Hlavní obsah

Příliš náročná manželka. Jak ji vrátit zpět do reality?

Foto: Profimedia

Pokud má žena vysoké nároky, je muž, který se je pokouší plnit, ve stresu. Chyba je ale na obou stranáchFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno je jen na něm. On živí rodinu, platí hypotéku či nájem, financuje veškeré potřeby dětí a ženy. Jeho partnerka do rodinného rozpočtu nepřispívá, ale nároky má vysoké. Jak ji vrátit zpět na zem?

Článek

Nejsou to žádní multimilionáři, zazobaní akcionáři ani vysocí manažeři. Mají lehce nadprůměrný plat, díky němuž by mohla jejich rodina žít spokojený život. Jenže jejich partnerky jako by byly mimo realitu.

Přestože samy nepracují, nároky mají tak vysoké, že je jejich muži nezvládají uspokojovat. „Po mateřské žena přišla o práci, ale novou si nehledala, dohodli jsme se, že ještě nechceme nechávat syna celý den ve školce. Jenže z jednoho roku jsou už tři, a navíc má manželka na všechno čím dál vyšší nároky,“ říká jednačtyřicetiletý Filip. Má jasnou představu, kam chce jet na dovolenou, co je potřeba koupit do domácnosti, jak by měla vypadat dokonalá kabelka. Ale kolik ty věci stojí, jako by netušila.

Jak takovou ženu vrátit zpátky na zem?

Je to velký stres

Pro muže, který sám nese na bedrech veškeré finanční potřeby rodiny, je to samozřejmě velmi náročné. „Cítí se určitě hrozně, je v totálním stresu,“ potvrzuje psycholožka z Centra zvyšování psychické odolnosti Katarína Szabados Filasová. Navíc vše zhoršuje typicky mužská ješitnost a pocit, že pokud nedokáže ženě splnit všechna přání (byť jsou sebevíc mimo realitu), není chlap, není dost dobrý.

A tím vzniká velmi nebezpečné kolečko, kdy žena má stále větší nároky, ale muž nedokáže jasně říct, že to prostě nejde.

Foto: Profimedia

Jako by některé ženy měly pocit, že peníze rostou na stromech. Jenže jejich manžel je musí vydělatFoto: Profimedia

Chybují oba

Odsoudit tyhle ženy jako rozmazlené a líné fifleny by ale bylo velmi krátkozraké. Za tohle mohou totiž oba rovným dílem. „Muž je tím, kdo jí takové chování umožňuje. U něj vládne ten přežitek, že muž má být živitel rodiny, a pokud on to takhle uplatňuje, tak není zvláštní, že se jeho partnerka chová podle toho. Když on je ochoten to na sebe vzít, proč by to nevyužila?“ vysvětluje Katarína Szabados Filasová.

Navíc se velmi často stává, že ty ženy skutečně neví, že jsou jejich nároky přehnané. Protože nikdy od partnera neslyšely „to nejde“ nebo „na to nemáme“. Logicky nabyly dojmu, že je vše v pořádku. „Znám pár, kde si muž tajně nadělal neuvěřitelné dluhy, aby právě manželce tyto choutky plnil. Ona o tom vůbec nevěděla. Když přišla s tím, že chce jet na Bahamy, jelo se na Bahamy. K ní se dostávala pouze ta informace, že je vše v naprostém pořádku,“ popisuje Katarína Szabados Filasová.

Foto: Profimedia

Oblečení, kabelky, luxusní dovolené, drahé zařízení bytu. To vše si některé ženy naporoučí, aniž by partnera finančně podpořilyFoto: Profimedia

Jediná možnost? Otevřená hra

Nejlepší je samozřejmě se do téhle situace nedostat, a to jde jen s pomocí jasných partnerských dohod. „Je fajn, když muž ženě umožní být nějaký čas třeba jen s dětmi, ale zároveň je potřeba, aby si ujasnili, jak dlouho je to možné a jaká je jejich finanční situace,“ říká koučka partnerských vztahů Lenka Černá ze Školy pro ženy.

Ale stejný „lék“, tedy upřímnost, vlastně funguje i ve chvíli, kdy už tenhle problém řešíte. „Muž by podle mě měl odkrýt své karty, ukázat ženě, jaká je jejich reálná situace. A ne že to jen nějak naznačí nebo jí vyčte, že moc utrácí. Myslím tím skutečně ukázat čísla, povědět o dluzích, o tom, kolik vydělává, na co doopravdy mají, a na co ne,“ radí Katarína Szabados Filasová.

Jinak to totiž může skončit velkým průšvihem. „Mluvení o penězích je dle mého názoru jednou z nejdůležitějších schopností, které jsou pro šťastný vztah potřeba. Právě kolem peněz totiž panuje spousta nedorozumění a zvýšených emocí, které mohou vztah postupně oslabovat,“ varuje Lenka Černá.

Znáte nějaký pár, kde jsou veškeré finanční starosti na manželovi a jeho žena má přehnané nároky?

Načítám