Hlavní obsah

Pěstování ve vyvýšených záhonech. Jaké výhody nabízí?

Foto: WoodBlocX CZ

Foto: WoodBlocX CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete osvěžit svou zahrádku a ušetřit si námahu? Pouvažujte o vyvýšených záhoncích. Letos máte dost času na jejich přípravu a příští rok můžete začít s pěstováním.

Článek

Obecně se jako vyvýšený záhon vnímá cokoliv, co je nad úrovní zeminy, ale to není přesná definice. Tak jak to tedy je?

1. Z čeho se skládá

„Vyvýšený záhon je speciálně založený záhon, který dobře funguje díky tomu, že se skládá z několika specifických vrstev: od větví, přes dřevěnou drť, poté následují obrácené travní drny. Pokud máte, pak přidejte i zkompostovaný hnůj, listí, případně kartony a nahoru se dává kompost,“ vysvětluje zahradnice Anita Blahušová.

Když si takový záhon založíte na podzim, do příštího jara se vrstvy dobře rozloží a stačí už jen přisypat trochu zeminy. Myslete jen na to, že zemina ve vyvýšeném záhoně slehává, proto se musí čas od času dosypávat. Živiny se vyčerpají po asi čtyřech letech, pak záhon bude fungovat jako jakýkoliv jiný.

Foto: archiv společnosti

Vyvýšené záhony vyrábí například integrační dílna obecně prospěšné společnosti KOKOZA, kde pracují lidé s duševním onemocněním. Standardní velikost je 120 x 80 cm nebo 100 x 100 cm, výška 25 či 50 cm a cena se pohybuje od 3000 KčFoto: archiv společnosti

Foto: Ateliér zahradní architektury Flera

Na dno vrstveného záhonu se dávají větve. Při jejich rozkladu se vytváří teplo a půda se prohříváFoto: Ateliér zahradní architektury Flera

2. V čem bude

Tento typ záhonů můžou ohraničovat různé materiály, například dřevo, cihly, ale i betonové tvarovky… „Pokud dřevo vyložíte technickou textilií, vydrží déle. Pod záhon je dobré dát třeba králičí pletivo, abyste zabránili přístupu škůdců,“ upřesňuje Anita Blahušová. Někdo doporučuje, aby záhon měl pevné dno, třeba z dřevěné desky, jiný volí textilii proti plevelům, další sází na paletu. Stejně tak můžete, ale nemusíte, na místě pro záhon vyhloubit jámu.

Velikost není striktně daná, ale uvažujte prakticky. Abyste k rostlinám dobře dosáhli ze všech stran, stačí i prostor 100 x 100 cm nebo 120 x 80 cm. Obecně jsou tyto záhony vysoké asi do 50 cm, ovšem prodávají se také stavebnice o výšce 1 metr.

Foto: Ateliér zahradní architektury Flera

Jeden nebo více záhonů? Záleží na vás a na prostoru, který je k dispoziciFoto: Ateliér zahradní architektury Flera

Foto: WoodBlocX CZ

Vyvýšené záhony se prodávají rovněž ve formě stavebniceFoto: WoodBlocX CZ

Foto: Anita Blahušová

Máte rádi rajčata? Příští rok jim můžete dopřát komfortní stanoviště ve vyvýšeném záhonuFoto: Anita Blahušová

3. Plusy a mínusy

„V dobře založeném vyvýšeném záhonu rozkládající se organická vrstva uvolňuje živiny a teplo a rostliny pak lépe prosperují a to i ve městě, kde je kvalitní půdy nedostatek,“ upřesňuje Radka Pokorná z obecně prospěšné společnosti KOKOZA.

Při práci se méně ohýbáte, proto vás nebudou tolik bolet záda, a takové záhony můžou využít třeba i lidé se zdravotním postižením nebo senioři. Dále si ušetříte určitou námahu s pletím; ve vyvýšeném záhonku bude méně plevelů. Plevele, které se rozmnožují semeny, musíte vytrhávat, ale až na výjimky se sem nedostanou ty druhy, jež se rozšiřují oddenky. Neopominutelná je i estetická stránka věci – tyhle záhony vždycky vypadají pěkně.

A nevýhoda? V záhonu nad úrovní půdy dochází k rychlejšímu vysychání zeminy, proto dbejte na potřebnou zálivku a povrch záhonu zamulčujte.

Foto: Hornbach

Dřevěné záhony Konsta působí velmi přirozeně a lze v nich pěstovat veškeré druhy zeleniny nebo jahody. Navíc ochrání úrodu před krtkem. Rozměry 106 x 65 x 76 cm, cena 2170 KčFoto: Hornbach

Foto: Moravoseed

Odrůda Knota F1 má vegetační dobu 95 až 100 dnůFoto: Moravoseed

4. Co se dá pěstovat

„Vyvýšený záhon je zpočátku vhodný pro pěstování zeleniny, která je náročná na živiny, tedy rajčata, okurky nebo třeba dýně,“ připomíná Anita Blahušová. Ale pokud chcete mít záhonek čistě jen na parádu, samozřejmě nic vám nebrání v tom vysadit okrasné rostliny. Nebo to pojměte prakticky a vysaďte rychle rostoucí afrikány rozkladité. Nejprve potěší napohled, a když je na podzim zaryjete do zeminy, poslouží další rok jako ochrana proti háďátkům. A do opravdu hlubokých záhonů se dá použít třeba i keř.

Co je dobré vědět? Teoreticky byste vyvýšený záhon mohli vybudovat také na terase nebo větším balkoně. A prakticky? Jak dokládají zkušenosti takzvaných komunitních zahrad, založit se dá dokonce i na betonu, třeba v nevyužitém místě dvorku mezi bytovými domy.

Foto: Anita Blahušová

Afrikány nejsou náročné na péči a když je posléze zaryjete, zlepšíte kvalitu půdyFoto: Anita Blahušová

Foto: Archiv firmy

Stavebnicové vyvýšené záhony WoodBlocX z dřevěných bloků můžou mít podobu i tvaru písmene L. Díky konfigurátoru si sami spočítáte, kolik komponentů budete na zvolenou velikost potřebovat, a od toho se odvíjí také cenaFoto: Archiv firmy

5. Alternativní řešení

Pokud nechcete čekat až do jara a rádi byste začali s pěstováním ještě letos, lze si založit „něco mezi“ – tedy ohraničený záhon, který bude rovněž vyšší, jen ho rovnou naplníte kvalitní zeminou, se startovacími živinami. Ještě stihnete vyset pro podzimní sklizeň například hlávkový nebo listový salát, špenát či karotku. Pokud vám zbyla cibule sazečka, můžete vysadit i ji, rovněž vás potěší letošní sklizní.

A pro ty, kteří nevlastní zahrádku, ale mají menší balkon? Tady se nabízí použít závěsné truhlíky nebo jiné pěstební nádoby na nožkách. Přestože nejde o klasické vyvýšené záhony, také šetří vaše záda.

Radost z výpěstků budete mít i na této miniaturní ploše.

Foto: Moravoseed

Červenolistý dubolistý salát Verala se dá pěstovat celoročně. Odrůda je odolná proti vybíhání do květu, vegetační doba od výsevu 50 až 55 dnůFoto: Moravoseed

Foto: Hornbach

Kde není moc místa, tam se užijí pěstební nádoby na nožkách. Tato je vyrobená z plastového proutí Easy growing s obvodovým zavlažováním a ukazatelem vlhkosti. Rozměry 114 x 49,3 cm, pojme zhruba 120 litrů zeminy. Cena 2990 KčFoto: Hornbach

Načítám