Hlavní obsah

Plánujete vybudovat zahradní chatku? I tato stavba má svá jasná pravidla!

Foto: Kinga, shutterstock.com

Foto: Kinga, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahradní chatka patří bezesporu k místům, která by na vašem pozemku neměla chybět. Díky ní získáte zázemí, místo pro odpočinek, úkryt ve špatném počasí a v neposlední řadě i místo pro uložení věcí.

Článek

K tomu, abyste získali takový svůj malý zahradní domov, nemusíte hned stavět zděnou či velkou dřevěnou chatu s kompletním vybavením. V mnoha případech vám postačí i malá dřevěná zahradní chatka, někde žádnou větší stavbu prostor pozemku či legislativa ani neumožňují. Stavba zahradní chatky není ničím náročným, podívejte se, na co si ale musíte dát pozor, abyste jednak splnili všechny zákonné povinnosti, a také aby pak chatka vyhovovala vašim potřebám.

Stavební povolení ano, či ne?

Dobrou zprávou je, že drobné stavby, mezi které zahradní domek zpravidla patří, lze provést bez stavebního povolení i ohlášení. Musí však mít jen jedno nadzemní podlaží, celkovou velikost do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky a nesmějí obsahovat hygienická zařízení či vytápění. A nezapomeňte, musíte dodržet dvoumetrovou odstupovou vzdálenost od společných hranic pozemků. Pokud uvedená pravidla splňujete, můžete se pustit do stavby.

Základem jsou dobré základy

Každá chatka, i ta nejmenší, musí mít dobré základy, nebo se vám za pár let nakloní a časem asi zhroutí. Možností máte několik. Nejklasičtějším způsobem je vybudovat základovou desku dle velikosti chatky a chatku na ni postavit. Stavba základové desky však není nic rychlého ani zábavného, svépomocí je to poměrně náročné, a pokud pověříte firmu, bude vás deska stát pomalu to co chatka samotná.

Foto: Peter Titmuss, shutterstock.com

Foto: Peter Titmuss, shutterstock.com

Dalšími možnostmi jsou betonové dlaždice neboli patky, i to ale vyžaduje pracné kopání a betonování. Zvažte, zda nevyužijete systém zemních vrutů. Ty pomocí techniky či ručně zabudujete do půdy a do jejich patic přímo vešroubujete hranoly nesoucí podlahu.

Buďte pečliví nebo to svěřte odborníkům, dokonalá rovinnost je předpokladem toho, že jednotlivé díly do sebe budou snadno zapadat. Stavba na vruty vám ušetří těžkou dřinu při betonování, zároveň je výhodná v nerovném terénu či když potřebujete chatku zvednout do výšky.

Propozice dobře rozmyslete

Na českém trhu najdete několik firem, které dodávají typové zahradní chatky. Výběr je vcelku velký. Navíc není problém ani najít firmu, která vám chatku z dřevěných panelů vyrobí přímo na míru podle dispozic, které budou vyhovovat konkrétním potřebám pozemku a všemu očekávání.

Můžete si tak určit nejen přesnou velikost, ale i na které straně budou dveře či okna, jak velká budou, zda bude mít chatka navazující terasu, krytou, či nekrytou. Můžete si i vybrat tloušťku stěn či podlahy. Pokud se nad tím včas zamyslíte, předejdete případným zklamáním.

Nezapomeňte ale, že chatka není pevnost a je potřeba myslet i na zabezpečení před zloději.

Foto: Nicole Gordine, shutterstock.com

Foto: Nicole Gordine, shutterstock.com

Zvažte, co zvládnete sami

Aby vám chatka dobře a dlouho sloužila, musí být samozřejmě kvalitně postavena. Chatka se dodává zpravidla v podobě stavebnice a šikovní kutilové ji zvládnou postavit sami, dobře však zvažte, zda na to máte fyzické síly, zkušenosti, čas a nervy. Pokud necháte chatu postavit firmou, půjdou za ní i případné záruční reklamace.

Firma musí ručit za to, že budou správně sedět okna i dveře a že bude chatka správně staticky vyvážená, což se u stavby leckdy za několik desítek tisíc může dost hodit. Zkušení řemeslníci postaví takovou chatku za den. Vy zatím ušetříte síly, které budete potřebovat – chatku samotnou je vždy potřeba opatřit několika vrstvami impregnačních i ochranných nátěrů.

Jak vidíte, zahradní chatku lze postavit téměř kdekoli a na výběr máte z mnoha řešení. Ať si vyberete jakoukoli variantu, myslete na jedno. Zahradní sezona se blíží mílovými kroky, a pokud chcete chatku využívat již tuto sezonu, plánovat je potřeba začít nejlépe hned. Přes léto bývají dřevařské firmy velmi vytížené a lehce by se vám mohlo stát, že budete na svou chatku čekat až do podzimu.

A až bude hotovo, můžete začít vybírat to nejlepší vybavení

Reklama

Načítám