení - horní polovina těla je výrazně užší, nejširšími partiemi jsou boky, zadek a stehna
  • Nejslavnější majitelky - Jennifer Lopez, Beyoncé, Rihanna

Trojúhelník nebo také hruška vystihuje ženy, jejichž postava se rozšiřuje zejména od pasu dolů. Oproti přesýpacím hodinám není pas tak ostře definován, na druhou stranu ale ani tady nebývá bříško kritickou zónou. Silueta je nejsilnější v partii boků a stehen a výjimkou často není větší pozadí. V porovnání se spodní polovinou těla je hořejšek výrazně užší – trojúhelníkové postavy mívají útlá ramena.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Jennifer Lopez (48) má coby učebnicová hruška užší ramena a směrem dolů se její postava rozšiřujeFoto: Profimedia.cz

Jablko

  • Poznávací znamení - plnější střed těla, méně tvarovaný pas, štíhlejší ruce a nohy
  • Nejslavnější majitelky - Drew Barrymore, Catherine Zeta-Jones, Queen Latifah

Pod symbolem kolečka najdete postavu s kulatým středem těla, kterou budete znát coby jablko. Že spadáte do této skupiny, poznáte velmi snadno. Když přiberete, tak vždycky na břiše. Okolí vám chválí štíhlé nohy, ale s kamuflováním většího bříška a středu těla se zapotíte. Pas bývá u této postavy nevýrazný.

Foto: Profimedia.cz

Do jablíčkové skupiny patří i herečka Drew Barrymore (42)Foto: Profimedia.cz

Obrácený trojúhelník

  • Poznávací znamení - široká ramena, postava se směrem dolů zužuje
  • Nejslavnější majitelky - Renée Zellweger, Demi Moore, Teri Hatcher

Siluetě dominují široká ramena i záda, horní část trupu je jednoznačně nejvýraznější. Obrácené trojúhelníky mívají pas, který není příliš definovaný (může se blížit až k chlapecké postavě) a často také menší zadek a štíhlé nohy. Pomůcka je v tomto případě jednoduchá – trup se směrem dolů zužuje. Jestli se vás stále někdo ptá, zda jste závodně neplavaly, nejspíš jste našly svou skupinu…

Foto: Profimedia.cz

Siluetu připomínající obrácený trojúhelník má i herečka Renée Zellweger (48)Foto: Profimedia.cz

Obdélník

  • Poznávací znamení - rovná silueta bez náznaku boků
  • Nejslavnější majitelky - Cameron Diaz, Nicole Kidman, Keira Knightley

Boky? Jaké boky? Do obdélníkové skupiny spadají ženy s chlapeckou postavou, která nemá ani náznak křivek. Charakteristické zaoblení boků chybí a trup je téměř ve stejné šířce. Zpravidla jde o ženy, které jsou velmi štíhlé a drobnější mívají i hrudník a zadek. U oblékání je důležité vybírat kousky, které postavě dodají alespoň na některých místech objem.

Foto: Profimedia.cz

Chlapeckou postavu bez výrazných křivek má herečka Cameron Diaz (45)Foto: Profimedia.cz

Našly jste se? Výborně! Teď už si jen počkejte na svůj“ díl! 

Reklama

Načítám