Hlavní obsah

Pamatujete na módní trendy z osmdesátek? Už jsou zase zpět!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zatímco loňské kolekce módních návrhářů překvapily silným odkazem devadesátých let, letos se designéři vrátili v čase ještě o trochu dál. Vzkřísili trendy z osmdesátek! Zařadíte retro kousky i do své skříně?

Článek

Biografy lákaly na premiéru takových trháků, jako je Flashdance (1983), Snídaňový klub (1985), Hříšný tanec (1987) i Discopříběh (1987), v Británii se vdávala princezna Diana (†36) a na pražském Strahově proběhla poslední spartakiáda.

Televizní pořad Cvičme v rytme nevynechala žádná moderní žena a v lesklých elasťácích pilně trénovala náročné sestavy uprostřed obýváku. Sportovní móda z 80. let zažívá velký comeback. Víte ale, co se nosilo na diskotéku a v jakých outfitech bodovaly dívky na denním světle? Inspirujte se!

Na rande

Napodobte styl tehdejších studentek a oblékněte dokonalou červeno-bílou kombinaci. Koženková sukně s výraznou sponou, rolák s třásněmi a náhrdelník z umělých perliček evokují retro módu s absolutní přesností. Ponožky v lodičkách jsou efektním prvkem i v současnosti.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: sponky (C&A, 129 Kč za set); náušnice (Mohito, 399 Kč); náhrdelník (Marks & Spencer, 349 Kč); svetr (Marks & Spencer, 799 Kč); kabelka (Orsay, 699 Kč); sukně (Pietro Filipi, 1299 Kč); ponožky (Lindex, 299 Kč); lodičky (Orsay, 549 Kč) Foto: Jakub Jurdič

Na večírek

Do módního průmyslu se promítá i bouřlivá disko éra. Třpytivé šaty doplňte sakem s flitry a celkovému looku dodejte hravý nádech pomocí veselých punčocháčů. Brýle s řetízkem mohou posloužit i jako masivní náhrdelník a pak si jen užívejte atmosféru dob minulých.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: sluneční brýle (Reserved, 549 Kč); náušnice (C&A, 129 Kč); sako (C&A, 599 Kč); šaty (Mango, 1199 Kč); punčocháče (Lindex, 259 Kč); lodičky (Zara, 2499 Kč) Foto: Jakub Jurdič

Do kina 

Z džínoviny se šilo ostošest. Plísňáče, mrkváče i lacláče patřily do každého šatníku stejně jako denimová bunda. Zapátrejte ve staré šperkovnici a ozdobte jednoduchý svršek památeční broží či plackou oblíbené kapely. I z obyčejného kousku můžete totiž vyčarovat originální model, za který by se nemusel stydět kdejaký návrhář.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: kšilt (Tonak, 2599 Kč); náušnice (H&M, 359 Kč); bunda (Zara, 1299 Kč); svetr (C&A, 599 Kč); kabelka (F&F, 299 Kč); džíny (H&M, 699 Kč); ponožky (Lindex, 299 Kč); boty (Zara, 1359 Kč) Foto: Jakub Jurdič

Na sport 

K módnímu převratu dochází také ve sportovních řadách. Ať už se tedy chystáte na aerobik, nebo se jdete proběhnout kolem domu, nasaďte čelenku, oblékněte barevné legíny a praktické body ozvláštněte pohodlným trikem. Teď můžete vyrazit vstříc nové postavě a spáleným kaloriím podle posledních trendů.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: gumičky do vlasů (C&A, 149 Kč); čelenka (C&A, 89 Kč); náušnice (Mohito, 499 Kč); tričko (Gate, 129 Kč); body (Marks & Spencer, 799 Kč); legíny (Marks & Spencer, 999 Kč); ponožky (Calzedonia, 259 Kč); tenisky (Moleda, od 1190 Kč) Foto: Jakub Jurdič

Do víru velkoměsta

Toužíte–li vyčnívat z davu a extravagance vám není cizí, vsaďte na netradiční barevný kontrast. Fialový top s obřími flitry bude spolu s horčicovými punčochami skvěle fungovat. Stanete se nepřehlédnutelnou divou, nebo na podobný model nenajdete odvahu?

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: náušnice (Lindex, 249 Kč); top (H&M, 699 Kč); sako (Marks & Spencer, 1199 Kč); rukavice (Marks & Spencer, 649 Kč); sukně (Marks & Spencer, 899 Kč); punčocháče (Lindex, 259 Kč); lodičky (Zara, 1599 Kč) Foto: Jakub Jurdič

Náš tým a poděkování 

  • Foto - Jakub Jurdič
  • Modelka - Jiřina Havlová (Czechoslovak Models)
  • Styling - Jan Boublík
  • Vizáž - Daniela Kremláčková

Za zajištění lokace na focení děkujeme obchodu Berlimo, Urxova 6, Praha 8. 

Největší trendy z osmdesátek už znáte. Víte ale, co se nosilo před sto lety?

Reklama