Hlavní obsah

Praktická retro koupelna? Jeden prostor, čtyři návrhy

Foto: Profimedia

Jeden prostor koupelny a hned čtyři možné návrhy řešení? V dnešním článku je najdete!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna pražská vila a hned čtyři návrhy na koupelnu v ní, která by neztratila svého tradičního ducha, a přitom byla funkční. Který vás zaujme nejvíc?

Článek

Čtenáři ProŽeny.cz chystají rekonstrukci pražské vily ze 30. let dvacátého století, rádi by nejvíce zachovali její duch, a to včetně koupelny. Ta tedy nemůže být vyloženě moderní, současně ale musí nabízet veškerý dnešní komfort. Čtenářům jsme podali pomocnou ruku a osloviliza ně tři designérské ateliéry, aby zkusily navrhnout možné řešení.

Úkol to pro ně nebyl snadný, protože zpravidla řeší domy či byty komplexně a vytržení jen některých místností může být opravdová výzva. Máme dvě dobré zprávy: všechny ateliéry se pustily do práce a pro jeden návrh se investoři i nakonec rozhodli!

Podrobnosti zadání? Koupelna bude sloužit celé rodině, zejména pak třem menším dětem školního věku. Určitě by v ní neměl chybět sprchový kout a úložné prostory pro ručníky, kosmetiku a hygienické potřeby. Ateliérům jsme poskytli i půdorysy s tím, že v rámci rekonstrukce je možné také bourání. Podívejte se na návrhy!

La Design: Skleněný kout vs. luxfery

Studio La Design přišlo hned se dvěma návrhy koupelny. Jeden je více moderní, zahrnuje samozřejmě skleněný sprchový kout dle přání investora. „Vila bude obydlena rodinou s dětmi, umístili jsme proto do koupelny i umyvadlo pro dvě baterie,“ popisuje návrh architektka Laďka Kolářová. Vedle záchodu u prvního návrhu pak nechybí moderní žebřík na vysoušení ručníků a praktická bidetová sprška.

Foto: La Design, Tomáš Firla

První varianta se skleněným sprchovým koutem. Baterie v návrzích jsou ze série Axor Starck Organic, dodává HansgroheFoto: La Design, Tomáš Firla

Ve druhé variantě dámy rozvinuly linii oblých tvarů a zvolily klasické vzory a materiály. „Na podlaze a stěnách je černobílá mozaika, sprchovou zástěnu tvoří luxfery, ale v moderním tvaru i zpracování,“ popisuje jedna z autorek návrhu Lenka Krummerová. Díky zvolenému rozměru sprchového koutu zůstává v koupelně místo pro koupelnový nábytek. Praktická skříňka je pak uložena přirozeně ve vzniklé nice a nezatěžuje prostor pod umyvadlem.

Foto: La Design, Tomáš Firla

Sanitární keramika je od firmy Villeroy & Boch, série Memento. Na vizualizaci vidíte druhou variantu a luxferyFoto: La Design, Tomáš Firla

Jitka Kolaříková: Vzor prezidenta Beneše

„Vilu jsem navštívila a povídali jsme si s investorem,“ popisuje designérka Jitka Kolaříková, jak vznikal její návrh. Původní dané rozměry podle ní nemohou rodině stačit, a to ani po možném vybourání nevyužívaných komínů. „V návrzích jsme proto prodloužili koupelnu o 1,4 metru na délku,“ popisuje architekta s tím, že místo ukrojili z vedlejšího pokoje, který tím moc neztratil, a koupelna přitom získala na prostoru.

Foto: Jitka Kolaříková

Návrh Jitky Kolaříkové počítá s bouráním. Do koupelny se tak vešla i vanaFoto: Jitka Kolaříková

Jako inspirace jí posloužily vily postavené ve stejném roce jako původní stavba: vila bývalého prezidenta Dr. Edvarda Beneše a vila Stiassni. Koupelny se tak mohly držet původního stylu, a přitom reagovat na moderní potřeby. Jitka Kolaříková myslela především na to, aby se v koupelně mohlo obsloužit více dětí najednou a každé mělo relativní prostor. I proto je tam vana i sprcha zároveň, a také dvě umyvadla. Záchod je oddělen a na první vstup do koupelny není vyloženě vidět.

Obecně použila tři barvy: objevují se zde světle žlutá, bílá a lesklý chrom. „Barvy koupelnu opticky zvětší,“ vysvětluje designérka. Nechybí ani dostatek úložných prostor v podobě skříněk. Vypínače i zásuvky by měly být v retro stylu!

Foto: Jitka Kolaříková

Koupelna podle Jitky Kolaříkové ustojí i ranní špičkuFoto: Jitka Kolaříková

Under-construction: Jednoduchý design, ale funkční

Poslední návrh pochází z pera architektonického ateliéru under-construction. „Bylo zde málo místa, vizí bylo vytvořit co nejvíce otevřený prostor, tedy bez omezujících a zmenšujících prvků, bez dělení plnými stěnami a bez vany,“ popisuje návrh architekt Vladimír Vašut. Prostor opticky zvětšuje i velké zrcadlo přes celou stěnu.

Foto: under-construction

Návrh podle ateliéru under-construction si hraje s betonovou stěrkou i mozaikouFoto: under-construction

Důležitou roli zde hraje i světlo: kromě toho, že lze využít okna pro větrání i přívod denního světla, koupelna nabízí jak intimní osvětlení ze světel za zrcadlem, tak i to praktické, například pro líčení, holení a podobně. Pod zrcadlem je umístěna prostorná deska s umyvadlem a v ní vestavěné přehledné šuplíky, může v ní být umístěn třeba i fén, rovnou zapojený do zásuvky.

„Použité materiály jsou povětšinou jednoduché, prosté, proto jsme si na dvou stěnách vyhráli s luxusní mozaikou,“ popisuje dále Vladimír Vašut. Podlaha a dvě stěny jsou vyvedeny v betonové stěrce. Plánovaná sprcha je oddělena celoskleněnou stěnou, nevytváří tak stísněný pocit. V místnosti nechybí toaleta s bidetovou sprškou ani radiátor, na který lze do libovolné výšky připevnit jednoduché horizontální lišty i pro sušení ručníků. Radiátor disponuje elektrickou patronou, takže lze spustit i v létě, kdy se netopí.

Foto: Under-construction

Sprchový kout je průhledný, proto nijak nenarušuje design a vzdušnost koupelnyFoto: Under-construction

A pro jaký z návrhů se čtenáři ProŽeny.cz rozhodli? Zvítězilo u nich studio La Design! A kterou z variant byste si vybrali vy? Zapojte se do diskuse!

Reklama

Načítám