Hlavní obsah

Překvapivá studie: Ženy milují muže s červenými tvářemi

Foto: thinkstock

Mužům se zdravou barvou pleti prý ženy nedokážou odolatFoto: thinkstock

Reklama

Jak vypadá muž, kterému žádná žena neodolá? Je vysoký, urostlý, má tmavé vlasy a také viditelně zarůžovělé tváře, třeba jako britský princ Harry. Přesně to podle vědců připadá ženám neskutečně sexy!

Článek

Nejen princ Harry, ale třeba také bývalý americký prezident Bill Clinton či herec Brad Pitt. Ti všichni se pyšní výrazně zarůžovělou barvou pleti, Harry a Bill Clinton si k dobru připočítávají i rudé tváře. A podle studie, kterou zveřejnil britský časopis Daily Mail, je to důvod, proč po nich ženy doslova šílí.

Bledule nejsou v kurzu

Studie totiž jednoznačně ukázala, že bledá pleť ženy příliš nepřitahuje. Naopak pánové, kteří mají červené a zářící tváře, ženy jednoznačně vyhodnocují jako atraktivní. Vědci si to vysvětlují tím, že červené líce a obecně zarůžovělá barva pleti jsou důkazem dobrého krevního oběhu, tedy i celkového zdravotního stavu. Je to prý typické pro takzvané alfa samce s vysokou hladinou testosteronu. A přesně po takových mužích ženy touží, i když si to neuvědomují. Tak to prý zařídila příroda, jednoduše řečeno, ženy jsou „naprogramovány“ k tomu, aby si hledaly zdravé, silné, a tudíž plodné samce.

Foto: isifa

Princ Harry je podle autorů studie typickou ukázkou toho, jak červené tváře na ženy fungujíFoto: isifa

Testovali to na fotkách

Průzkum zorganizovali odborníci z univerzit v St Andrews, Nottinghamu a Durhamu. Celkem pětačtyřiceti ženám v počítači ukázali fotografie jednadvaceti mladých mužů. Úkolem žen bylo, aby tyto pány učinily pomocí grafického programu přitažlivějšími. Aby je dle svých představ vylepšily. Drtivá většina z nich okamžitě dodávala jejich pleti nádech červené, aby jejich tvář dostala trochu více barvy.

Posléze vědci ženy požádali, aby provedly úpravy, které podle nich způsobí, že budou muži vypadat dominantněji. I v tomto případě byla volba jasná – dámy opět sáhly po rudé a tváře pánů na fotografiích ještě více zčervenaly. „Ukázalo se, že rudé líce pokládají ženy za atraktivní, líbí se jim. Zároveň je to ale pro ně i známka dominance a agrese,“ potvrzuje profesor David Perrett, jeden z autorů studie z univerzity v St Andrews. Podle něj je to něco, co máme společné s řadou zvířecích druhů. „U mnoha ptáků je míra zabarvení zobáku či peří ukazatelem toho, jak zdravý daný pták je. A samičky samozřejmě preferují páření s výrazně zabarvenými jedinci,“ vysvětluje David Perrett.

Foto: thinkstock

Pánové s červenými tvářemi prý působí sebevědomějiFoto: thinkstock

Psychology to nepřekvapuje

Přestože se jedná zatím o první studii, která se touto věcí zabývá u lidí, psychology výsledek nijak nešokoval, naopak ho předpokládali. O tom, že barva mužské pleti má velký vliv na ženský úsudek, nepochybuje ani psycholožka Samantha Mann z Portsmouthské univerzity.

Pokud bychom se prý zaměřili na extrémy, tak výrazně bledá pleť podle ní může být známkou nemoci, ale také strachu, naopak až příliš rudá pleť zase indikuje třeba alkoholismus. „Je logické, že přiměřeně do červena zabarvená pleť připadá ženám nejatraktivnější, takového muže vyhodnocují jako nejlepšího potencionálního partnera,“ potvrzuje Samantha Mann. Podle ní je Bill Clinton klasickou ukázkou muže, který má rudé líce, což značí nejen zdraví a plodnost, ale také jistou dávku dominance, ovšem bez agrese, protože to by té červeně muselo být asi ještě více. Naopak Brad Pitt, jehož tvář má o něco světlejší odstín, připadá ženám stále velmi atraktivní, ale zároveň v nich prý vyvolává optimismus.

Také vám přijdou červená líčka sexy? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Načítám