Hlavní obsah
3,5
(35)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Jestli si chcete pochutnat na skvělé hovězí pečeni s vydatnou omáčkou, začněte včas s přípravou. Pro tenhle recept na způsob německého „sauerbraten“ je totiž klíčové dlouhé marinování masa v kyselém nálevu.

30 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Marináda a maso
  • 2 skleničky vody
  • 250 ml červeného vinného octa
  • 250 ml červeného vína
  • 1 ks cibule
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 listy bobkového listu
  • 6 kuliček jalovce
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 200 g zadního hovězího
Dále budete potřebovat
  • 30 g přepuštěného másla
  • 3 ks cibule
  • 3 ks mrkve
  • 1 ks celeru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 100 g perníku na strouhání
Vídeňské houskové knedlíky
  • 8 ks housky
  • 200 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 40 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Na marinádu vlijte do rendlíku vodu, víno a ocet, přidejte všechno koření, sůl a cibuli nakrájenou na kolečka. Přiveďte k varu, krátce povařte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Očištěné maso vložte do skleněné nebo keramické nádoby, přelijte nálevem tak, aby bylo celé ponořené, a nechte v chladu marinovat. Minimálně do druhého dne, ideální jsou dva až tři dny. Maso v marinádě každý den dvakrát obraťte.

02.

Před přípravou vyjměte maso z marinády a osušte. Marinádu přeceďte a uschovejte, koření vyhoďte. Zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Ideální poměr je tři díly cibule, tři díly mrkve a dva díly celeru.

03.

Troubu vyhřejte na 180 stupňů. Ve velkém těžkém kastrolu rozpalte máslo a maso na něm ze všech stran osmahněte dohněda. Přeložte na talíř. Do uvolněného hrnce vsypte zeleninu a opékejte do světlehnědé barvy. Přisypte mouku a krátce orestujte. Podlijte vývarem a přidejte dva šálky odložené marinády. Vraťte do hrnce maso i se šťávou, kterou pustilo, přikryjte a vložte do trouby. Podle typu pečte maso asi dvě až tři hodiny, až je úplně měkké.

04.

Měkké maso vyjměte a udržujte v teple. Omáčku propasírujte do čistého rendlíku, nařeďte vývarem a přidejte strouhaný perník. Vařte, až se perník rozpustí a omáčka zhoustne. Je-li potřeba, přidejte ještě trochu odložené marinády, nebo naopak perník. Pro dokonale hladký výsledek můžete na závěr omáčku ještě jednou protřít přes cedník.

05.

Na vídeňské houskové knedlíky nakrájejte na kostičky starší pečivo. Rozšlehejte vejce s mlékem a rozpuštěným máslem, směsí prolijte pečivo, přidejte mouku, muškátový oříšek, na drobno nakrájenou petrželovou nať a osolte. Promíchejte a nechte chvíli odstát. Z těsta tvořte navlhčenýma rukama kulaté knedlíky. Vložte je do vroucí osolené vody a zvolna vařte asi 10 minut – v polovině varu je obraťte. Hotové ještě za tepla rozkrojte na poloviny nití.

06.

Maso nakrájejte na plátky, přelijte hotovou omáčkou a podávejte s knedlíky. Jako příloha se hodí ale i bramborová kaše nebo špecle.

Můj tip: Omáčce prospěje, když se rozleží do druhého dne.

Máte rádi sladkokyselé omáčky?

Související témata:

Načítám