Hlavní obsah

Porody Hance (35) zničily bříško. Jediným řešením byla plastika

Foto: Archiv

Hanka vždy chtěla mít hodně dětí, ale splněný sen něco stál. Ploché bříško vrátili Hance až šikovní plastičtí chirurgovéFoto: Archiv

Reklama

Hanka (35) vždy toužila po velké rodině. Sen si splnila a je maminkou tří kluků. Zaplatila ale za to povoleným břichem a povislou kůží. Díky plastickým chirurgům se ale už stydět nemusí.

Článek

Hanka je maminkou tří chlapců, které nade vše miluje, ale její postava po porodech zaznamenala velké změny. Obzvlášť ji trápila povislá kůže na břiše a vypouklá břišní stěna. Plastičtí chirurgové ji ale jejího mindráku zbavili!

Jak se to stalo

Je to v podstatě normální stav, kterému se většina žen, které za sebou mají více těhotenství, nevyhne. Hanka je klasický případ. Je malá, měří jen 158 centimetrů, takže i když se v těhotenství nijak nepřejídala, váhový nárůst byl značný. „Navíc se u všech mých synů porodní váha vyšplhala přes čtyři kilogramy,“ dodává Hanka.

Ta je sportovní typ, takže po žádném z porodů neměla problém celkem bez problémů nabraná kila shodit, ale s povolenou kůží na bříšku nic dělat nešlo. „Ta prostě nešla nijak vycvičit nebo zpevnit. Nemohla jsem nosit upnutější trička a každé kalhoty musely mít vysoký pas. Nejhorší však bylo svlékání, styděla jsem se dokonce před dětmi a manželem,“ líčí Hanka.

Její problém ale vyřešili plastičtí chirurgové.

Foto: Archiv

Mladou maminku trápily rozestoupené břišní svaly, povolená kůže a strieFoto: Archiv

Klasický případ

Podle nich byla Hanka klasický případ, dokonalá adeptka na abdominoplastiku. „Ta se nejčastěji provádí u žen po vícečetném nebo opakovaném těhotenství, kdy vlivem výrazného tlaku při těhotenství dochází k rozepnutí stěny břišní, a tím i k povolení a roztrhání elastických vláken kůže a ke vzniku strií," vysvětluje plastický chirurg Pavel Horyna z Medicom Clinic.

„V průběhu těhotenství dochází k rozestupu přímých svalů břišních a narušení jejich vazivového spojení. To pak neumožní normální stažení kůže po porodu a ta zůstane ve výrazném nadbytku v podbřišku. Rozestup svalů dál způsobuje i výrazné vyklenutí břicha,“ upřesňuje Pavel Horyna dále, co se vlastně přesně děje.

Foto: Archiv

Samotnému zákroku samozřejmě předcházela konzultace a přesný plán, jak vše bude probíhatFoto: Archiv

Vše jsou to věci, které nelze opravit změnou jídelníčku, sportem či posilováním. Jak ale poznat, že je to i váš případ? Že nepomůže cvičení a zdravá strava? „Poznáte to, když zatnete břišní svaly a v oblasti pupku si nahmatáte proláklinu, brázdu mezi těmi rozestoupenými svaly,“ radí plastický chirurg a přednosta Kliniky popálenin a rekonstrukční chirurgie Pavel Brychta.

U mladých žen, které ještě nebyly těhotné, totiž přímé břišní svaly těsně přiléhají. Kdežto u žen, které je mají rozestoupené, mezi nimi (nejčastěji právě v oblasti pupku) vzniká pěti- až šesticentimetrová mezera. „Břicho je pak vyklenuté, ale nejde jen o estetickou záležitost, přináší to i zdravotní komplikace. Nepříznivě to ovlivňuje trávení, může to způsobovat inkontinenci a další nepříjemnosti,“ dodává Pavel Brychta.

Foto: Archiv

Hanka před (vlevo) a po (vpravo) operaci. Rozdíl je obrovskýFoto: Archiv

Foto: Archiv

Ještě detail povoleného bříška (vlevo) a pak již opraveného (vpravo)Foto: Archiv

Foto: Archiv

I z tohoto pohledu je více než zřejmé, že před zákrokem (vlevo) bylo Hančino bříško opravdu nehezké. Po operaci (vpravo) by ale málokdo poznal, že má Hanka tři dětiFoto: Archiv

Operace pomůže

Jediným efektivním řešením je opravdu plastická operace, a to abdominoplastika. „Operace u Hanky trvala asi dvě hodiny. Provádí se v celkové anestezii, při výkonu se odstraní přebytek kůže s podkožím a sešívá se rozestup přímých břišních svalů. Výsledkem je zpevněné břicho, odstraněný val z podbřišku a ploché bříško zepředu i z profilu. Jizva po operaci je jemná, přetrvává pouze drobné zarudnutí,“ popisuje Pavel Horyna.

A Hanka jeho slova jen potvrzuje. Nejvíc se bála rekonvalescence, protože kvůli dětem si nemohla dovolit vyřadit se na delší dobu z provozu. Po deseti dnech se ale cítila skvěle a fungovala bez jakýchkoli omezení. Je doslova nadšená! „Nejen, že už se nestydím za své tělo, ale mám zpět i své dávno ztracené sebevědomí. I mé okolí poznává změnu, protože už nenosím vytahané oblečení,“ říká Hanka.

Foto: Archiv

Nakonec si maminka tří chlaců udělala radost a s novým bříškem nafotila profesionální fotkyFoto: Archiv

Hanka vypadá o hodně lépe, že?

Reklama

Načítám