Hlavní obsah
3,6
(53)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Připomeňte si vůni léta u moře a zkombinujte hned několik oblíbených středomořských delikates v jedné pomazánce. Olivy, sušená rajčata, kapary a ančovičky tvoří spolu s česnekem výraznou, ale na topinky vážně báječnou tapenádu. A teď už nezbývá, než otevřít lahvinku dobrého vína!

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1,5 hrnku oliv černých
  • 2 lžíce kaparů
  • 4 filátka ančoviček
  • 6 ks sušených rajčat v oleji
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst listové petržele
  • 1/2 ks citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka chilli
Článek

Postup

01.

Vypeckované olivy (černé, zelené, kalamata nebo jejich kombinaci) dejte spolu s kapary, ančovičkami (pro vege verzi vynechte), rajčaty, česnekem, nahrubo nasekanou petrželí, šťávou z půlky citronu, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem do mixéru. Podle chuti můžete přidat chilli – ať už čerstvé, sušené nebo v podobě omáčky.

02.

Rozmixujte na hladkou pastu a případně lehce dosolte nebo dochuťte citronem, česnekem či pepřem.

03.

Podávejte na topinkách a skladujte v lednici. Tapenáda vydrží dobrá asi 5 dnů.

Souhlasíte s tím, že k olivám se člověk musí „projíst“? Chutnají vám?

Načítám