Hlavní obsah

Pleť bez vrásek, krásné vlasy. To všechno díky přírodním metodám!

Foto: Profimedia

Krásné vlasy můžete mít i díky přírodním zábalůmFoto: Profimedia

Reklama

Také při pohledu na hvězdy prvorepublikového stříbrného plátna žasnete nad tím, jak půvabné byly? Mnohdy za to vděčily čistě přírodním a poměrně jednoduchým metodám aneb Čím krásky oddalovaly stárnutí?

Článek

Krasavice z dob našich babiček a prababičeksi dokázaly udržovat mladší vzhled hlavně díky přírodním a běžně dostupným surovinám. Pojďme si některé tehdejší metody ukázat. Mnohé totiž využíváte dodnes. „Možná byste byli překvapeni, jak účinné metody naše babičky v péči o pleť uplatňovaly,“ říká kosmetická konzultantka Světlana Dolenská z Liberce.

Péče o pleť

Pleťové masky byly z toho, co bylo dostupné v každé kuchyni. „Jejich častým základem byl tvaroh. Na mastnou pleť se k němu dávala strouhaná syrová okurka, citron nebo vaječný bílek. Pokud měla dáma pleť suchou, přidala žloutek nebo smetanu. Oblíbený byl i med a další včelí produkty. Problematickou pleť si ženy ošetřovaly bylinnými odvary, například kopřivovým nebo z dubové kůry,“ říká Světlana Dolenská.

Proti vráskám se bojovalo maskou z rozmačkaných broskví s bílkem nebo lesních jahod. Okolí očí se potíralo olivovým olejem. Vrásky na krku prý mizely po zábalu z tvarohu. S akné pomáhala šťáva z rajčat.

V kosmetických studiích a salonech se používaly i dokonalejší techniky. Například žehlička na vrásky, která teplem reaktivovala kolagenová vlákna. „Tento princip se využívá dodnes, i když samozřejmě v modernější podobě. Babičky znaly i ionizér, který dezinfikoval a prokrvoval pleť a zároveň stimuloval k reaktivaci kolagenových vláken,“ říká Světlana Dolenská. Tento přístroj znáte z filmu Postřižiny.

Foto: Profimedia

Peeling znaly a používaly i naše babičkyFoto: Profimedia

Péče o tělo

V péči o tělo byly velmi oblíbené peelingy s použitímmletých zrnek, jemného písku nebo drcených skořápek. Peeling zůstal běžnou součástí současných kosmetických procedur. I teď jsou jeho základem suroviny jako cukr, sůl, zrnka hroznového vína, tropického ovoce, nebo drcené skořápky mořských živočichů. „Přírodní látky pomáhají i v boji s celulitidou. Například zábal ze zelené kávy,“ upřesňuje ředitelka Wellness Hotelu Babylon Ing. Dana Soukupová.

Hladké a jemné ruce

Velkou pozornost věnovaly ženy i péči o ruce, na kterých je stárnutí hodně vidět. Hebké „bílé" ruce byly známkou příslušnosti k „lepší společnosti“. „Na červené ruce a rozpraskanou kůži na rukách se doma používala maska z rozšťouchaných vařených nesolených brambor s trochou smetany. Aplikovala se ještě teplá, což zvýšilo její účinek a zároveň prohřívalo klouby. V tehdejších salonech se využívaly parafínové zábaly a masky,“ dodává Světlana Dolenská. I ty najdete v salonech krásy dodnes.

„Parafínový zábal doporučujeme nejen pro péči o krásu, ale i při bolestech kloubů. Je skvělou tečkou po pedikúře, tedy při péči o nohy, a to i jako úleva od jejich bolesti,“ radí Dana Soukupová.

Foto: Profimedia

Až si umyjete vlasy, můžete oživit jejich lesk za pomoci octaFoto: Profimedia

Krásné vlasy

Krásně lesklé a bohaté vlasy vás udělají vždy mladší, proto se vyplatí na ně dbát. „V péči o vlasy se uplatňovaly výživné olejové zábaly a vlasové masky se žloutkem či medem, ale i pivo, octová lázeň a bylinky. Dodnes používáme odvar z kopřivy, březových listů nebo chrpy, která funguje proti mastícím se vlasům s lupy. Octová lázeň tenkrát zastupovala kondicionér,“ říká kadeřnice Vlasta Mrázová z Prahy.

Bílé zuby

Zdravé a bílé zuby jsou také znakem mládí. Přirozeným bělidlem jsou možná překvapivě jahody, ale i jablko nebo mrkev. Stačí je jíst, ale v případě jahod si můžete vyrobit kašičku, kterou na zuby nanesete a necháte chvíli působit. Na bělení se používala i šalvěj lékařská – a to jako odvar, anebo čištění zubů rozdrcenou sušenou bylinou.

Používáte v boji s projevy stárnutí některou z přírodních metod? Napište nám!

Reklama

Načítám