Hlavní obsah

Přísná dieta nebo mobil. Jak ohrožují vaši pleť?

Foto: Thinkstock

Pleť je vizitkou každé ženyFoto: Thinkstock

Reklama

Že vaši pokožku ničí nedostatek spánku, stres nebo cigarety, už určitě víte. Jsou tu ale i další „škůdci“, které by vás možná vůbec nenapadlo podezřívat. Pojďte si posvítit na osm (zlo)zvyků, které vám ubírají na kráse.

Článek

Věřily byste, že ty pupínky, které se vám udělaly, mohou mít na svědomí sluneční brýle nebo fakt, že máte každou chvíli mobil u ucha?

1. Ignorujete čištění telefonu

Dělají se vám často pupínky na tvářích nebo u brady? A jestlipak poctivě otíráte displej vašeho telefonu? Pokud zahanbeně vrtíte hlavou, káply jste možná na důvod vašich potíží. Bakterie jsou holt pěkné mrchy, a když si vzpomenete, kde všude mobil pokládáte, není divu, že jakmile přijdou do styku s vaší pletí, mají doslova žně. Nezapomeňte proto displej čistit (kromě speciálních přípravků můžete použít i antibakteriální ubrousky) a přidejte i v péči. „Pokud se chcete vyhnout tvorbě pupínků, otírejte jednou denně kritická místa pleťovou vodou s nízkým obsahem alkoholu nebo kyselinou salicylovou, která je v boji proti akné k nezaplacení,“ říká dermatoložka Hana Píchková.

Foto: Thinkstock

Bakterie způsobující akné a další poškození pleti číhají všudeFoto: Thinkstock

Tip redakce: Potřebujete dát pleť akutně do kondice? Účinné tipy objevíte ve článku Krásná pleť na počkání: Jak ji rychle vylepšit?.

2. Nekoupete kosmetické štětce

Je fajn, že jste se naučily nanášet make-up štětcem, ale pokud je nebudete pravidelně koupat, můžete se těšit na ucpané póry a pupínky. Řešení je přitom jednoduché, alespoň jednou týdně štětce proprat ve speciálním roztoku nebo šamponové vodě. V případě, že je používáte denně, je po každém použití postříkejte antibakteriálním sprejem (Daily Brush Cleaner, Sephora).

3. Výměně povlečení moc nedáte

Velkým semeništěm bakterií jsou i polštáře, o které noc co noc otíráte tvář. Určitě vám nemusíme říkat, abyste na nich pravidelně měnily povlečení. Ale pozor, pokud používáte i malý polštářek, který máte pod hlavou, a není povlečený, perte ho častěji – ideálně každý týden, maximálně ob týden. Jen tak se vyhnete probouzení s dalšími a dalšími nedokonalostmi.

4. Libujete si v horké vodě

Milujete chvíle, kdy zalezete do vany plné horké vody nebo se nahříváte ve sprše? Zatímco vy se radujete, vaše pokožka trpí. Horká voda ji totiž vysušuje, a pokud ještě přidáte parfemovaný sprchový gel, nemůžete se divit, že nezabere ani to nejvýživnější tělové mléko. „Dejte raději přednost vlažnější vodě, omezte dlouhé koupele na minimum a na mytí používejte gely nebo mýdla s neutrálním pH, například Doliva, Chicco nebo Dove,“ doporučuje dermatoložka Píchková.

Foto: Thinkstock

Horká koupel uvolní svaly, ale pokožce škodíFoto: Thinkstock

5. Neustále se dotýkáte obličeje

Také si máte ve zvyku stále sahat na obličej? Pokud je vaše pleť náchylná k zanícení, máte téměř zaručené, že vás pupínky neminou. Uvědomte si to, jakmile zase začnete přejíždět rukama po obličeji. A to, že je mačkání pupínků tabu, snad nemusíme ani zmiňovat.

6. Nejste dostatečně důsledné

Myslíte to dobře. Večer si vyčistíte pleť pěnivým gelem, nakrémujete se a jdete spát. Tak proč se ráno budíte s neplechami na tváři? Možná se neodličujete důsledně. Některé čisticí gely totiž slibují, že „čistí do hloubky“, ale s make-upem si moc neporadí. Zkuste po čištění pleť otřít tamponkem namočeným v odličovadle – není na něm jediná nečistota? Super, až teď můžete zalehnout. Více se o správném postupu čištění dozvíte v článku Vychytávky pro dokonalé odlíčení.

7. Držíte drastické diety

Snažíte se shodit kila tím, že jste v podstatě o hladu? Škodíte tím nejen vašemu zdraví, ale i pokožce. Vitamin B5 (vejce, ryby, mléčné výrobky, cereálie) vás chrání před akné, „céčko“ (brokolice, kapusta, květák, ovoce) podporuje tvorbu kolagenu a vitamin A (žlutá a oranžová zelenina, listová zelenina, meruňky) je zase významný antioxidant. Máme pokračovat?

8. U brýlí otíráte jen skla

Naskakují vám pravidelně pupínky v okolí nosu nebo v místech, kde se vaše brýle dotýkají tváře? A není to tím, že se při čištění zaměřujete jen na jejich skla? Ať už jde o brýle sluneční nebo dioptrické, i přes ně mohou na vaši tvář útočit bakterie, a pokud je máte nasazené celý den, není divu, že se vaše pokožka zanítí. Přitom je stačí otřít dezinfekčním ubrouskem.

Jaké „zločiny“ pácháte proti své pokožce vy?

Reklama

Související témata:

Načítám