Hlavní obsah
3,4
(28)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Pljeskavica dostala své jméno díky zvuku, který maso vydává při přípravě. Aby byly placičky kompaktní, je potřeba z nich vyhnat všechen vzduch. Můžete je házet z dlaně na dlaň nebo třeba z výšky na kuchyňské prkénko – vždy se bude ozývat typické pleskání.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g míchaného mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 lžíce oleje
K podávání
  • 4 ks pita chlebů
  • 8 lžic ajvaru
  • 1 ks cibule
Článek

Postup

01.

Nakrájejte cibuli na drobné kostičky. Maso dejte do větší mísy, osolte, opepřete, přidejte asi čtyři lžíce ledové vody a pořádně rukou propracujte. Vmíchejte cibuli a ještě chvíli hněťte.

02.

Navlhčete si ruce studenou vodou, odeberte hrst masové hmoty, vytvořte bochánek a párkrát ho z výšky hoďte na pracovní plochu, abyste z něj vytlačili vzduch. Vytvarujte tenčí placku, dejte stranou a takhle zpracujte všechno maso. Nechte chvíli uležet v lednici.

03.

Na pánvi rozpalte olej na střední teplotu. Vložte maso a opékejte z obou stran asi pět minut, až bude uvnitř propečené, ale ne vysušené.

04.

Pljeskavicu podávejte s pita chlebem, ajvarem a čerstvou zeleninou.

Můj tip: Do směsi masa můžete přidat i část jehněčího.

Máte rádi balkánské masové pochoutky?

Reklama

Související témata:

Načítám