Hlavní obsah

Otravný hmyz: Jak se mu účinně bránit a jak se popasovat se žihadlem?

Foto: shutterstock

Víme, jak se dá štípancům alespoň částečně předejít!Foto: shutterstock

Reklama

Komáři, vosy, včely, sršni či ovádi. Hmyz, který vám dokáže znepříjemnit léto. Jak na něj vyzrát a čím nejlépe zklidnit štípance, pokud už se mu neubráníte?

Článek

Otravný hmyz, ale zejména komáry, můžete odradit pomocí repelentů, které zastírají váš přirozený pach. „Velmi dobrým řešením v přírodě jsou repelentní přípravky ve spreji, doma doporučuji svíčky nebo vonné lampy s éterickými oleji," radí dermatoložka MUDr. Zuzana Vykutilová.

Odborníci doporučují vzdát se při posezení v trávě sladkých nápojů a ovoce, které hmyz zbytečně láká, stejně jako oblečení s květinovým vzorem. Rovněž nedoporučují běhání naboso či sezení pod kmenem starého stromu, kde hmyz rád hnízdí. Také pomůže vyhnout se procházkám za svítání a večer, to je hmyz nejaktivnější. Jeho množství často ovlivňuje i deštivé počasí, miluje totiž teplo a vlhko.

Pokud se štípnutí přece jen nevyhnete, pokožku co nejdříve ošetřete! Nepříjemné pocity zmírníte octanovým obkladem, tea tree nebo emu olejem či gelem s obsahem beta glukanu. První pomocí z kuchyně může být led, cibule, ocet, alkohol nebo brambora. Pokud pravidelně konzumujete česnek či pivovarské kvasnice, pravděpodobnost, že vás komár štípne, je nižší.

Co už je alergie?

Za normální se považuje zarudnutí a otok v místě vpichu do jednoho centimetru, které samy odezní. „U alergiků může dojít k zarudnutí, ztvrdnutí i k vytvoření puchýřků, přichází únava, porucha vědomí, průjem, zvracení, poruchy dýchání, pokles tlaku či bezvědomí," vyjmenovává Zuzana Vykutilová. Riziko negativních reakcí a úmrtí zvyšují i onemocnění, jako jsou vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční či astma. Nebezpečí nastane, i když si postižené místo rozškrábete a zanesete do něj infekci. Proto je třeba ránu vydezinfikovat.

A jak je to s jednotlivými druhy hmyzu?

Foto: shutterstock

Holé nohy v trávě lákají mnoho bodavého hmyzuFoto: shutterstock

Komáři

„Samec pro člověka není nepříjemný, neživí se krví, pouze rostlinnými šťávami. To samička saje krev, důvodem je vyšší potřeba energie pro tvorbu vajíček,“ říká Mgr. Kateřina Jůzová, entomoložka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Máte pocit, že po vás jdou komáři více než po ostatních? „Tělesný pach každého člověka tvoří pot. Bakterie na povrchu pokožky ho však rozkládají na více molekul, které dodávají různým osobám různý pach. Vědci objevili jednu, na kterou jsou komáři obzvláště citliví," vysvětluje MUDr. Zuzana Vykutilová.

Včely, vosy

Bodnutí včely pálí, ale ohrožuje většinou jen alergiky. „Otok totiž nevzniká pouze směrem ven, ale i dovnitř, což je nebezpečné například v okolí tepen a žil na krku,“ upozorňuje lékařka a dodává, že nejhorší reakce se objevují v době květu vlčího máku.

Letní grilování a posezení jsou velkým lákadlem pro vosy. „Atraktivní je však pro ně nejen vaše jídlo, ale i váš pot, který cítí na desítky metrů,“ vysvětluje Kateřina Jůzová a přidává další zajímavost: „V jedovém váčku se nachází nejen samotný jed – peptid –, ale také feromon, kterým vosy nepřítele označkují, aby další vosy mohly nepřítele snáze zacílit.“

Čmeláci, sršni

Čmelák ani sršeň na člověka bezdůvodně neútočí. Pokud byste se ho však snažili odehnat či chytit, bodnutí se pravděpodobně nevyhnete. Pozor dávejte i na prudké pohyby. Štípnutí čmeláka svědí, ale mnohdy stačí natřít postižené místo citronem.

Klíšťata

Mírné zimy přejí hojnému množení klíšťat. Stále častěji se vyskytují i ve vyšších nadmořských výškách, ani na horách nejste chráněni. Přenášejí závažné choroby: zatímco na klíšťovou encefalitidu existuje účinná vakcína, na vývoj vakcíny proti lymeské borelióze si budete muset ještě počkat (více v článku Klíšťata a choroby: Můžete mít depresi i ohluchnout).

Tohle jsou naše tipy z lékárny i drogerie. Jejich pomocí byste se měli hmyzu ubránit.

Foto: Archiv firmy

Diffusil repelent slouží k odpuzování nejrůznější havěti, jako jsou komáři, klíšťata nebo muchničky. Odpuzuje i tygří komáry, kteří mohou být přenašeči viru zika, 150 ml, cena 119 KčFoto: Archiv firmy

Foto: archiv firmy

Diffusil repelent Kids pro děti od dvou let nedráždí citlivou pokožku, obsahuje výtažky aloe vera, které poskytují přirozený chladivý a hydratační efekt a D-Panthenol, který je znám pro své hojivé účinky, 100 ml, cena 119 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Pokud netoužíte po otravném společníkovi, vybavte se Biolit elektrickým odpařovačem s tekutou náplní. Ten slouží k účinnému odpuzování a hubení komárů, pakomárců a jiného malého hmyzu v obytných místnostech a funguje i při otevřených oknech, 46 ml, cena 199 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Biolit Kids elektrický odpařovač slouží k odpuzování a hubení komárů. Voní po kopretinách a je vybaven pojistkou, která dětem zabraňuje odšroubování náplně. Pro extrémní ochranu je součástí přípravku také extra hořká přísada Bitrex, která zabraňuje případnému nežádoucímu olizování náplně dětmi nebo zvířaty, 35 ml, cena 235 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

A když už štípne? Jemný SOS Hojivý Beta glucan gel od Natures podporuje regeneraci pokožky po bodnutí hmyzem a pozitivně působí na ochranu před jejím poškozením, 50 ml, cena 135 KčFoto: archiv firmy

Jaká je vaše osvědčená rada proti otravnému hmyzu?

Reklama

Načítám