Hlavní obsah

Pochutnejte si na zelí: Připravíte z něho dietní čínu, koláč i přílohu

Foto: Greta Blumajerová

Samotnou přípravou těchto dobrot nestrávíte víc než 20 minut!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelí má díky své trvanlivosti pověst tradiční zimní zeleniny, ale právě teď seženete mnohem křupavější a šťavnatější kousky. Jsou za pár korun a uvaříte z nich neskutečné dobroty!

Článek

Je v sezoně, české, zdravé a velmi dostupné. Potřebujete ještě další důvody, proč si právě teď pochutnat na čerstvém zelí? Dobře, máme další tři: ze zelí připravíte šťavnatý zeleninový koláč, parádně zastoupí nudle v dietní verzi pad thai a nakonec můžete propadnout jeho chuti v podobě lahodné zeleninové přílohy.

Zelný koláč

Potřebujete: 1 velkou cibuli, 2 lžíce másla, 2 lžíce rostlinného oleje, 3 mrkve, ½ hlávky bílého zelí, sůl, 140 g rajského protlaku, pepř, 400 g listového těsta (nebo 2 hotové pláty), 1 vejce

Foto: Greta Blumajerová

Recept na tento koláč je původem z ruské kuchyně, ve které se zelí holduje stejně jako u násFoto: Greta Blumajerová

Postup: Najemno pokrájenou cibuli nechte změknout na směsi másla a oleje, přidejte jemně nastrouhanou mrkev a asi 5 minut opékejte, až mrkev zesvětlá. Mezitím ze zelí odstraňte košťály a pokrájejte nebo nastrouhejte ho na tenké proužky. Přidejte k mrkvi a 10 minut opékejte. Osolte, vmíchejte protlak, podlejte asi hrnkem vody a duste, až je zelí pěkně měkké. Poté směs dochuťte čerstvě mletým pepřem.

Mezitím si z listového těsta rozválejte 2 placky, jednu dejte na pečicí papír, rozložte na ni zelnou směs a přikryjte druhým plátem. Po stranách spojte, povrch několikrát propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte asi 25 minut při 180 °C dozlatova.

Tip: Pro výraznější chuť přidejte spolu s protlakem i sladkou a pálivou papriku nebo špetku chilli.

Dietní pad thai

Na 4 velké porce potřebujete:600 g kuřecích prsou, 4 lžíce řepkového oleje, 1 velkou cibuli, 1 zelenou papriku, 4 stroužky česneku, ¾ hlávky bílého zelí, 2 vejce, 3 lžíce sójové omáčky, 1,5 lžíce rybí omáčky, ¼ hrnku vody, 1,5 lžičky kukuřičného škrobu, hrst buráků, hrst čerstvého koriandru, limetu, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Milujete asijskou kuchyni, ale hlídáte si linii? Jednoduše vyměnte nudle za zelí! Jídlo navíc můžete připravit i s tofu nebo jen s vejciFoto: Greta Blumajerová

Postup: Maso nakrájejte na proužky a zprudka orestujte na 2 lžících oleje tak, aby bylo ze všech stran hezky opečené. Osolte, opepřete a dejte stranou. Do pánve přidejte lžíci oleje a 5 minut na ní opékejte na proužky nakrájenou cibuli a papriku, během pečení osolte a na posledních 30 vteřin přidejte nasekaný česnek. Zeleninu vyjměte a přidejte k masu.

Naposledy v pánvi rozpalte zbývající lžíci oleje a opečte na ní na proužky nakrájené zelí. Když je zelí měkké (ale stále ještě křupavé!), opepřete ho a přilejte k němu rozšlehaná vejce. Dobře promíchejte, zalejte směsí sójové a rybí omáčky, vody a škrobu a ještě asi minutu za stálého míchání opékejte. Do pánve vraťte maso a zeleninu a nechte prohřát. Podávejte s nasekanými buráky, koriandrem a limetkou.

Tip: Maso a zelenina se pečou zvlášť, aby zůstaly křupavé. Cibuli a zelí sice můžete restovat přímo s masem, ale tímto způsobem si vždycky nakrájíte další surovinu mezitím, co se opéká předchozí.

Pečené zelí

Na 4 porce potřebujete: hlávku červeného zelí, 4 lžíce olivového oleje, 1,5 lžíce balzámového octa, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, hrst petržele

Foto: Greta Blumajerová

Pečení a česneková marináda dodá zelí šmrnc!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Zelí nakrájejte ze shora dolů na asi 2 cm plátky, položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete olejem prošlehaným s balzámovým octem a prolisovaným česnekem. Osolte, opepřete a pečte asi 25 minut při 200 °C nebo až je zelí měkké. Hotové posypejte nasekanou petrželí a podávejte s bílým sýrem typu balkán nebo feta..., pečeným masem nebo jen tak samotné.

Tip: Zelí se rychleji a rovnoměrněji propeče, když ho nakrájíte na menší kousky a během pečení jednou promícháte.

Máte tip na další netradiční úpravu zelí?

Reklama

Načítám