Hlavní obsah

Vypouklý korpus dortu? Těchto 10 zlepšováků při pečení určitě oceníte!

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Znáte to. V receptu se píše, ať uděláte to a to, místo kýženého výsledku je ale těsto po celé kuchyni, dort se upeče příšerně vypouklý a krém je po namazání samý drobek. Poradíme vám, jak se těmto nehodám vyhnout.

Článek

Pečení i těch nejúžasnějších dortů nebývá žádná velká věda, občas ale i zkušené cukrářky narazí na okamžik, kdy se jim chce všechno hodit do koše. Máme pro vás pár triků, které používáme my. Zkuste je a uvidíte, že příště bude toho neštěstí nad spáleným mlékem o něco méně.

1. Plnění cukrářského sáčku

Když máte sáček naplnit tuhým máslovým krémem, není to zase taková věda. Tekutější věci ale kapou všude okolo. Jak se tomu vyhnout? Nad hubičku připněte kolíček na zavírání sáčků a sáček narolujte třeba na půllitr. Ten poslouží jako stojánek a díky kolíčku nic neproteče.

Foto: Jakub Jurdič

Svorka na cukrářském sáčku zabrání protékáníFoto: Jakub Jurdič

2. Vypouklé korpusy

I když si dáte tu práci a těsto je před pečením uprostřed nižší než u kraje formy, po dopečení je na korpusu nevzhledná boule. Co s tím? Ustřihněte z obyčejné bavlněné látky (např. ze staré utěrky) pruh stejně široký, jako je výška formy. Namočte ho do studené vody, obtočte ho před pečením zvenku podél obvodu formy a připevněte, nejsnáze to jde sepnutím zavíracím špendlíkem. Není to 100%, ale vypouklina bude minimálně o hodně menší.

3. Přendávání těsta do formy

(Ne)oblíbená věta zní: „Těsto rozválejte a přeneste do formy.“ Jak ale na to? Křehké těsto rozvalujte mezi dvěma archy pečicího papíru – bude se vám s ním lépe manipulovat při válení do pravidelného kruhu. Horní arch papíru poté sloupněte a pomocí spodního těsto převraťte na formu. Teď sloupněte i druhý papír, těsto propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára, a papír vraťte zpět. Zasypte fazolemi (hrachem, boby…) a dejte péct. Díky zátěži se těsto při předpékání nezkroutí.

Foto: Eva Malúšová

Když budete těsto válet mezi dvěma archy pečicího papíru, už ho nebudete muset podsypávat a lépe ho přenesete do formyFoto: Eva Malúšová

4. Suroviny pokojové teploty

V mnoha receptech najdete informaci, že suroviny mají mít pokojovou teplotu. Proč? Kdybyste do vyšlehaného měkkého másla přidali studená vejce nebo jogurt, máslo se srazí a nadýchanému moučníku je konec. Někdy to spraví lžíce hladké mouky, často už těstu ale není pomoci. Proto tenhle pokyn dodržujte – praktické je vyndat suroviny pár hodin před plánovaným pečením (třeba hned ráno, když si vaříte kávu, nebo večer před spaním); až se do toho během dne pustíte, už nebudete muset nic řešit. Jedinou výjimku má šlehačka – teplou ji nevyšleháte, proto ji vyndávejte z lednice až těsně před šleháním.

5. Lesklé ovoce na dortech

Obdivujete krásně lesklé a nezoxidované ovoce na dortech z cukrárny? Použijte želatinu a obyčejný školní štěteček. Lžičku dortové želatiny připravte v trošce vody podle návodu na sáčku a ovoce jí pomocí štětečku potřete – parádní dort je na světě.

Foto: Jakub Jurdič

Díky želatině bude ovoce krásně lesklé a navíc bude i druhý den vypadat čerstvěFoto: Jakub Jurdič

6. Obvod dortu samá mouka

V době módy tzv. nahých dortů („naked cake“ je dort, který nemá po obvodu žádný krém a z boku je vidět jeho promazání) je stará dobrá rada na vymazání a vysypání formy nepoužitelná. Na korpusu by utkvěla mouka, která je nevzhledná, kazí chuťový dojem a nejde dokonale omést. Místo toho ráfek vyložte pruhem pečicího papíru. Ten bude dobře držet, když jej na několika místech pomažete kouskem másla a k ráfku ho vlastně přilepíte. Ostatně, využívání pečicího papíru i při přípravě obyčejných buchet vám ušetří práci s mytím plechů a pekáčků.

7. Zapomínání dna formy u oslavenců

Uděláte dort, odnesete ho oslavenci i s dnem formy… A pak ho tam zapomenete. Místo toho používejte samotný dortový ráfek: postavte ho na čtverec pečicího papíru a ten založte tak, aby na ráfku držel. Jen jedna malá rada: dělejte to přímo na plechu. Z osobní zkušenosti nedoporučujeme nalít do takto připravené formy těsto na lince, špatně se pak přendává... Po upečení a vychladnutí papír jen sloupněte a korpus připravený k libovolné úpravě je tu. Používání posuvného ráfku má ještě jednu výhodu. Místo několika forem různých velikostí máte jen jednu obruč, kterou podle potřeby přizpůsobíte. Navíc bývá vyšší než obyčejné formy, takže snadno upečete i opravdu vysoké korpusy.

Foto: Jakub Jurdič

Dortový ráfek vymažte máslem, aby na něm lépe držel pruh papíru. Z pečicího papíru mu vyrobte i dnoFoto: Jakub Jurdič

8. Mléko už nikdy neuteče

Potřebujete přivést mléko k varu, avšak pravidelně na něj zapomínáte a drhnutí připálené plotny a větrání zápachu spáleného mléka už vás nebaví? Potřete kraje rendlíku máslem. Je to jednoduché a funkční.

9. Rozpusťte čokoládu… A nespalte ji

Rozpuštění čokolády v parní lázni není nijak složité, ale ne vždy se vám do toho chce. A toho nádobí, co člověk musí vyndat! Jestli máte v receptu i smetanu, přiveďte ji pod bod varu a nalámanou čokoládu jí zalijte. Stačí nechat chvíli odstát, aby čokoláda povolila, a pak vymíchat krém – například ganache takhle vyrobíte raz dva.

Foto: Jakub Jurdič

Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte chvíli odstát a rozmíchejteFoto: Jakub Jurdič

10. Krém samý drobeček

Pečlivě zarovnáte povrch dortu a jdete mazat krémem. Jenže ten je v tu chvíli samý drobek! Jak na to? Póry těsta nejdřív zamažte tenkou vrstvou měkkého másla vyšlehaného s moučkovým cukrem nebo marmeládou, tím drobky perfektně zafixujete. Oceníte to i při potahování dortů fondánem nebo marcipánem, oboje lépe přilne.

Foto: Jakub Jurdič

Dort potřete po obvodu i na horní části, vyhladíte tak případné nerovnostiFoto: Jakub Jurdič

Jaké zlepšováky při pečení se ujaly u vás doma? Poraďte ostatním i vy!

Reklama

Načítám