Hlavní obsah

Přechod vás může překvapit i ve třiceti! Jaké jsou rizikové faktory?

Foto: goodluz, shutterstock.com

Myslíte si, že se přechod týká jen postarších žen? To může být mýlkaFoto: goodluz, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se tento článek přeskočit, protože se domníváte, že na klimakterium máte ještě nějaký ten rok čas? Měly byste zpozornět. Přechod vás může překvapit i ve třiceti! Jaké jsou rizikové faktory?

Článek

Klimakterium neboli přechod je období, kdy v ženském těle nastává mnoho změn. Jeho první příznaky se běžně objevují mezi čtyřicátým a padesátým rokem života. Konec plodnosti je pro většinu žen velmi fyzicky i psychicky náročný. Vliv na psychiku může být ještě horší. Zvlášť pokud se přechod dostaví ve chvíli, kdy jste ho ještě absolutně nečekaly.

Brzký přechod trápí každou pětadvacátou ženu

„Předčasná menopauza je definována vyhasnutím funkce vaječníků před čtyřicátým rokem věku. Tento problém postihuje asi čtyři procenta ženské populace, tedy každou pětadvacátou ženu,“ popisuje gynekoložka MUDr. Svata Žalmanová.

Signálů, kterými vám dává tělo najevo, že se plodné období chýlí ke konci, je celá řada. Tyto změny souvisejí s poklesem ženského pohlavního hormonu estrogenu, který je zodpovědný za mnoho vnitřních procesů. Je nezbytný pro vývoj pohlavních znaků, urychluje metabolismus, udržuje stav cév a kůže a zvyšuje obnovu kostí.

Foto: Monkey Business Images, shutterstock.com

I třicetiletá žena může mít vážné přechodové problémyFoto: Monkey Business Images, shutterstock.com

Kdy je třeba vyhledat lékaře?

A jak tedy poznat, že se blíží přechod? „Zásadní je vymizení menstruace, čemuž mohou předcházet různé poruchy pravidelnosti menstruačního cyklu a neplodnost. Dále se začnou projevovat různé typy potíží: návaly, bušení srdce, noční pocení, poruchy sexuální touhy, náladovost, nespavost a depresivní stavy, později pak poševní suchost, sexuální diskomfort, potíže s močením a opakované záněty močového měchýře,“ jmenuje MUDr. Hynek Kudělka.

V případě, že u sebe začnete pozorovat výše zmíněné potíže, doporučuje gynekolog neodkládat návštěvu lékaře. Ten dokáže pomocí ultrazvuku a vyšetření hormonálních hladin spolehlivě zjistit, jaká je funkčnost a kondice vaječníků, a následně nasadit účinnou léčbu hormonálního deficitu.

Příčiny hledejte v genech i v životním stylu

Lékaři se shodují, že příčiny předčasného přechodu nelze jednoznačně určit, existují ovšem určité faktory, které mohou riziko výskytu zvýšit. Na vině může být genetika, zevní prostředí i životní styl. Je to například kouření, kratší a častější menstruační cykly nebo extrémní fyzická zátěž, která se týká vrcholových sportovkyň. Riziko na sebe vážou také určité nemoci.

Foto: Monkey Business Images, shutterstock.com

I v případě, že vás ve zdánlivě neadekvátním věku potká třeba vynechávání menstruace, rozhodně navštivte lékaře!Foto: Monkey Business Images, shutterstock.com

„Častěji se předčasná menopauza vyskytuje u žen s celkovým onemocněním, například s cukrovkou, revmatoidní artritidou či lupusem. Vaječníky mohou vyřadit z funkce také protinádorové chemoterapie či radioterapie,“ upozorňuje Svata Žalmanová. Ohroženy jsou také ženy s poruchou funkce štítné žlázy a ženy, které prodělaly zákroky v malé pánvi, jako jsou operace cyst.

Šance na miminko existuje

Největší obavy spojené s předčasnou menopauzou se přirozeně točí kolem ztráty možnosti otěhotnět. U žen, které procházejí předčasným přechodem, je sice šance na spontánní otěhotnění velmi nízká, ale vhodnou alternativou je umělé oplodnění, kdy žena přijme vajíčko od dárkyně.

Spíše než na možné následky se však zaměřte na prevenci. Riziko selhání vaječníků v nízkém věku se dá snížit. Hynek Kudělka považuje za nejdůležitější zdravý životní styl s dostatkem pohybu, bez cigaret a nadměrné konzumace alkoholu. Ženám doporučuje neoddalovat těhotenství do pozdního věku. „Ženy dnes vypadají daleko lépe a jsou v lepší kondici, než tomu bylo před třiceti lety. Nicméně proces stárnutí vaječníků je pořád stejný. Plodnost pozvolna klesá už od dovršení třiceti let,“ uzavírá gynekolog.

Jaké jsou vaše zkušenosti s přechodem?

Načítám