Hlavní obsah

Otravný kašel? Zbavte se ho přírodní cestou!

Foto: Thinkstock

Suchý kašel je velmi nepříjemný. Když zvlhne a můžete se zbavovat hlenu, je napůl vyhránoFoto: Thinkstock

Reklama

Chystáte se do lékárny koupit si „něco na kašel“? Možná by stačilo se pro začátek rozhlédnout ve vlastní spíži. Sůl, brambory, cibuli nebo mátu tam určitě najdete!

Článek

Kašel vlastně není nemoc. Občasné odkašlání (několikrát za hodinu) je normální, pročišťujete tím dýchací cesty a většinou si ho ani neuvědomujete.

Suchý, dráždivý kašel, který vyčerpává a nenechá člověka spát, obvykle doprovází infekci horních cest dýchacích. Později se změní v kašel vlhký s tvorbou hlenu – to je znamení, že je vše na dobré cestě a vyléčení se blíží.

Cílem je tedy tlumit dráždivý kašel a usnadnit vykašlávání hlenů u kašle produktivního (zahlenění ale může mít i jiné příčiny, více si přečtěte tady). „Při léčbě kašle je důležitější než léky klidový režim a dostatek tekutin. Kašlající potřebuje chladný a vlhký vzduch, časté střídání teplot spojené s námahou dráždí ke kašli. Kašel trvající, byť s malými přestávkami, déle než 2 měsíce vyžaduje podrobné komplexní vyšetření,“ uvádí MUDr. Petr Olchava.

Napařovací lázně

Inhalace horké páry je ideální způsob, jak rychle a intenzivně zvlhčit celý dýchací systém až po průdušky. Pokud přidáte bylinky, dostanete účinné látky přímo na povrch sliznic. Klasika s hrncem a ručníkem je domácí obdobou moderních inhalačních přístrojů, které připravují přesně nadávkovaný aerosol. Ať vás ale ani nenapadne po napařování hned vyrazit ven! Zalezte do postele, hodně pijte a odpočívejte.

Jaké jsou tedy opravdu účinné ingredience, které byste měli přidat do 1 až 2 litrů vařící vody?

Foto: Thinkstock

Bylinné čaje mohou v léčbě významně pomociFoto: Thinkstock

Heřmánek a tymián: Pomáhá hlavně při suchém, dráždivém kašli. Do vody přidejte 2 lžíce květu heřmánku a 2 lžíce tymiánu a nechte 10 minut louhovat. Pak si přes hlavu přehoďte ručník, nakloňte se nad hrnec a vdechujte horkou páru po dobu pěti až deseti minut.

Máta:Hrst sušené máty vhoďte do horké vody a nechte louhovat (už nevařte). Výpary z máty mají protizánětlivé účinky, příjemně voní a uklidní i případnou bolest hlavy.

S mořskou solí: Bylinky pomáhají, bohužel s sebou ale nesou i riziko alergické reakce. Pokud jste v ohrožené skupině, sáhněte raději po soli – do vroucí vody jí přidejte dvě lžíce a nechte pár minut povařit.

Obklady a mazání

Balzám na pročištění dýchacích cest: Do kafrové masti (koupíte v lékárně) přidejte několik kapek eukalyptového oleje a dvakrát až třikrát denně ji vtírejte do pokožky zad a hrudníku. Balzám uvolňuje hleny a usnadňuje odkašlávání.

Bramborový zábal: Brambory uvařte ve slupce. Ještě teplé (ne horké) je rozmačkejte, rozložte na starou utěrku nebo kus plátna a položte na hrudník. Překryjte igelitem a ručníkem a nechte působit aspoň 20 minut, dokud brambory nevystydnou. Zábal zklidňuje dýchací cesty a zmírňuje dráždivý kašel.

Foto: Thinkstock

Klid na lůžku mnohdy pomůže víc než lékyFoto: Thinkstock

Čajíčky a sirupy

Zázvorový čaj: Pokud snesete zázvor (jeho chuť je dost intenzivní), máte vyhráno – ostré éterické oleje, které obsahuje, skvěle uvolní tuhé hleny a protáhnou dýchací cesty tak, že budou jako nové! Na odhlenění je dobrý i čaj z lipového květu (ideálně v kombinaci s bezem černým) a květu podbělu lékařského.

Jitrocelový sirup: „Je to vysoce účinný prostředek k léčení horních cest dýchacích. 4 hrsti drogy, čerstvě natrhané omyté listy, umelete na masovém strojku, přidáte 1 dcl vody, 250 g medu a na mírném plameni vaříte, dokud se nevytvoří hustý sirup. Naplníte do sklenice, uložíte do chladna a užíváte 1 lžičku 5x denně,“ radí bylinář František Hermann. Je to nejen účinné, ale i dobré!

Co zabírá na kašel vám? Věříte víc matce přírodě, nebo lahvičce z lékárny?

Reklama

Související témata:

Načítám