Hlavní obsah

Kuřátko na rožni: Šašlik vás okouzlí snadnou přípravou a křehkým masem

Foto: Autorky

Foto: Autorky

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční recept z Kavkazu má sice dlouhou historii, ale málokdo ho u nás zná. Voňavý kuřecí šašlik přitom spojuje spoustu výhod, které v kuchyni oceníte: jednoduchost, rychlost a posezení u otevřeného ohně. A když k pečínce přidáte křupavé brambory, objevíte novou delikatesu.

Článek

Šašlik je populární kavkazské jídlo – jedná se o kousky masa (původně skopového) opečené na rožni. Recept vznikl mezi řadami tatarských válečníků, kteří si šašlik opékali na šavlích. Háček byl v tom, že na svých výpravách neměli možnost potraviny skladovat tak, jako jsme zvyklí dnes, a proto maso, které už bylo lehce navinulé, nakládali do octa. Ocet měl kromě konzervace ještě jednu výhodu: maso po něm krásně zkřehlo a získalo lepší chuť. Proto je tento recept ve státech bývalého Sovětského svazu a některých asijských zemích velice oblíbený dodnes.

Kuřecí šašlik s opečenými bramborami

Na 2 porce budete potřebovat: 500 g kuřecích prsou, 1 větší cibuli, pepř, sůl, vodu, ocet. Na pečené brambory: 400 g brambor, olej, čerstvě mletý pepř

Postup: Kuřecí prsa pokrájejte na kusy velké asi 3 až 5 cm a spolu s cibulí nakrájenou na slabá kolečka vložte do mísy. Osolte a opepřete. Máte-li v oblibě nějakou voňavou bylinku, můžete ji k masu přidat také. Ve skleničce rozmíchejte vodu s octem v poměru 1 : 1 – bude stačit asi jeden decilitr. Maso nálevem zalijte, přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici alespoň tři hodiny uležet.

Poté maso přímo z mísy napichujte i s cibulí na jehly – bez osoušení, přebytečnou tekutinu nechte pouze stéct. Opékejte na grilu, nejlépe nad dřevem, tedy otevřeným ohněm.

Brambory nakrájejte podélně na čtvrtiny. Vložte do mísy, zalijte vodou a propláchněte, abyste z nich smyli škrob. Sceďte a papírovou utěrkou vysušte dosucha. Zakápněte olejem a promíchejte tak, aby byly v oleji obalené ze všech stran, opepřete. Potom brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte, dokud nezezlátnou a nebudou měkké.

Tip: Šašlik nemusíte připravovat nutně z kuřecího masa. Tradičně se tento špíz připravuje také ze skopového nebo vepřového. Dobu opékání budete muset ale v tomto případě přizpůsobit.

A jaké speciality dominují vaší grilovačce? Bude to příště i šašlik? Nebo raději řecký špíz souvlaki?

Reklama

Načítám