Hlavní obsah

Souboj receptů: Jarní polévky bodují!

Foto: Mona Martinů

Holky si to dnes rozdaly v souboji o nejlepší jarní polévku. Která vyhrála?Foto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní zelenina přímo vyzývá k tomu, abyste z ní uvařili lahodná lehká jídla. Mezi ně rozhodně patří i polévky! Dnes to bude mrkvová a chřestová. Těšíte se?

Článek

Sezona chřestu právě začala, a tak si z něj až do poloviny června můžete připravovat osvěžující delikatesy (inspiraci najdete třeba v tomto článku). Mrkev je báječná svou všestranností, navíc ji seženete celoročně (úžasné dobroty z mrkve najdete zde), a výsledek stojí téměř pokaždé za to! Jana F. a Kamila si pro vás dnes z těchto surovin připravily dokonalé lehké jarní polévky. Pusťte se do nich s námi!

Mrkvová polévka s medem od Jany F.

Na 6 porcí potřebujete:1 pórek, 800 g nahrubo nastrouhané mrkve, 1 mrkev nakrájená na kolečka, 2 lžíce medu, 2,5 l zeleninového vývaru, 200 g zakysané smetany, 3 lžíce másla, hrst čerstvé listové petržele, 1 bobkový list, sůl, pepř

Foto: Mona Martinů

Zakysaná smetana polévku dokonale zjemníFoto: Mona Martinů

Postup: Dvě lžíce másla rozpusťte v hrnci, přidejte pórek nakrájený na kolečka a opékejte asi tři minuty. Vsypte nastrouhanou mrkev, med, bobkový list, důkladně promíchejte a opékejte do poloměkka. Směs zalejte vývarem, polévku přiveďte k varu a nechte zhruba půl hodiny zvolna vařit.

Na pánvi rozpusťte poslední lžíci másla a dejte na ni opékat mrkev nakrájenou na kolečka do zlatova. Z uvařené polévky vyndejte bobkový list, rozmixujte ji tyčovým mixérem dohladka a dochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte posypanou opečenou mrkví, nasekanou petrželí a se lžící zakysané smetany.

Kamilina polévka ze zeleného chřestu

Na 2 porce potřebujete: 500 g zeleného chřestu, 1 cibuli, 500 ml kuřecího vývaru, 50–100 ml dvojité šlehačky (double cream, prodávají například v síti obchodů s britskými potravinami), olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř, čerstvé bylinky na ozdobu

Foto: Mona Martinů

Polévka ze zeleného chřestu má říz!Foto: Mona Martinů

Postup:Chřestu odlámejte konečky (případně můžete konce i oloupat) a nakrájejte ho na asi 2centimetrové kousky. Cibuli pokrájejte na kostičky. Rozpalte pánev a na olivovém oleji cibulku asi čtyři minuty restujte. Pak přidejte chřest a opékejte další dvě minutky.

Přilejte vývar a přiveďte polévku k varu. Na mírném plameni vařte 5 až 7 minut, dokud chřest nezměkne. Pak dosolte a přidejte šlehačku. V původním, britském receptu je double cream, dvojitá šlehačka, která má 48 % tuku. Té stačí opravdu jen pár polévkových lžic. Klidně ale přidejte naši 30procentní šlehačku, jen pozor, ať nepřebije chuť chřestu. Rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Podávejte posypané vašimi oblíbenými čerstvými bylinkami.

Jaké jarní polévky máte rádi? A děláte nějaká jídla s chřestem? Napište nám do diskuze!

Načítám