Hlavní obsah

Pomeranče před Vánocemi: Využijte jejich krásy i vůně

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Skořice, vanilka, hřebíček, pomeranč… To jsou ty pravé Vánoce! Vyrobte si z kůry pár zajímavých dekorací, je to supersnadné. Ostatně pomocníci do kuchyně s exotickou vůní se vám taky budou hodit.

Článek

Pryč jsou doby, kdy se před svátky na cizokrajné ovoce stály fronty. Dnes si můžete z nejrůznějších druhů vybírat. Při experimentování pro dnešní článek jsme nakoupili pomeranče, mandarinky, citrony a pomelo. Nejlépe z této čtveřice vyšly pomeranče. Jejich kůra je totiž celistvá a nedrolí se na malé „plátky“ jako ta mandarinková. Slupka pomela byla sice krásně hladká, ale pro vykrajování příliš tlustá. Barva po uschnutí taky nic moc. A citron se ve větších kusech špatně loupal.

Jediné, co pro dnešní tvoření budete potřebovat, jsou tedy větší pomeranče s hrubou slupkou zářivé barvy. Pokud dužinu nesníte hned, v lednici vydrží několik dní, případně ji můžete použít v pomerančových řezech lehkých jako sníh.

Voňavé světýlko

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Pomeranč podélně rozkrojte. Velkou lžicí obkružte dužinu a pak ji vyloupněte. Začněte vrcholem a nejméně třícentimetrovým vykrajovátkem udělejte otvor uprostřed „mističky“. Pokračujte malými vykrajovátky po obvodu. Vyloupnuté tvary můžete na kůru nalepit disperzním lepidlem. Svícínek dozdobte hřebíčky. Do spodní poloviny kůry dejte čajovou svíčku, přiklopte tou vykrajovanou a máte hotovo!

Pro ptáčky

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Pomeranč podélně rozkrojte, vydlabejte dužinu a do vzniklé mističky udělejte centimetr od okraje dvě dírky naproti sobě. Provlékněte jimi provázek a dovnitř nasypte různé zrní, případně rozdrobený suchý chleba nebo kousky jablíčka. Krmítko pověste na větev a vyhlížejte mlsné opeřence.

Exotika ve skleničce

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Pomeranč pečlivě očistěte kartáčkem pod horkou vodou. Oloupejte škrabkou na brambory jen vrchní oranžovou vrstvu, spodní se vyhněte, protože je hořká. Kousky rozkrájejte, nasypte do uzavíratelné sklenice a zalejte alkoholem, třeba vodkou. Na kůru z jednoho pomeranče budou stačit dvě deci.

Plnou sílu bude mít extrakt po šesti týdnech, ale už po čtrnácti dnech se při otevření z láhve line nádherná vůně. A použití? Zhruba dvě lžíce přidejte do třeného těsta a uvidíte, jak hezky naběhne (díky alkoholu) a jak přitažlivě barevný nádech získá. Pomerančový výtažek můžete použít do krémů, pudinků, cukroví a třeba takový vyhlášený dezert crème brûlée vynese mezi snové lahůdky!

Jednoduchá vonící ozdoba

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Nejprve se mrkněte na video, jak rychle a snadno oloupat pomeranč.

Pak si nachystejte vánoční vykrajovátka a přizvěte děti, protože to bude zábava! Na kuchyňském prkénku vám to půjde nejlépe od ruky. Jednotlivé tvary z kůry navlékněte na provázek a girlandou můžete ozdobit naprosto cokoli. My jsme do skleničky smotali kousek břečťanu utrženého na plotě a dozdobili ji oranžovým akcentem ve tvaru zvonečků a hvězdiček. Po několika dnech je pokapejte pomerančovým esenciálním olejem, opět se rozvoní.

Břečťanovou dekoraci můžete doplnit „kytičkou“ z jednoho kusu kůry. Začněte loupat pomeranč od vrcholu a řez veďte po obvodu tak, abyste udržovali stále stejnou šířku. Cílem je vyrobit spirálu vcelku a pak už ji jen prsty opatrně stočíte do podoby květu.

Úklid s potěšením

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Ocet při úklidu používá kde kdo, ale jak si poradit s jeho typickým odérem? Je to prosté! Do zavařovací sklenice nalejte ocet, přidejte pomerančovou nebo citronovou kůru a nechte v temnu měsíc nebo dva vyluhovat. Budete překvapení, jak voňavý úklidový přípravek vznikne. Stačí, když jej pak přelejete do nádoby s rozprašovačem!

Pomeranč obsahuje velké množství vitaminu C, dále vápník, hořčík a selen. Pro utužování imunity v zimním období prostě nepostradatelná součást jídelníčku. Jak jsme vám předvedli, kůra je bonus pro vyrábění dekorativních i užitečných věciček.

Reklama

Načítám