Hlavní obsah
3,0
(117)
 
Aktualizováno

Lahodný a jemný čokoládový dort, který se hodí pro každou slavnostní příležitost. Pařížský dort bývá často zaměňován s dortem Harlekýn. I když mají oba dorty společný základ, a to čokoládovou šlehačku, liší se vrstvením i zdobením. Jak na něj, vám ukáže Daška Malá v pořadu Sladká tečka na Stream.cz.

50 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
18 cm průměr formy
Korpus
  • 3 ks vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 90 g hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 špetka soli
Pařížský krém
  • 150 g hořké čokolády
  • 400 ml smetany ke šlehání
Zkaramelizované mandle
  • 50 g mandlí
  • 100 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
Článek

Postup:

01.

Den předem si připravte základ na čokoládovou šlehačku. Do vyššího hrnce nalijte vodu, položte na něj mísu a dejte vařit. Do mísy nalijte 300 ml smetany, která má pokojovou teplotu, a nalámejte čokoládu. Čokoláda se musí ve smetaně úplně rozpustit, proto musíte dobře směs celou dobu míchat. Směs nechte vychladit přes noc v lednici, aby dobře ztuhla.

02.

Další den upečte korpus. V robotu začněte vyšlehávat bílky, pomalu při nízké rychlosti. Po chvilce, kdy se začnou tvořit bublinky, přisypejte cukr, postupně přidávejte rychlost a šlehejte tak dlouho, až vám vznikne pevný, tuhý sníh. Do sněhu opatrně zašlehejte žloutky a za stálého míchání pramínkem přilijte olej. Po chvilce vznikne nadýchaná žloutková směs. Dále prosijte do směsi mouku, kakao a špetku soli a vše opatrně zašlehejte. Hotovou směs za pomoci stěrky přendejte do dortové formy, vyložené pečicím papírem. Pečlivě uhlaďte povrch a dejte do předehřáté trouby na 170 stupňů přibližně na 15–20 minut. Upečený korpus poznáte díky testu špejlí, na kterou se nesmí po zapíchnutí lepit těsto a musí být čistá. Korpus z formy vyndejte až když je vychladlý, aby držel stále pěkný tvar.

03.

 Zatímco pečete korpus, vezměte vychlazený základ šlehačky, dejte do robotu, přilijte zbylých 100 ml smetany a vyšlehejte do tuha. Dejte chladit do lednice do doby, než budete zdobit dort.

04.

Do pánve s tlustým dnem nasypejte mandle, na středním plameni opražte, pak zasypejte cukrem a přidejte sůl. Za občasného míchání nechte zkaramelizovat. Cukr se vám úplně rozpustí a zhnědne. Hotové mandle přendejte na pečicí papír, kde musí zcela vychladnout. Poté je rozmixujte na prášek v mixéru. Prášek, který nepoužijete, si můžete schovat do skleničky na jiný dezert nebo ho můžete sníst jen tak.

05.

Korpus si dejte na dortový podnos. Připravte si cukrářský sáček s hladkou špičkou, do kterého si přendáte krém. Než se do toho pustíte, tak si sáček nahoře přehněte a dole u špičky zatočte a vmáčkněte dovnitř, aby vám krém nevytekl. Poté sáček naplňte a korpus zdobte od okraje a dokola, pěkně jeden bochánek vedle druhého. Jakmile máte nazdobeno, posypte mandlovým práškem a nechte dobře vychladit v lednici, než budete dort servírovat. Nejlépe je vydržet alespoň 2 hodiny.

Máte rádi pařížskou šlehačku? Pustíte se do výroby dortu podle našeho videa?

Reklama

Související témata:

Načítám