Hlavní obsah

Po porodu i kvůli sebevědomí: Stále více Češek míří na intimní plastiku

Foto: Alexander-Raths, shutterstock.com

Neostýchejte se, a zajděte za odborníkem. I intimní místa potřebují péčiFoto: Alexander-Raths, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost si na zákroky intimních míst teprve zvyká, mohou vám ovšem pomoci s inkontinencí, sexem i sebevědomím. Jaké operace vedou mezi Češkami?

Článek

Intimní partie jsou možná skryty před zraky okolí, to ale neznamená, že by nehrály v ženském sebevědomí žádnou roli. Někomu „ideální“ podobu nenadělila již příroda, více žen ale začíná nespokojenost pociťovat se změnami po porodu či s nástupem menopauzy.

Když nenadělí příroda

„Nejčastější deformací dámských genitáliích je abnormální zvětšení malých stydkých pysků, takzvaných labia minora. Neestetické převisy ženám brání v nošení plavek, tang, znesnadňují návštěvu toalety, překážejí při sportu i při sexu,“ vyjmenovává plastický chirurg MUDr. Svatopluk Svoboda z Alfa centra lékařské kosmetiky.

Větší stydké pysky může mít na svědomí ale i porod nebo povolení genitálu věkem. „Právě modelace malých stydkých pysků neboli labioplastiky jsou z gynekologických estetických zákroků nejčastější,“ popisuje primář pražského GynCentra MUDr. Petr Pícha.

Foto: Imcsike, shutterstock.com

Zbavte se problémů s nošením některých druhů spodního prádlaFoto: Imcsike, shutterstock.com

Tabu padá

Když se labioplastika začínala v našich zemích před lety provádět, veřejnost kroutila hlavou „co si to ty ženské vymýšlejí“. Jenže tehdy se o vrozených anomáliích či deformacích následkem nedbalého sešití nástřihu při porodu téměř nemluvilo.

„Je příjemné, že dnes se situace mění a žen, které se rozhodnou svůj problém řešit, přibývá. Labioplastika opravdu není výmysl zpovykaných paniček, které nevědí co s penězi, ale operace, ve většině případů nutná k tomu, aby se odstranilo nepohodlí a špatné pocity,“ popisuje Svatopluk Svoboda.

V posledních letech se zvýšil zájem o takové operace v celé západní Evropě. Studie zveřejněná v časopise British Journal of Obstetrics and Gynaecology ukázala, že za posledních pět let narostl počet žen se zájmem o plastiky intimních míst o 70 procent. Celkový počet v Česku provedených operací se určuje těžko. Funguje zde na 200 zdravotnických zařízení, která provádějí gynekologické plastiky. Souhrnné statistiky neexistují, odhaduje se, že nějaký zákrok z oblasti plastické gynekologie ročně podstoupí několik tisíc českých žen.

Touha po mládí

S věkem či po porodu ztrácí vagina pružnost a pevnost, protože v tkáni ubývá kolagen. Navíc při porodu velmi často dochází ke zranění, z nichž některá mohou mít doslova negativní vliv na „funkčnost a zdraví“ pochvy. Kromě labioplastiky je tak v současnosti velkým hitem omlazení pohlaví ( Jak zabránit stárnutí ženského klína? Známe omlazující tipy!).

„Ženy se nechtějí smířit s problémy v intimních partiích, které s postupujícími léty, a hlavně po porodech, přicházejí. Moderní přístupy dokážou zúžit poševní vchod, omladit zevní intimní partie a výrazně redukovat inkontinenci,“ vysvětluje Mgr. Petra Řehořková z Kliniky estetické medicíny Petra Clinic.

„Kromě estetického účinku omlazení genitálu přináší i významné zdravotní účinky. Jeho působením totiž změknou a zmenší se jizvy, například po porodních poraněních či nástřihu hráze. Ošetření napomáhá i hojení po kondylomatech, genitálních bradavicích, které jsou v poslední době čím dál častějším problémem,“ dodává Petra Řehořková.

Foto: g-stockstudio, shutterstock.com

Vaginální trable postihují ženy v různém věkuFoto: g-stockstudio, shutterstock.com

Zlepšete si sex

„Téměř polovina dospělých žen středního a vyššího věku uvádí, že není schopná dosáhnout sexuální satisfakce, často kvůli problémům s intimními partiemi. Příčinou problémů v sexuálním životě často bývá například nedostatečná pevnost tkání pánevního dna způsobená porodem nebo stárnutím,“ popisuje MUDr. Petr Pícha (více v článku Plejáda výmluv, proč nemáme chuť na sex. Také je používáte?).

Omlazení vaginy může navíc pomoci i psychicky, protože ženám zvedá sebevědomí. Jejich sexuální život se tak razantně zlepšuje.

Líbí se vám, jak vypadáte „tam dole“, nebo byste uvažovaly o konzultaci s plastickým chirurgem?

Související témata:

Načítám