Hlavní obsah

Peřiny a deky na zimu: Které vás opravdu zahřejí?

Foto: JYSK

Kvalitní přikrývky jsou pro dobrý spánek stejně důležité, jako matraceFoto: JYSK

Reklama

Venku se značně ochladilo a sychravé počasí provázené mlhou vás odrazuje od oblíbené procházky. Které přikrývky a deky vás doma bezpečně zahřejí? Máme pro vás tipy!

Článek

Pod jakou přikrývku se v posteli zachumlat tak, aby vám bylo teplo? A jaká deka se vám bude hodit u televize nebo při čtení? Poradíme vám, na jaké materiály vsadit!

„Existuje několik faktorů, které ovlivňují výběr přikrývky. Například dobrý, nepřerušovaný spánek velice závisí na stálé a příjemné teplotě pod přikrývkou,“ říká Eva Vihanová ze společnosti Jysk. Ale to není vše!

Přikrývky z umělých vláken

Říkáte jim peřiny, ale peří byste v nich hledali marně. Velké oblibě se těší především díky podobným vlastnostem, jaké mají ty péřové, s tím rozdílem, že jejich cena je nižší.

Díky tvaru výplně jsou přikrývky nesléhavé, anatomicky přizpůsobivé a mají dobré termoizolační schopnosti. Ty se měří podle schopnosti udržet pod přikrývkou nehybný vzduch, který tělo ohřívá. Podle míry schopnosti držet teplo pak můžete v prodejnách sledovat takzvanou hřejivost a vybírat přikrývky na letní a zimní období, případně i celoroční oboustranné.

Foto: IKEA

Nabídka lůžkovin se syntetickou výplní je více než pestrá. Dobrou volbou je těžká přikrývka Mysa z celulózního a syntetického vlákna s vysokou hřejivostí, cena 899 KčFoto: IKEA

Foto: CUREM

Skvělé termoizolační vlastnosti mají přikrývky Curem Exclusive s výplní z polyesterového dutého rouna. Deka vytváří vzduchové kapsy a zabraňuje tak unikání tepla, cena 1400 KčFoto: CUREM

K dostání jsou i typy s antialergenní úpravou. Nejedná se však o nějaké speciální materiály, které odpuzují nebo zabíjejí roztoče. Jde spíš o způsob ušití přikrývek. Umělá vlákna lze zpracovat tak, že jsou mezery mezi nimi menší než sami roztoči, a ti se tak k vám nedostanou. A další „protialergenní“ vlastností je možnost vše vyprat v pračce, a to tak často, jak potřebujete.

Opravdové peří

Peřiny a polštáře plněné peřím používaly už naše praprababičky, a dobře věděly proč. Jak ale dnes vybrat tu správnou?

  • Peřina i polštář by při dotyku měly být načechrané, neměli byste cítit žádné tvrdé části. Jak tkanina, tak především švy by měly být nepropustné, aby nedocházelo k průchodu peří ven z výrobku.
  • Peří a prachové peří musí být certifikované ohledně praní a sterilizace.
  • Hřejivost peřiny je určena množstvím výplně. Více peří znamená i více tepla.
  • Důležité je také množství prachového peří… Nejcennější jsou výrobky se 100% podílem prachového peří.

Nezanedbatelný je i původ peří.„Obecně nejcennější peří pochází ze sibiřských chovů, neboť husy chované v tomto klimatickém pásu mají peří hustší, a tedy i kvalitnější,“ vysvětluje Lenka Kocourková z butiku À la maison.

Foto: À LA MAISON

Měkká peřina Primavera od firmy Daunenstep je plněná husím peřím a po celé ploše prošívaná, cena k doptání u prodejceFoto: À LA MAISON

Foto: JYSK

Za příjemným probuzením do nového rána stojí především kvalitní přikrývkyFoto: JYSK

Přikrývky z ovčí vlny

Hřejivé vlastnosti ovčí vlny jsou známé už po celá tisíciletí. Vlna má však nejen výhody, ale i nevýhody.

  • Výhody: Vlněné deky mají přirozenou schopnost izolovat tělo proti teplu a chladu a absorbovat vlhkost. Ovčí vlna má také blahodárný vliv na pokožku. Obsahuje keratin, přírodní bílkovinu a lanolin, který zjemňuje pokožku a působí protizánětlivě.
  • Nevýhody: Deky z ovčí vlny nejsou vůbec vhodné pro lidi trpící alergií na zvířecí srst a na roztoče. Údržba navíc také není nic snadného a levného, vyžadují profesionální chemické čištění a občas také speciální lanolinovou kůru.
Foto: MERINO, e-shop OVCIVLNA

Na foto (zleva): Prošívanou deku z ovčí vlny je možné sehnat i na dvojlůžko, tedy pro dvě osoby, včetně zajímavého potisku, cena 1890 Kč, francouzská prošívaná přikrývka z ovčí vlny bez příměsí je vhodná pro celoroční použití, cena 2928 KčFoto: MERINO, e-shop OVCIVLNA

A co k televizi?

Pro lenošení před televizí se neobejdete bez heboučké a hřejivé deky. Největší výběr najdete mezi dekami z mikrovlákna, které jsou velmi příjemné na dotek, jemné, a především hodně hřejivé. Jejich přírodní alternativou jsou deky tkané z ovčího rouna, které umí regulovat teplotu tak, že vás v zimě budou hřát a v létě chladit.

Chcete-li se zachumlat do něčeho dokonale jemňoučkého, poohlédněte se po takzvaných plyšových dekách. Prošívané deky s výplní budou naopak univerzálním doplňkem, můžou hřát nebo fungovat jako přehoz či přikrývka pro hosty.

Foto: ROTHWELL

Na foto (zleva): Chladný večer u televize vám zpříjemní měkká a hebká deka Kira Brotex, cena 451 Kč, barevné polyesterové deky Koral Brotex vás doma zahřejí a stylově doladí interiér, cena 233 KčFoto: ROTHWELL

Foto: E-shop DÁRKYLA

Do měkké fleecové deky Slanket můžete být zabalení až po uši. Má široké rukávy, rolák a je dostatečně široká na to, aby vás neomezovala v pohybu, cena 790 KčFoto: E-shop DÁRKYLA

Foto: AMBER INTERIER

Deka Kambi od firmy Textil Antilo bude vašemu obýváku slušet. Je oboustranná a dvoubarevná, lem je zdobený roztomilými třásněmi, cena 1105 KčFoto: AMBER INTERIER

Jakou přikrývku máte doma vy? Dáváte přednost přírodním, nebo umělým materiálům? Pokud nevíte, nezoufejte. Záleží jen na vašich preferencích a požadavcích na hřejivost, případně i způsob údržby.

Reklama

Související témata:

Načítám