Hlavní obsah

Pečené hovězí se sladkokyselou omáčkou

Hodnocení:
(29)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
střední

Jestli si chcete v neděli pochutnat na skvělé hovězí pečeni s vydatnou omáčkou, máte dnes nejvyšší čas začít s přípravou. Pro tenhle recept na způsob německého „sauerbraten“ je totiž klíčové dlouhé marinování masa v kyselém nálevu.

Ingredience pro:
8 porcí
Na marinádu budete potřebovat
  • 2 skleničky vody
  • 250 ml červeného vinného octa
  • 250 ml červeného vína
  • 1 cibule
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček jalovce
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 5 hřebíčků
  • 1200 g zadního hovězího
Dále budete potřebovat
  • 30 g přepuštěného másla
  • 3 cibule
  • 3 mrkve
  • 1 celer
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 100 g perníku na strouhání
Na vídeňské houskové knedlíky:
  • 8 ks starší housky
  • 200 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 40 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 lžíce petrželové natě
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

Krok 1: Na marinádu vlijte do rendlíku vodu, víno a ocet, přidejte všechno koření, sůl a cibuli nakrájenou na kolečka. Přiveďte k varu, krátce povařte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Očištěné maso vložte do skleněné nebo keramické nádoby, přelijte nálevem tak, aby bylo celé ponořené, a nechte v chladu marinovat. Minimálně do druhého dne, ideální jsou dva až tři dny. Maso v marinádě každý den dvakrát obraťte.

Krok 2: Před přípravou vyjměte maso z marinády a osušte. Marinádu přeceďte a uschovejte, koření vyhoďte. Zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Ideální poměr je tři díly cibule, tři díly mrkve a dva díly celeru.

Krok 3: Troubu vyhřejte na 180 stupňů. Ve velkém těžkém kastrolu rozpalte máslo a maso na něm ze všech stran osmahněte dohněda. Přeložte na talíř. Do uvolněného hrnce vsypte zeleninu a opékejte do světlehnědé barvy. Přisypte mouku a krátce orestujte. Podlijte vývarem a přidejte dva šálky odložené marinády. Vraťte do hrnce maso i se šťávou, kterou pustilo, přikryjte a vložte do trouby. Podle typu pečte maso asi dvě až tři hodiny, až je úplně měkké.

Krok 4: Měkké maso vyjměte a udržujte v teple. Omáčku propasírujte do čistého rendlíku, nařeďte vývarem a přidejte strouhaný perník. Vařte, až se perník rozpustí a omáčka zhoustne. Je-li potřeba, přidejte ještě trochu odložené marinády, nebo naopak perník. Pro dokonale hladký výsledek můžete na závěr omáčku ještě jednou protřít přes cedník.

Krok 5: Na vídeňské houskové knedlíky nakrájejte na kostičky starší pečivo. Rozšlehejte vejce s mlékem a rozpuštěným máslem, směsí prolijte pečivo, přidejte mouku, muškátový oříšek, na drobno nakrájenou petrželovou nať a osolte. Promíchejte a nechte chvíli odstát. Z těsta tvořte navlhčenýma rukama kulaté knedlíky. Vložte je do vroucí osolené vody a zvolna vařte asi 10 minut – v polovině varu je obraťte. Hotové ještě za tepla rozkrojte na poloviny nití.

Krok 6: Maso nakrájejte na plátky, přelijte hotovou omáčkou a podávejte s knedlíky. Jako příloha se hodí ale i bramborová kaše nebo špecle.

Můj tip: Omáčce prospěje, když se rozleží do druhého dne.

Máte rádi sladkokyselé omáčky?

ynezorPumanzeSaNyknalC