Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Sezona chřestu právě začala, a tak si z něj až do poloviny června můžete připravovat osvěžující delikatesy. Vyzkoušejte skvělou polévku ze zeleného chřestu.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 500 g zeleného chřestu
  • 1 ks cibule
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 100 ml double creamu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
Článek

Postup

01.

Chřestu odlámejte konečky (případně můžete konce i oloupat) a nakrájejte ho na asi 2centimetrové kousky. Cibuli pokrájejte na kostičky. Rozpalte pánev a na olivovém oleji cibulku asi čtyři minuty restujte. Pak přidejte chřest a opékejte další dvě minutky.

02.

Přilejte vývar a přiveďte polévku k varu. Na mírném plameni vařte 5 až 7 minut, dokud chřest nezměkne. Pak dosolte a přidejte šlehačku. V původním, britském receptu je double cream, dvojitá šlehačka, která má 48 % tuku. Té stačí opravdu jen pár polévkových lžic. Klidně ale přidejte naši 30procentní šlehačku, jen pozor, ať nepřebije chuť chřestu.

03.

Rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Podávejte posypané vašimi oblíbenými čerstvými bylinkami.

Chřest můžete i jednoduše ogrilovat.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 751,35 kJ
Bílkoviny7,66 g
Tuky35,45 g
Sacharidy16,7 g
Sůl5,68 g
SAFA15,25 g
Vláknina6,81 g
Cukry9,1 g
Související témata:

Načítám