Hlavní obsah

Originální pomazánky na chlebíčky. Skvělé nejen na Silvestra!

Foto: Eva Malúšová

Letos žádné oschlé retro s bramborovým salátem, ale originální chlebíčky, co mají šmrnc!

Bramborovým salátem z Vánoc už dneska nikoho neohromíte, ale kvůli tomu se chlebíčků na Silvestra rozhodně vzdávat nemusíte! Připravte si originální pomazánky a oslavte příchod nového roku hezky stylově!

Článek

Chlebíčky nám nikdo nevezme! Proto jsem tuhle českou specialitu upravila do trochu modernější podoby a místo na suchou veku bez chuti jsem barevné pomazánky namazala na tmavý semínkový chléb (který mimochodem strávníky také víc zasytí, takže chlebíčků není potřeba dělat tolik). Na chlebíčcích nesměla chybět řepa, která perfektně ladí s kozím sýrem a rukolou, falešná humrová pomazánka s kouskem uzené ryby, ani klasický tatarák, který jsem obložila kapary a křepelčími vajíčky.

Řepná pomazánka s křenem

Potřebujete: 2 velké řepy, olivový olej, sůl, pepř, lžičku křenu, 2 stroužky česneku, 3 lžíce krémového sýra (můžete nahradit majonézou nebo balkánem)

Na ozdobu:100 g kozího sýra, rukolu, vlašské ořechy

Foto: Eva Malúšová

Pomazánka z pečené řepy stojí za zkoušku už kvůli té parádní barvě!

Postup: Oloupanou řepu nakrájejte na menší kousky, bohatě zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a upečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů doměkka. Nechte trochu vychladnout, ale ještě teplé rozmixujte s prolisovaným česnekem, čerstvým sýrem a lžičkou křenu dohladka. Podle potřeby dosolte nebo ještě opepřete a podávejte s kouskem kozího sýra, několika lístky rukoly a půlkou oříšku.

Falešná humrovka s uzenou makrelou

Potřebujete: ½ bulvy celeru, 1 menší mrkev, ½ menší cibule, 2 lžíce jogurtu, 2 lžíce majonézy, lžíci plnotučné hořčice, citronovou šťávu, sůl, pepř

Na ozdobu: 1 uzenou makrelu, polníček, citron

Foto: Eva Malúšová

Falešnou humrovku doplňte kouskem uzené ryby a po humrovi nikdo ani nevzdychne!

Postup: Celer a mrkev nastrouhejte najemno a smíchejte s nasekanou cibulkou, jogurtem, majonézou a hořčicí. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte s kouskem makrely, plátkem citronu a pár lístky polníčku nebo jiných zelených lístků na osvěžení.

Hovězí tatarák s křepelčím vajíčkem

Potřebujete: 200 g hovězí svíčkové (nebo jiného vhodného masa), ½ malé cibule, 2 malé okurky, sůl, pepř, stroužek česneku, lžičku sladké papriky, drcený kmín, chilli omáčku, kečup, hořčice

Na ozdobu: křepelčí vajíčka, kapary

Foto: Eva Malúšová

Vyhrajte si s detaily: tatarákové chlebíčky ozdobte kapary, křepelčími vajíčky a čerstvě mletým pepřem

Postup: Maso naškrábejte nebo rozmixujte a smíchejte s najemno nasekanou cibulkou a okurkami. Osolte, opepřete a podle chuti přidejte prolisovaný česnek, sladkou papriku, kmín, kapku chilli omáčky či kečup a hořčici. Křepelčí vajíčka 90 sekund povařte, vychladlé oloupejte a podávejte k tataráku jako alternativu syrového žloutku – u těchto chlebíčků sice nehrozí, že budou nejdřív několik hodin v teple okorávat, než si je dá poslední hladovec, ale jistota je jistota. Chlebíčky ještě dozdobte kaparou nebo plátkem okurky, a je to.

Také pro vás Silvestr bez chlebíčků není Silvestr :-)?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama