Hlavní obsah

Přechod z letní péče o pleť na podzimní: Co byste měly změnit?

Foto: thinkstock

Na podzim se mění klima i potřeby vaší pokožky. Poradíme vám, které přípravky právě teď potřebujete, které naopak raději odložte a do jakých zkrášlovacích procedur je teď nejlepší se pustitFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chladná rána a lezavé deště jsou tady. Je čas udělat čistku ve vaší skříňce na kosmetiku! Vaše pokožka teď potřebuje jiné přípravky než v létě – a my víme, jaké.

Článek

V létě dostala vaše pokožka pořádně zabrat. Intenzivní sluneční záření, mořská nebo chlorovaná voda, ne vždy ideální hygiena na cestách, méně spánku... a popravdě, jak to bylo s tím každodenním odličováním? Zkrátka, vaše pleť si zaslouží, abyste ji teď pro změnu pořádně rozmazlovaly.

Pořádně vyčistit!

Pokud jste až doposud nepoužívaly peeling, určitě s tím začněte teď. Hloubkovým vyčištěním pomocí peelingového krému se zbavíte hloubkových nečistot a odumřelých buněk. Náš tip: krémy s AHA (ovocnými) kyselinami, které odstraní odumřelé buňky, vyhladí pokožku a podporují tvorbu kolagenu. Kupujte je raději v lékárně, tam máte jistotu, že obsahují dostatečné množství účinných látek.

Pokud nemáte problematickou pleť s rozšířenými póry nebo červenými žilkami, můžete vyzkoušet i napářku – teplou vodu nalijte do misky, skloňte nad ni odlíčený obličej, zakryjte ručníkem a přibližně 10 minut nechte působit. Do vody můžete přidat i bylinky (heřmánek) nebo olejíčky (tea tree).

Foto: archiv firem

Zleva: Mixa, Intensive Care Dry Skin, regenerační promašťující péče na suché zóny hloubkově vyživuje pokožku, 99,90 Kč, Marilou BIO arganovo-sezamový olej je lehký víceúčelový olej, bohatý na mastné kyseliny a na vitamin E, 249 KčFoto: archiv firem

Potřebujete jiný krém!

Lehký krém vyměňte za hutnější, s antioxidanty, které vás ochrání před smogem. Máte-li hodně suchou a citlivou pleť, zkuste přírodní obličejový olej. Je-li naopak mastná, zvolte hydratační krém bez oleje. Vysušujícím pleťovým vodám s alkoholem se raději vyhněte.

Foto: archiv firem

Zleva: Medový balzám pomáhá hojit suché a popraskané rty, 54 Kč, výživná noční pleťová maska Olive Repairing SKIN79 obsahuje manuka med a oleje z baobabu a z avokáda, 325 KčFoto: archiv firem

Zhoršilo se vám akné?

Akné se v létě často dočasně zlepšuje, podle odborníků to souvisí s protizánětlivými účinky UV záření a také s tím, že na opálené kůži jsou pupínky prostě méně vidět. Bohužel, s příchodem podzimu je zpět. „Základem péče je pravidelné šetrné čištění pleti, které uvolní přebytečnou rohovinu a odstraní nahromaděný kožní maz,“ radí dermatoložka Andrea Vocilková. Pořiďte si specializovanou dermokosmetiku na aknózní pleť. (Více o boji s akné tady.)

Foto: archiv firem

DayWear creme SPF 15 je ochranný hydratační krém s antioxidanty, vhodný do znečištěného městského prostředí. Estée Lauder, 1700 Kč, gurmánský peeling na tvář z meruňkových jader, voňavý a účinný scrub bez parabenů, zato s vodou z bio heřmánku a esenciálním pomerančovým olejem. Yves Rocher, 179 KčFoto: archiv firem

Obličej není všechno!

Nezapomínejte ani na jiné části těla. Po prázdninách bývají zdevastované i lokty, paty a kolena. Ošetřete je peelingem (zkuste domácí směs namíchanou z medu a cukru) a výživným tělovým máslem, které drsnou, napnutou a možná i popraskanou kůži promastí a ošetří. Nezapomeňte ani na rty, podzimní chladné a větrné dny jim nesvědčí!

Foto: thinkstock

Dokonale očištěný obličej minimálně ráno a večer je pro vaši zdravou pleť naprostou nutností!Foto: thinkstock

Zkrášlující procedury? Jděte na ně teď!

Přijatelné teploty a malé množství škodlivého UV záření – to jsou důvody, proč je podzim ideální období na drobné kosmetické zákroky. Právě teď je ta správná doba nechat si odstranit mateřské znaménko, ať už chirurgicky, chemicky nebo laserem. Ne že by to v létě nešlo – vyhýbat se několik týdnů sluníčku, koupání i sportu by se vám ale nejspíš nechtělo. V létě navíc pomaleji ustupují otoky a čerstvé jizvy mohou nepříjemně zhnědnout.

„Vylezly“ vám o prázdninách pihy? Lze je odstranit pomocí exfoliace, chemického peelingu slabou kyselinou. Vlivem agresivního slunečního záření se vám možná prohloubily vrásky, nebo dokonce přibyly nové? Pokud uvažujete o tom, že se s nimi vypořádáte s pomocí dermatologů, do zimy nečekejte. Podzim je vhodná doba na botoxové injekce nebo lifting obličeje za pomoci radiofrekvenčních vln, které podporují tvorbu podkožního kolagenu. Tím pleti navracejí původní pružnost a redukují vrásky.

Jak se cítíte – a jak vypadáte – po létě vy? Máte nějaké osvědčené metody nebo přípravky, jak se dát do pořádku?

Reklama

Související témata:

Načítám