Hlavní obsah

Vitaminové bomby na období chřipek: Vyrobte si sirupy z jeřabin, rakytníku nebo šípků!

Foto: NinaMalyna; Shutterstock.com

Foto: NinaMalyna; Shutterstock.com

Reklama

Sychravé počasí je tu a opravdu není o co stát… Každou chvíli vy nebo někdo z rodiny bojuje s rýmou či kašlem, v horším případě s obojím. Co s tím? Zkuste si „naordinovat“ domácí sirupy plné vitaminů.

Článek

Od jara do podzimu si můžete sami uvařit sirupy z nejrůznějších květů a postupně dozrávajících plodů. Tento způsob zpracování úrody vám moc času nezabere, a hlavně přesně víte, co pijete. Skutečně přírodní produkty, které mají navíc lahodnou chuť a jiskřivé barvy.

Jak vyrobíte sezonní sirupy ze švestek, jablek a máty, jsme vám už poradili. Nyní příroda nabízí další cenné suroviny, jako jsou šípky, černé jeřabiny neboli arónie a rakytník řešetlákový. Pokud sirupy z těchto plodů zpracujete zastudena, respektive je zahřejete pouze mírně, máte postaráno o bohatý zdroj vitaminů, antioxidantů a dalších účinných látek. Jen počítejte s kratší trvanlivostí výsledných přípravků, proto s jejich konzumací zbytečně neotálejte.

Temné plody si posvítí na imunitu

Foto: Arfo; Shutterstock.com

Foto: Arfo; Shutterstock.com

Černá jeřabina, arónie nebo také temnoplodec obsahuje spoustu vitaminu C, rutin, železo, jod a další látky, které prospívají imunitě i cévám a také snižují vysoký tlak. Tyto tmavé bobule se právem řadí mezi takzvané superpotraviny.

Když domácí aróniový sirup budete pravidelně „užívat“, můžete dát vale průmyslově vyráběným doplňkům stravy na posílení imunity z lékárny. Pomáhá i chutná přimíchaný do studené vody, stejně jako čaj, tedy zalitý horkou vodou.

Budete potřebovat: 2 litry plodů arónie zbavených stopek, 80 g kyseliny citronové, 2 litry převařené vychladlé vody, přibližně 2 kg cukru

Postup: Bobule vsypete do větší, asi pětilitrové nádoby, zalejete převařenou vodou a přidáte kyselinu citronovou. Necháte luhovat 36 až 48 hodin. Následně plody ještě rozmačkejte, aby se do vody dostalo co nejvíc účinných látek. Pak vše přecedíte přes jemné plátno nebo sítko. Na každý litr vzniklé šťávy přidáte kilo cukru.

Šípky slouží jako multivitamin

Foto: Auhustsinovich; Shutterstock.com

Foto: Auhustsinovich; Shutterstock.com

Tyto tuhé, typicky podzimní plody obsahují mimořádné množství vitaminu C, dále vitaminy A, P, K, skupiny B a E, což je perfektní antioxidant. Rovněž tělu dodají hořčík, vápník, železo a v jisté míře i draslík a fosfor.

Pro posílení imunity užívejte každý den kávovou lžičku domácího šípkového sirupu v průběhu celého podzimu i zimy. Můžete jej také zředit vodou a pít jako zdravý osvěžující nápoj, případně se přidává do čaje, ale vlažného, nikoli úplně horkého.

Budete potřebovat: 1 kg čerstvých šípků, 1,5 litru vody, 1 kg cukru, 1 lžičku kyseliny citronové

Postup: Šípky omyjete a rozdrtíte tyčovým mixérem, případně pomelete. Zalejete 750 ml vody a za občasného míchání vaříte deset minut. Přecedíte přes hrubší plátno a tekutinu odložíte stranou. Šípky dáte opět do hrnce a zalejete zbývajícím množstvím vody. Povaříte deset minut, opět přecedíte přes plátno. Následně obě tekutiny smícháte. Přidáte cukr, kyselinu citronovou a znovu vaříte deset minut. Sirup přelejete do sklenic a důkladně je uzavřete.

Rakytník konkuruje citronům

Ve zdraví prospěšné „svaté trojici“ má rakytník řešetlákový čestné místo. Někdy bývá označován jako citroník severu, protože je bohatým zdrojem vitaminu C. Ten je navíc velmi odolný, což je dáno přítomností vitaminu P, takže se „céčko“ neztrácí při sušení ani tepelném zpracování plodů. Kromě řady dalších vitaminů obsahuje i cenné aminokyseliny.

Sirup můžete opět užívat jako lék: preventivně kávovou lžičku denně, při nachlazení 3x denně, nebo rozmíchaný ve vodě jako nápoj.

Budete potřebovat: 3 litry plodů rakytníku, 2 litry vlažné vody, 20 g kyseliny citronové, na 1 litr šťávy 1 kg cukru

Postup: Plody rozdrtíte nebo umelete, zalejete vodou, přidáte kyselinu citronovou a necháte 24 hodin odstát. Výluh přecedíte a plody vymačkáte. Vylisovanou šťávu smícháte s cukrem v poměru na jeden litr šťávy jeden kilogram cukru. Mírně zahřejete, ale maximálně na 75 °C, a mícháte, dokud se cukr nerozpustí. Sirupem naplníte uzavíratelné sklenice, které uchovávejte v chladu, nejlépe v lednici.

Inspirace, jak využijete dary podzimní přírody, už máte. Záleží je na vás, zda se vydáte na sběr šípků a pošlete chemické doplňky stravy k šípku.

Reklama

Načítám