Hlavní obsah

Pořiďte si akvárium! Není to žádná věda

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Reklama

Kdo má v obýváku akvárium, zřejmě potvrdí, že je lepší než televize. A kdo někdy viděl opravdu pěkné a fungující akvárko, nemůže než souhlasit. Jak na to, abyste ho doma mohli mít i vy?

Článek

Když chtějí děti zvířátko a na psa se necítíte, možná vás napadnou právě rybičky. Nemusí se venčit, moc toho nesežerou a nepouštějí chlupy. Pořízení akvária ovšem vyžaduje přemýšlení, nákup příslušenství a trochu snahy.

Malá nádrž dá větší práci

Napřed si musíte položit otázku, jak velké akvárium chcete a kam ho v bytě umístíte. V jeho případě neplatí, že menší je lepší. Naopak, malé nádrže asi do 60 litrů jsou náročné na údržbu a jejich ekosystém je velmi křehký.

Akvárium by v místnosti nemělo stát proti oknu, protože přímé sluneční světlo podporuje růst řas. V tmavém koutě zase budete muset celý den rybičkám svítit. Skříňka pod nádrží by měla být pevná, aby ji unesla. Ideální je, když má i úložný prostor na krmiva a různé další potřeby. Mezi akvárium a skříňku ještě patří jeden centimetr silná polystyrenová deska, která vyrovná nerovnosti podložky.

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Rybičky mají čas

Při nákupu nádrže a příslušenství si buď můžete koupit předpřipravenou sadu, nebo si poskládat vlastní. Určitě je lepší se poradit s odborníky a vyrazit do specializovaného obchodu.

Kromě akvária budete ještě potřebovat vodní filtr, topítko, teploměr, kryt se žárovkami (jsou potřeba speciální, které mají žádoucí vlnovou délku a barevné spektrum), lahvičku přípravku na úpravu vody, písek, rostliny, substrát obohacený živinami pro rostliny a nějaké dekorace. S rybami můžete zatím počkat.

Než napustíte vodu

Akvárium umyjte hadříkem a teplou vodou a na jeho dno rozprostřete substrát. Díky němu by měly rostliny dobře zakořenit a růst. Na substrát patří křemitý písek. Ten by měl být spíš světlý a velikost zrn je kolem třech až pěti milimetrů. Důkladně ho properte v čisté vodě a nasypte tak, že vrstva u předního skla je nejnižší a směrem k zadnímu sklu se pozvolna zvyšuje.

Teď můžete umístit do nádrže kameny a kořen, které budou rybkám sloužit jako úkryt. Obojí je nutné předem vydrbat čistou vodou bez použití saponátu. Dekorace raději kupte v obchodě, protože s kořenem z lesa můžete zanést do akvária různé bakterie a kameny zase mohou obsahovat pískovec, který by měnil pH vody.

Do rohu nádrže položte polystyrenovou destičku a zvolna po ní nalévejte dovnitř vodu, kterou jste předem (asi dva až tři dny) nechali odrazit. Lití po destičce je dobré proto, aby voda nevířila substrát s pískem. Když je akvárium asi z třetiny plné, destičku vyjměte.

Foto: Sergio Bertino, Shutterstock.com

Foto: Sergio Bertino, Shutterstock.com

A jdeme do finále!

Přichází čas na osázení akvária. Ostrým nožem rostlinám zkraťte kořeny o čtvrtinu a oberte z nich zahnědlé listy. Pak v písku a substrátu udělejte důlek a rostliny zasaďte. Nejnižší patří dopředu a nejvyšší dozadu. Nekombinujte mnoho druhů, spíš si nechte poradit, kterým vyhovuje jaká teplota a pH vody, a nakupte exempláře s podobnými požadavky.

Následně vodu dopusťte až téměř po okraj a nainstalujte topítko, filtr a teploměr. K napouštění zase použijte destičku z polystyrenu, aby se proudem vody neuvolnily zasazené rostliny. Filtr a topné tělísko s pomocí přísavek přichyťte do protějších zadních rohů. Teploměr umístěte do levého předního rohu. Spusťte techniku a přiklopte akvárium krytem se žárovkami. Zhruba po týdnu až dvou by mělo být akvárium ustálené a zaběhnuté a můžete vyrazit pro rybičky.

Založit si akvárium není žádná věda. Jakou s tím máte zkušenost?

Reklama

Načítám