Hlavní obsah

Srbská vepřová kotleta

Hodnocení:
(75)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Možná se mýlím, ale zdá se mi, že pro samé nové recepty zapomínáme na ty staré a osvědčené. Rajčata a papriky jsou zrovna na vrcholu zralosti, a tak neuškodí připomenout si klasiku, jakou je srbská vepřová kotleta. U řezníka si vyžádejte maso s kostí a ponechte na něm i tukové krytí, právě to dodá omáčce její bohatou chuť.

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 4 vepřové kotlety s kostí
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 2 cibule
  • 2 papriky
  • 2 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 200 ml masového vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 400 g rýže
Článek

Postup

Krok 1: Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na klínky. Omyjte papriky, odstraňte z nich semínka, podélně je rozkrojte na poloviny a nakrájejte na tenké proužky. Rajčata spařte, oloupejte, odstraňte z nich "bubáka" a část semínek a nakrájejte je na měsíčky. Česnek prolisujte.

Krok 2: Vepřové kotlety pořádně omyjte a odstraňte případné úlomky kostí. Osušte a okraj s tukem dva až třikrát nařízněte. Kotlety mírně naklepejte, osolte a opepřete je z obou stran.

Krok 3: Ve větší těžší pánvi rozpalte sádlo a kotlety na něm opečte z obou stran do barvy. Vyjměte je a odložte na talíř, na rozpálený tuk vsypte klínky cibule a opečte dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek, zamíchejte a pánev částečně stáhněte z ohně. Směs posypte mletou paprikou, dobře ji rozmíchejte v tuku a podlijte vývarem (pokud ho nemáte, postačí i voda). Přidejte rajčata a papriky a do pánve vraťte kotlety i se šťávou, kterou pustily. Osolte a duste do měkka asi 40 minut. Podávejte s vařenou rýží.

Dáváte přednost starým osvědčeným receptům, nebo raději zkoušíte nové?

ynezorPumanzeSaNyknalC
30. 7. 2018

Reklama

Sdílejte článek