Hlavní obsah

Nemáte podzemní sklep? Máme tip, jak to do třech týdnů změnit

Foto: monticello, Shutterstock.com

Foto: monticello, Shutterstock.com

Reklama

Máte sklep? Nesmrtelná hláška z filmu Kulový blesk. Současně otázka, na kterou jste možná dosud museli odpovídat záporně. Pokud jste však dospěli k názoru, že by se vám sklípek hodil, nic není ztraceno. Řešením může být takzvaný podzemní plastový sklep.

Článek

Dříve bylo nemyslitelné, aby dům neměl sklep. Dnes však řada novostaveb tento užitečný podzemní prostor postrádá. Důvodem je jednak to, že úsporné novostavby jsou nejčastěji vytápěné plynem či elektřinou, takže sklepní prostory coby sklad na uhlí ztratily význam. Plynový či elektrický kotel lze přece pohodlně umístit do technické místnosti.

Nezanedbatelným aspektem je také finanční náročnost. Podsklepení prodražuje stavbu v průměru o tisíc korun na metr čtvereční zastavěné plochy. Tento argument většinu majitelů přesvědčí a ti z úsporných důvodů od výstavby sklepa upustí. Připraví se tak ale o šikovné skladovací prostory.

Zakopaná lednice

Právě s tímto problémem – kde skladovat potraviny a výpěstky ze zahrádky – kalkulují výrobci, respektive autoři myšlenky podzemních plastových sklepů. Podzemí většinou nabízí ideální a celoročně stabilní podmínky. Je to vlastně taková úsporná podzemní lednice, do níž se vstupuje dolů po schodech. Ideální místo pro skladování některých druhů potravin a nápojů, včetně vína.

Plastový sklep ale stejně tak poslouží jako prostor pro pracovní pomůcky, nářadí či materiál, uložení sezonního sportovního náčiní, případně jako menší domácí dílna. V tomto směru jsou plastové sklepy alternativou těch klasických. A dokonce nabízejí hned několik benefitů.

Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Jde to i bez plísní

Oproti klasickým vyzděným sklepům nejsou ty plastové náchylné ke vzniku plísní, jelikož je v nich neměnná vlhkost i teplota. Potraviny tak vydrží delší dobu v dobré kondici, aniž byste je museli uchovávat v chladničce, která spotřebuje ke svému provozu nemalé množství elektrické energie. Alternativním sklepům hraje do karet i fakt, že jsou téměř bezúdržbové, a přitom mají dlouhou životnost.

Zajímavá je rychlost uvedení do provozu – sklep se standardně vyrábí dva týdny, následná instalace, včetně výkopových prací trvá přibližně týden. Za tři týdny tak máte sklep k dispozici.

Firmy nabízejí různé velikosti, barevné provedení, na přání například dřevěné obložení interiéru, dokonce i sklepy přímo na míru. Cenově vás podzemní skladovací prostor – o rozměrech 2 x 2 metry v základní výbavě – vyjde přibližně na 90 000 Kč, pokud vychytáte nějakou akční nabídku, dají se takto velké sklepy pořídit už za 70 000 Kč.

Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

K domu i na chalupu

Výhodou je i určitá variabilita umístění. Jednak si můžete nechat sklep nainstalovat k domu, kdy je výhodné udělat vstup přímo z kuchyně. Na druhé straně bezprostřední blízkostí domu nejste nijak vázáni. Takový sklep se pak může hodit i na chalupu či zahradu v zahrádkářské kolonii.

Určitá omezení tu ale jsou. Podzemní sklepy se nehodí do míst, která jsou nepřetržitě vyhřívána slunečním svitem. A kvůli podpoře zajištění stabilních podmínek odborníci doporučují umístění v blízkosti stromů, jejichž kořeny budou pohlcovat okolní vlhkost.

Při výběru konkrétního dodavatele je užitečné zaměřit se na použité materiály, respektive na certifikaci vodotěsnosti a odolnosti materiálu proti agresivním látkám, aby váš nový sklep splnil přesně to, co od něj očekáváte.

Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Pokud máte sklep, jak jej využíváte? A jestliže ne, chybí vám? Uvítali byste plastový sklep? Podělte se s námi o své postřehy!

Reklama

Načítám