Hlavní obsah

Pečeme cukroví s Hankou: Oříškové košíčky přelité čokoládou

Foto: Ondřej Hošt

Krémové košíčky vám jistě budou chutnat!Foto: Ondřej Hošt

Reklama

V druhém dílu seriálu Pečeme cukroví s Hankou pro vás máme recept na úžasně vypadající i chutnající košíčky s krémem a oříšky. Patří k tomu už pracnějšímu cukroví, ale stojí za to!

Článek

Nespornou výhodou těchto košíčků je totiž i fakt, že těsto, ze kterého se dělá základ, můžete klidně použít i na pracny – stačí ještě teplé, z formiček vyklepané kousky obalit v moučkovém cukru. Nevěříte? Vyzkoušejte!

Na zhruba 80 kousků potřebujete: 230 g hladké mouky, 160 g cukru moučka, 170 g rostlinného tuku na pečení nebo másla, 1 žloutek, 80 g mletých vlašských ořechů, 2–3 lžíce holandského kakaa, špetku drceného hřebíčku a špetku mleté skořice.

Na krém: 250 g másla, 100 g cukru moučka, 1 vejce, 1/2 dl rumu a hrst mletých ořechů (lískových nebo vlašských).

Na polevu: 100 g čokolády na vaření a 30 g rostlinného 100% tuku na smažení (Omega, Lira, Ceres).

Na ozdobu: velkou hrst plátků mandlí nebo asi 70 g menších lískových oříšků.

Foto: Ondřej Hošt

Ořechy k vánočnímu cukroví jednoduše patříFoto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Aby cukroví vonělo po Vánocích, nesmíte vynechat ani hřebíček a skořiciFoto: Ondřej Hošt

Postup výroby těsta je jednoduchý: mouku nasypte na vál, vytvořte v ní důlek, přidejte do něj všechny zbývající ingredience a vypracujte jednolité těsto. To uložte asi na 20–30 minut odpočinout do lednice.

Foto: Ondřej Hošt

Vypracujte hladké těsto, kterým potom naplňte formičkyFoto: Ondřej Hošt

Z těsta uždibujte malé kousky a plňte jimi formičky, na tyto košíčky jsou nejlepší ty ve tvaru malých báboviček nebo přímo košíčků. V těstu by měl být oproti hraně formičky malý důlek, aby bylo kam vršit náplň. Z poloviny dávky můžete klidně udělat pracny, jak jsme už zmiňovali v úvodu. Naplněné formičky dejte péct na asi 12 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Upečené těsto nechte chvíli vychladnout, pak ho z formiček vyklepněte a nechte zchladnout úplně.

Foto: Ondřej Hošt

Košíčky naplňte krémem a namočte v čokoládové polevěFoto: Ondřej Hošt

V míse vyšlehejte povolené máslo s cukrem, vajíčkem a rumem a nakonec do něj vmíchejte namleté oříšky nebo mandle. Krém si naplňte do cukrářské zdobičky a jednotlivé upečené košíčky jím naplňte. Pak vše nechte v lednici nebo za oknem :-) ztuhnout.

V misce rozpusťte čokoládu s kouskem tuku a polevu nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Ztuhlé košíčky jí opatrně lžičkou polévejte nebo je opatrně do čokolády namočte a obraťte zpět. Na špičku košíčku dejte malý oříšek nebo ho posypte nadrcenými mandlovými lupínky a nechte ještě naposledy čokoládu ztuhnout. Hotovo!

Foto: Ondřej Hošt

Pustíte se do nich také?Foto: Ondřej Hošt

V úterý se můžete těšit na recept na ořechové slzičky, do kterých se dává stejný krém, jako jste si vyzkoušeli dnes. Doufáme, že se těšíte už teď!

Vizáž: Dáša Kopecká (MA-DA Makeup Network)

Reklama

Načítám