Hlavní obsah

Pljeskavica: středomořský „hamburger“

Hodnocení:
(28)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Pljeskavica dostala své jméno díky zvuku, který maso vydává při přípravě. Aby byly placičky kompaktní, je potřeba z nich vyhnat všechen vzduch. Můžete je házet z dlaně na dlaň nebo třeba z výšky na kuchyňské prkénko – vždy se bude ozývat typické pleskání.

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 800 g míchaného mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 lžíce oleje
K podávání
  • 4 pita chleby
  • 8 lžic ajvaru
  • 1 cibule
Článek

Postup

Krok 1: Nakrájejte cibuli na drobné kostičky. Maso dejte do větší mísy, osolte, opepřete, přidejte asi čtyři lžíce ledové vody a pořádně rukou propracujte. Vmíchejte cibuli a ještě chvíli hněťte.

Krok 2: Navlhčete si ruce studenou vodou, odeberte hrst masové hmoty, vytvořte bochánek a párkrát ho z výšky hoďte na pracovní plochu, abyste z něj vytlačili vzduch. Vytvarujte tenčí placku, dejte stranou a takhle zpracujte všechno maso. Nechte chvíli uležet v lednici.

Krok 3: Na pánvi rozpalte olej na střední teplotu. Vložte maso a opékejte z obou stran asi pět minut, až bude uvnitř propečené, ale ne vysušené.

Krok 4: Pljeskavicu podávejte s pita chlebem, ajvarem a čerstvou zeleninou.

Můj tip: Do směsi masa můžete přidat i část jehněčího.

Máte rádi balkánské masové pochoutky?

ynezorPumanzeSaNyknalC
20. 8. 2018

Reklama

Sdílejte článek