Hlavní obsah

Poctivá štěpánská pečeně

Hodnocení:
(52)
Foto: Ondřej Hošt

Přejeme vám dobrou chuť!

Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
1 hodina 50 minut
Náročnost
nízká

Do svatého Štěpána jsou ještě dva měsíce času, štěpánskou pečeni si ale můžete udělat už dnes podle receptu naší babičky. Není na ní nic těžkého a byl by přímo hřích ji nevyzkoušet!

Ingredience pro:
4 porce
  • 4 plátky hovězí roštěné
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olej
  • sůl
  • drcený kmín
  • čerstvý tymián
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 3 kyselé okurky
  • 1 vejce
Článek

Postup

Krok 1: Plátky roštěné po obou stranách zlehka naklepejte, překrojte na poloviny, osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Připravené roštěnky zprudka orestujte na rozpáleném oleji a zprudka opečte, aby se maso zatáhlo.

Foto: Ondřej Hošt

Krok 2: Hotové maso vyjměte a ve výpeku orestujte cibuli nakrájenou nahrubo, dokud nezesklovatí. Pak cibuli zalijte hovězím vývarem, vraťte maso zpět, dochuťte kmínem a tymiánem, přiklopte poklicí a nechte na mírném plameni asi 1–1,5 hodiny dusit, dokud není maso úplně křehké.

Krok 3: Vajíčko uvařte natvrdo (vložte ho do studené vody a od chvíle, kdy voda začne vřít, vařte 8 minut. Pak vajíčko prudce ochlaďte studenou vodou a oloupejte). Před koncem dušení nakrájejte kyselé okurky a uvařené vajíčko na malé kousky, oboje vmíchejte do omáčky a nechte prohřát. Podávejte s bramborami nebo houskovými knedlíky.

ynezorPumanzeSaNyknalC
19. 10. 2012

Reklama

Sdílejte článek