Hlavní obsah

Pět! Přesně tolik hodin týdně musíte být spolu, jinak se rozejdete

Foto: bondart, Shutterstock.com

Foto: bondart, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná vám to klape. Možná to už ale není jako dřív. V čem je problém? Zhodnoťte společně strávený čas a jeho délku! Šance na štěstí se zvyšuje, pokud si navzájem věnujete určitý počet hodin týdně.

Článek

Před lety se psycholog a čestný prezident Asociace manželských a rodinných poradců Petr Šmolka zúčastnil diskuze v rámci projektu s názvem Zlaté chvíle a tehdy zmínil, že partneři spolu stráví 60 hodin týdně (kromě spánku). Volný čas, který mají k dispozici, lze rozdělit do tří kategorií.

Prvním z nich je doba, kdy jsou na jednom místě a věnují se společné činnosti. Pak je to čas, který stráví každý po svém podle svých zájmů a koníčků. A do třetice jsou pod jednou střechou, ale nekomunikují; každý se zabývá něčím jiným. Říkáte si, že 60 hodin je pořádný „balík“, který vztah udržuje funkční a naplněný? Ano, to asi je, ale záleží hlavně na tom, co se během té doby odehrává.

Jestli se cítíte nemilovaní, ztracení, nevíte, kde začít nebo navázat, uděláte dobře, když začnete praktikovat radu vynikajícího manželského poradce Johna Gottmana. Tvrdí, že k výraznému zlepšení vztahu je třeba strávit pět hodin týdně soustředěním se na partnera. Nazývá to pěti kouzelnými hodinami. Jak to celé funguje?

Loučení

Ještě než se ráno rozloučíte s partnerem, ujistěte se, že jste si navzájem sdělili, co se ten den stane, ať už jde o společný oběd, naplánovaný nákup či návštěvu doktora. Zajímejte se, co ho čeká a sdělte mu i svoje záměry. Zabere to dvě minuty denně, které po vynásobení pěti pracovními dny dají dohromady deset minut.

Přivítání

Po příchodu domů z práce se snažte o lehčí konverzaci. Co je to „lehčí“? Pozor na přehnané vyptávání! Naslouchejte si navzájem, a pokud nebudete vyzváni, nechte si svá doporučení, rady a příběhy pro sebe. V přepočtu to znamená 20 minut denně krát pět dní, suma sumárum 100 minut.

Obdivujte se nečekaně

Chvály a ocenění není nikdy dost. A ten, kdo říká, že něco takového nepotřebuje, lže. Všichni touží po verbálním povzbuzení ideálně propojeným s fyzickými doteky, aniž by si o to řekli. Takové překvapení je velmi vítané. Co je k tomu potřeba? Jenom pět minut denně! (Pět minut krát sedm dní rovná se 35 minut.)

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Společný čas strávený s partnerem, to je to, oč tu běží...Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Vyjadřujte si lásku

Pamatujete na staré dobré časy, kdy jste se automaticky vzali za ruce a byli hrdí na to, že k sobě patříte? Vraťte to zpátky a dejte znát, že se máte rádi! V případě neshod, nedorozumění a hádek vždy problém nejdříve uzavřete a teprve poté si dejte pusu a popřejte dobrou noc. Nebude-li možné tento postup dodržet, uzavřete dohodu, že problém dořešíte následující den. (Opět se jedná o investici pět minut krát sedm dní: 35 minut.)

Jednou týdně randěte

Minimálně dvě hodiny týdně si rezervujte pouze pro sebe. Zdržte se řešení rodinných problémů, zaměřte se na příjemné věci, jako jsou doteky a mazlení. Tento čas by měl být vyhrazený jen vám dvěma, dítě pohlídá třeba babička nebo sousedka. Podle Johna Gottmana je však nutné vyvarovat se štěpení času na půlhodinkové útržky v několika dnech. S partnerem totiž potřebujete společně strávit delší čas v jednom kuse. Raději se s předstihem domluvte, co budete dělat, ať se vyhnete zbytečnému dolaďování programu, a tím i okrádání se o tak důležité chvíle ve dvou.

Celkový součet takto stráveného času je pět hodin. Manželský poradce John Gottman tvrdí, že taková denní „práce“ na vztahu (ideálně hned od začátku) zajistí harmonické, pohodové, klidné, a hlavně dlouholeté soužití.

A co pro svůj partnerský vztah děláte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám