Článek
Vyzvěte své sváteční hosty k netradičnímu silvestrovskému trojboji. Začíná drinkem, pokračuje jednohubkami a v cíli na vás ještě čeká vynikající „čočkovka“. Připraveni? Vzhůru na start!
Welcome drink s granátem
Potřebujete: 700 ml šumivého vína, 400 ml grepového džusu, 400 ml ananasového džusu, granátové jablko, limetku na ozdobu
Smíchejte džusy spolu se zrníčky granátového jablka (pozor, hodně barví, vyplatí se vše provádět ve dřezu) a základ nalijte zhruba do třetiny skleniček na šampaňské. Dolijte šumovým vínem, ozdobte limetkou, a party může začít! Kdo chce, může do základu přidat ještě jahody.
Pavoučí jednohubky
Potřebujete:1 plechovku sardinek ve vlastní šťávě, 1 banánovou šalotku, 100 g másla, 2 lžičky plnotučné hořčice, sůl a pepř, 200ml sklenici černých oliv, dlouhé bagety
Sardinky zbavte páteří (není to vždy nutné), přidejte k nim nahrubo nasekanou šalotku, máslo, hořčici, sůl a pepř a vše důkladně rozmixujte. Rybičkovou pomazánkou pak potřete na kolečka pokrájenou bagetu. Zbývají už jen pavoučci! Olivy rozkrájejte podélně na půl a jejich část pak ještě znovu na menší obloučky. Ty pak budou tvořit tělo a pavoučí nohy.
Čočková polévka s lososem
Potřebujete: 200 g červené čočky, 1 litr zeleninového vývaru, 1 červenou cibuli, trochu oleje, sůl a pepř, mletý koriandr, 300 g malých brambor ve slupce, 200 ml husté zakysané smetany, 50 g plátků uzeného lososa.
Malé brambory omyjte a i se slupkou je nechte osolené a opepřené v troubě péct na 200 stupňů asi 30 minut. Můžete je i pokapat olejem. Přeceděnou čočku uvařte dle návodu ve slané vodě. Nezapomínejte sbírat pěnu! Když je hotová (stačí jí 10 minut), znovu ji přeceďte a nechte okapat. Mezitím na oleji v čistém hrnci zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte čočku, zalijte ji vývarem a polévku krátce povařte. Dochuťte polévku koriandrem, solí a pepřem. Doprostřed talíře pak vždy dejte opečenou bramboru, zalijte polévkou, přidejte smetanu a lososa a podávejte.
Přejeme vám spoustu krásných chvil při vaření i v roce 2013!