Hlavní obsah

Připravte si sůl do koupele: Levandulová vůně vás nadchne!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Není nic lepšího než si po celém dni v práci dopřát zasloužený odpočinek. A to nejlépe ve vaně, při svíčkách a s knížkou v ruce. Co si ale tuto večerní siestu ještě o něco vylepšit? Vyrobte si domácí koupelovou sůl. Je to tak snadné!

Článek

Soli do koupele mají obecně blahodárný vliv na lidský organismus. S přidáním konkrétních bylin se pak jejich účinky ještě umocňují. A jinak to není ani u soli levandulové.

Tato „koupelovka“ obsahuje dvě zázračné ingredience – levanduli a epsomskou sůl. Levandule patří mezi velmi oblíbené rostliny nejen pro svou nezaměnitelnou vůni, ale také pro ten krásný pohled na ni. Její jméno je odvozeno od latinského slova lavare, které znamená mýt, umývat.

Již ve starověku se využívala právě do koupelí a na další kosmetické účely. Díky svým uklidňujícím účinkům se doporučuje užívat ji také v případě, že jste nervově vypjatí, nervozní nebo trpíte nespavostí.

Ingredience číslo 2 je zase známá jako sůl zdraví a krásy. Je sloučeninou hořčíku a síry (síran hořečnatý), získala své jméno podle slaných pramenů v Epsomu v anglickém hrabství Surrey. Koupel s přísadou této soli napomáhá uvolňovat nervový systém, zmírňuje bolest svalů a napětí a pomáhá tělu zbavovat se škodlivých látek.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Co na levandulovou koupelovou sůl potřebujete?

  • 1hrnek epsomské soli (také ji prodávají pod označením „hořká sůl")
  • ½ hrnku mořské soli
  • 2 lžíce sušených květů levandule
  • 10 – 15 kapek levandulového esenciálního oleje

Jak na to?

Všechny ingredience smíchejte v míse.

Směs přesypejte do skleněné uzavíratelné nádoby.

Nechejte „odpočívat“ po dobu minimálně jednoho týdne. Levandule a olej se tak skvěle propojí se solí, vůně bude intenzivnější a účinky blahodárnější.

Do koupele přidávejte vždy 4–6 lžic levandulové soli a dopřejte si relax v lázni minimálně 25 minut. Léčivé minerály se tak lépe absorbují přes kůži.

Náš tip:

Sůl můžete také použít jako peeling. Stačí smíchat 3 lžíce levandulové směsi s malým množstvím olivového oleje a jemně masírovat kůži. Chvíli nechte působit, poté opláchněte.

Chcete, aby byla koupelová směs kromě vůně i v barvě levandule? Přidejte trochu přírodního nebo potravinářského barviva.

Reklama

Načítám