Hlavní obsah
3,3
(68)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Hovězí pečínka má v české kuchyni svoji tradici. Jedním z klasických pokrmů, kde uplatníte prošpikovanou hovězí kýtu, je i znojemská pečeně. Tohle je snad jediné jídlo, kde i teplá kyselá okurka chutná všem!

25 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 900 g hovězí kýty
  • 75 g špeku
  • 8 ks kyselých okurek
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 3 ks cibule
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 list bobkového listu
  • 3 kuličky nového koření
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Hovězí kýtu odblaňte. Polovinu špeku a asi dvě malé okurky nakrájejte na špalíčky. Pomocí nože s úzkou, dlouhou ostrou čepelí do masa propichujte na různých místech po směru vláken (ne jim napříč) hluboké díry a připravenými špalíčky je vyplňte. Poté maso ze všech stran osolte a opepřete.

02.

V kastrolu rozehřeje trochu oleje a zbytek špeku nakrájený na kostičky. V tuku ze všech stran opečte maso dozlatova. Pak ho vyjměte a ve výpeku osmahněte jemně nakrájenou cibuli – také dozlatova. Podlijte ji trochou vývaru a opět restujte, až se tekutina odpaří. Takto opakujte, dokud nevznikne hnědý hutný základ omáčky. Vložte do něj maso, podlijte vývarem nebo vodou asi do třetiny jeho výšky, přidejte koření a na mírném ohni za občasného promíchání a podlití duste asi 2,5 hodiny úplně doměkka.

03.

Na závěr do omáčky vložte najemno nakrájené kyselé okurky (podle chuti a velikosti asi čtyři až šest kusů) a promíchejte. Plátky pečeně podávejte bohatě přelité omáčkou, jako příloha se hodí rýže nebo vídeňský houskový knedlík.

Jak máte pečené hovězí nejraději u vás doma?

Reklama