Hlavní obsah

5 pravidel, jak v zimě zabezpečit chatu před zloději

Foto: BlueOrange Studio; Shutterstock.com

Foto: BlueOrange Studio; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zimě jsou chaty a chalupy, které nejsou celoročně obývané, terčem zlodějů i malých zlodějíčků více než kdy jindy. Jak takovou chatu připravit na zimu, abyste minimalizovali škody? Poradíme vám!

Článek

Nezvané návštěvy jsou na chatách a chalupách v zimním období velmi časté. Není se čemu divit, často jsou dobře vybavené, většinou k nim přiléhá i nějaká kůlna či stodola skrývající v bazaru dobře prodejné nářadí a stojí-li na samotě, tak zloděje vysloveně lákají.

Žádný objekt asi nejde proti zlodějům zcela uchránit, pokud ho tedy nechcete obehnat třímetrovou zdí s žiletkovým drátem, ale můžete udělat opatření, která škody minimalizují a drobné zlodějíčky třeba i úplně odradí. Podívejte se na pět věcí, na které byste neměli zapomenout.

1. Odvezte, co můžete

Pokud můžete, nenechávejte v chatách či chalupách nic, co by mohlo zloděje lákat. Lednici asi stěhovat pryč nebudete, ale drobné elektronické spotřebiče byste měli odvézt nebo alespoň schovat tak, aby nebyly například oknem vidět. Jednak jim zima nesvědčí a jednak je každý zloděj uvítá (Víte, jak zazimovat větší spotřebiče? Poradíme!).

Podobné je to s nářadím. Jen si spočítejte, jakou hodnotu má, navíc se dá v bazarech dobře prodat. Vrtačky, sekačky, ale i drobné nářadí jako sekery nebo pily jsou zvláště pro drobné zlodějíčky častým lákadlem. Neuklizený nebo lehce dostupný žebřík či sekera jim navíc často pomohou.

Foto: Tatiana Chekryzhova; Shutterstock.com

Foto: Tatiana Chekryzhova; Shutterstock.com

2. Zabezpečte i myší díry

Kvalitní zámky a petlice na dveřích by pro vás měly být samozřejmostí, tady opravdu nešetřete. Bývají označeny takzvanou pyramidou bezpečnosti, která vám napoví, jak nedobytný zámek opravdu je. Zloději často využívají ke vstupu do objektu okna nebo zadní vrátka či vrátka do sklepa, leckdy pomohou mříže. Projděte celý objekt a pořádnými zámky či petlicemi osaďte každý otvor, kterým by se zloději mohli do objektu dostat.

3. Ukliďte a dávejte o sobě vědět

Ukliďte zahradu, a to nejen záhonky, ale i spadané listí. Je mnoho způsobů, jak můžete se spadaným listím naložit.  Odklízejte ho pravidelně až do zimy, uklizená zahrada jednak vypadá lépe, ale hlavně tím dáte zlodějům informaci, že objekt jezdíte kontrolovat. Každý zloděj dá přednost objektu, kde ví, že za celou zimu nikoho nepotká.

4. Zvažte elektronické zabezpečení

Pokud necháváte v chalupě či chatě dražší vybavení nebo vaše chalupa stojí opravdu na samotě, zvažte elektronické zařízení. Moderní alarmy a monitorovací systémy malé zlodějíčky často odradí, ty dražší, které mají propojení na bezpečnostní agenturu, místní policii, či alespoň na váš mobil, pomohou rychle reagovat, pokud někdo do objektu vnikne.

Instalujte světelné čidlo před vchody do chalupy, zloděje může vylekat nebo upozornit sousedy, že se u vás něco děje. Nastavte ho minimálně do výšky pasu, aby jej nespouštěla každá kočka, která projde okolo. Pokud nechcete do alarmů a kamer investovat, instalujte alespoň věrně vypadající atrapy a výstražné cedule, nic to nestojí a nějakého malého zlodějíčka to může odradit.

5. Využijte sousedské pomoci

Dobré sousedské vztahy jsou nenahraditelné. Zvláště pokud máte sousedy, kteří se v okolí vaší chaty či chalupy pohybují denně nebo třeba kolem ní alespoň projdou třeba 3x týdně se psem. Je fajn, když na vás takoví sousedé mají rychlý kontakt, vědí, kdy se na chalupě plánujete zdržovat, a mohou tak jedním očkem hlídat, zda se u vás neděje něco nekalého, a případně vás hned kontaktovat.

Všechna tato opatření vám pomohou v zimním období klidněji spát. Zvážit můžete i dobrou pojistku, která následně pomůže případné škody minimalizovat. Pokud ji máte, nezapomeňte mít i nafocené vybavení a výrobní čísla elektroniky.

Jasně, že udělat z chalupy nedobytnou pevnost se vám asi nepodaří, ale každé opatření, které nevítané návštěvy odradí nebo jim vstup ztíží, se může vyplatit.

Načítám