Hlavní obsah

Líbání: Užívají si ho muži, kteří si o sobě myslí, že jsou atraktivní

Foto: Thinkstock

Atraktivní muže prý líbání baví víc než ostatníFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že není líbání jako líbání? Jeden ho nemusí, druhý miluje. Ale kdo si dle nového výzkumu polibky s partnerem vyloženě užívá? Hezouni a muži, kteří o sobě mají vysoké mínění! Proč?

Článek

Kdekdo je líbáním doslova posedlý. Patříte mezi ty, pro které je spojení rtů s těmi partnerovými naprostým základem předehry? Není divu. Vždyť už i Sigmund Freud tvrdil, že líbání je hledání mateřského prsu na rtech ostatních. Sám ale tenkrát ještě netušil, že pravda je mnohem komplikovanější. A pikantnější.

Pusa není jenom pusa

Polibky stmelují vztahy, podněcují vášeň a v neposlední řadě fungují i jako test vhodnosti potencionálního partnera. Tak to aspoň ukazují výsledky nové studie z oxfordské univerzity, které dokazují, že líbání je něco jako „párový konkurz“. A co víc: dobře vypadající jedinci si ho nadmíru užívají! Vědí o tom výzkumníci víc?

Muži na líbání JSOU!

Rafael Wlodarski a Robin Dunbar, dva vědci z katedry experimentální psychologie na výše uvedené univerzitě, podrobili on-line průzkumu 900 dospělých, z nichž dvě třetiny byly ženy. Oslovení odpovídali na otázky, jak důležité je líbání v dlouhodobých i krátkodobých vztazích.

Celkově lze tvrdit, že ženy oceňují polibky víc než muži, což nikoho nejspíš nepřekvapí, ovšem ukázalo se, že pánové, kteří sami sebe hodnotili jako atraktivnější, kladou větší důraz na líbání a oproti ostatním si ho slastněji užívají! Proč zrovna oni? Sociální antropoložka Helen Fisher má vysvětlení.

Foto: Thinkstock

Polibek po ránu potěší každou ženu. Ale není to tak, že by dámy měly polibky raději než muži!Foto: Thinkstock

Musím tě svést…

Podle ní dobře vypadající muži nebo ti, kteří o sobě mají trochu „líbivější mínění“, mají tendenci být vybíraví a chtějí z mnoha možností, tedy nabídek žen, vybrat tu správnou – dokonalou partnerku. Říkají si, že způsob, jakým dotyčná polibky praktikuje a prožívá, se jistě odráží i v posteli. Proces oddělování zrna od plev? Dalo by se to tak nazvat…

„Námluvy u lidí jsou složité. Celý proces zahrnuje řadu hodnocení a mezníků, během kterých se lidé ptají, zda mají v seznamování pokračovat, hlouběji se zajímat o určitý vztah,“ nechal se slyšet vědec Dunbar s tím, že čím se námluvy stávají intimnější, tím víc záleží na způsobu líbání a na tom, jaký z něj má „svůdce“ pocit. Najde-li tu pravou partnerku, se kterou je líbání vzrušující, je natolik šťastný, že polibky vyžaduje častěji – a velmi rád. Myslíte, že to opravdu tak je?

Foto: Thinkstock

Pánové si prý líbáním hledají ideální partnerkuFoto: Thinkstock

Jak to vidí žena?

„Můj současný partner je opravdu hezký chlap. A ví to o sobě. Ten minulý byl na tom podobně. Když tak nad tím přemýšlím, oba se rádi líbají. Ale fakt nevím, jestli to má nějakou souvislost s jejich vzhledem,“ přemítá čtenářka Klaudie. No, nezbývá nic jiného než tuhle myšlenku začít na „zkoumaných objektech“ pozorovat…

A co ženy? Jak ve studii, kterou zveřejnil časopis Archives of Sexual Behavior, dopadly?

Ženy prý líbání za test komptability nepovažují, berou ho spíš jako důležitý faktor pro delší vztahy. Vzhled „nevzhled“. Philematologisté, což jsou lidé, kteří studují líbání, dodávají, že něžné pohlaví za „kvalitními a vášnivými polibky" vidí dobrou šanci na početí zdravého dítěte. Takhle to tedy je!

A co vidíte v líbání právě vy?

Reklama

Související témata:

Načítám