Hlavní obsah

Hovězí pečeně s cibulovou omáčkou

Hodnocení:
(15)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
střední

Není nad krásně sladkou, šťavnatou čerstvou cibuli, říkáte si? Pak si nesmíte nechat ujít dnešní tip z babiččina receptáře: hovězí pečeni s cibulovou omáčkou. Provoní celý byt a vy si pochutnáte!

Ingredience pro:
5 porcí
Jídlo
  • 1 sůl
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 80 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 6 cibulí
  • 1000 g hovězí kýty
Článek
Foto: Mona Martinů

Postup

Krok 1:Hovězí kýtu (nebo falešnou svíčkovou, kterou jsem použila já) očistěte, nasolte a vložte do pekáčku. Jednu z cibulí nakrájejte na půlkolečka, kýtu jí posypte, podlijte asi 1 cm vody a vložte do trouby. Tam ji při 160 stupních Celsia pečte asi 1,5–2 hodiny podle její výšky. Čím je vyšší, tím déle důkladné propečení a změknutí trvá. Samozřejmě ji po celou dobu nezapomínejte pravidelně přelévat a obracet!

Krok 2:Asi 10 minut před koncem pečení zvyšte v troubě teplotu na 200 stupňů Celsia a maso dopečte (ideálně použijte funkci „horní gril“), aby maso mělo kůrčičku.

Krok 3:Mezi pečením si připravte omáčku. Ta je sice už na první pohled jednoduchá, ale zabere docela dost času, než je zcela hotová. Cibuli nakrájejte nahrubo, ve větším kastrolu rozpusťte máslo a do něj cibuli vložte. Másla bude tak akorát, stačí, aby jím cibule byla „obalená“ a bude se krásně smažit. Mně její usmažení dozlatova – za poměrně častého míchání, samozřejmě – trvalo asi 30 minut. Zato ale celá kuchyně i redakce voněly tak, že se kolegyně chodily dívat, cože to bude dnes dobrého, že to tak voní!

Foto: Mona Martinů

Krok 4:Když je cibule připravená, zaprašte ji asi třemi lžícemi hladké mouky, promíchejte a nechte ještě trochu zrůžovět. Podle toho, jakou barvu má cibule, bude mít výslednou barvu i omáčka, takže ji opravdu nechte smažit dostatečně dlouho, ať není omáčka bílá a bez chuti.

Krok 5:Když je asi po 2 minutách i jíška hotová, zalijte ji hovězím vývarem, podle množství mouky jej možná bude potřeba i o něco více. Ten si můžete připravit buď vyvařením hovězích kostí či žeber, nebo použijte gelovou „kostku“. Tu jsem tu už doporučovala několikrát a mám k tomu důvod: na chuti opravdu není v podstatě poznat, že je to kostka. Polévku bych z ní nedělala, ale do omáček je prostě skvělá! Vše důkladně promíchejte, přiveďte k varu, přiklopte pokličkou a pozvolna vařte dalších asi 30–40 minut, až se cibule opravdu rozvaří.

Foto: Mona Martinů

Na závěr receptu se píše, že se omáčka má procedit. Já jsem zvolila jednodušší variantu, kterou naše praprababičky na konci 19. století neznaly – projela jsem ji ponorným mixérem. Omáčka tak byla krásně hladká a já nemusela vyhodit ani kousíček cibule.

Foto: Mona Martinů

Hotové maso nakrájejte na plátky, polijte omáčkou a podávejte s houskovým knedlíkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama