Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Pljeskavica dostala své jméno díky zvuku, který maso vydává při přípravě. Aby byly placičky kompaktní, je potřeba z nich vyhnat všechen vzduch. Můžete je házet z dlaně na dlaň nebo třeba z výšky na kuchyňské prkénko – vždy se bude ozývat typické pleskání.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g míchaného mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 lžíce oleje
K podávání
  • 4 ks pita chlebů
    1
  • 8 lžic ajvaru
  • 1 ks cibule
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nakrájejte cibuli na drobné kostičky. Maso dejte do větší mísy, osolte, opepřete, přidejte asi čtyři lžíce ledové vody a pořádně rukou propracujte. Vmíchejte cibuli a ještě chvíli hněťte.

02.

Navlhčete si ruce studenou vodou, odeberte hrst masové hmoty, vytvořte bochánek a párkrát ho z výšky hoďte na pracovní plochu, abyste z něj vytlačili vzduch. Vytvarujte tenčí placku, dejte stranou a takhle zpracujte všechno maso. Nechte chvíli uležet v lednici.

03.

Na pánvi rozpalte olej na střední teplotu. Vložte maso a opékejte z obou stran asi pět minut, až bude uvnitř propečené, ale ne vysušené.

04.

Pljeskavicu podávejte s pita chlebem, ajvarem a čerstvou zeleninou.

Můj tip: Do směsi masa můžete přidat i část jehněčího.

Máte rádi balkánské masové pochoutky?

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie5 451,32 kJ
Bílkoviny30,51 g
Tuky94,7 g
Sacharidy79,2 g
Sůl3,98 g
SAFA36,48 g
Vláknina5,9 g
Cukry10,11 g
Související témata:

Načítám