Hlavní obsah
3,2
(65)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Domácí pečivo si chvíli času zaslouží, ale výsledek stojí rozhodně za to! Vyzkoušíte housky?

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 housek
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 40 g sádla
  • 40 g másla
  • 10 g soli
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 ks vejce
Na posypání
  • 1/2 lžíce kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžíce máku
Článek

Postup

01.

Sádlo a máslo společně rozpusťte a nechte mírně zchladnout. Kvasnice rozmíchejte ve vodě, zasypte je moukou a solí, těsto jen párkrát promíchejte, aby se začalo spojovat a nechte ho stát. Po 10 minutách do základu přidejte změklé máslo se sádlem a vypracujte hladké těsto.

02.

Větší mísu vytřete rostlinným olejem, vložte do ní těsto a pečlivě přikryjte potravinovou fólií (skvěle se také hodí větší uzavíratelný potravinový box). Takto nechte těsto hodinu kynout.

03.

Jakmile těsto vykynulo, rozdělte ho na části po 100 gramech, každou ještě rozdělte na 3 části, které rozválejte dlaněmi na prameny, ze kterých housky upleťte. Skládejte je na plech a přikryjte je potravinovou fólií, aby neoschly. Troubu rozpalte na 230 stupňů Celsia a housky nechte ještě půl hodiny dokynout na plechu. Na dno trouby dejte starší plech, kterého vám nebude líto (plech po častějším použití zrezaví).

04.

Vykynuté housky odkryjte, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte solí, kmínem nebo mákem. A teď je čas na rychlou akci. Do džbánku si nachystejte asi 200 ml vody, tu nalejte do plechu na dně trouby (tím vytvoříte v troubě vlhké prostředí). Vložte plech s houskami a pečte asi 20 minut.

Když je náhodou nestihnete sníst, můžete ze starých housek vyrobit špekové knedlíky.

Reklama

Související témata:

Načítám