Hlavní obsah

Přispějte k ochraně životního prostředí těmito jednoduchými triky

Foto: Procter & Gamble

Ochrana planety je důležitější než kdy dříveFoto: Procter & Gamble

Aktualizováno

Den Země se slaví po celém světě 22. dubna, a to už od roku 1970. Důvodem vzniku tohoto svátku bylo připomenout si důležitost naší planety a propagovat ochranu životního prostředí.

Článek

Protože si společnost Procter & Gamble uvědomuje, jak moc je pro nás příroda a její zachování důležitá, přináší vám jednoduché tipy, kterými pomůžete chránit planetu z pohodlí vašeho domova, a to po celý rok.

Neplýtvejte vodou – perte na krátké cykly, nádobí nepředmývejte

Dejte přednost slow fashion před běžnou módou – používejte prací prostředky, které zachovají barvu a tvar vašeho oblečení

Šetřete elektrickou energií – pračku a myčku zapínejte až v momentě, kdy je plná

Foto: Unsplash

Volba správného pracího prostředku dovede ušetřit energii a vodu i zachovat kvalitu oblečeníFoto: Unsplash

Přemýšlejte o výrobě a obalech výrobků, které kupujete

Nejen spotřeba výrobků, ale samozřejmě i jejich výroba má obrovský dopad na životní prostředí, proto se vyplatí sledovat opatření a cíle v oblasti životního prostředí, které si stanovili jednotliví výrobci.

Zastřešujícím cílem společnosti Procter & Gamble je do roku 2040 dosáhnout nulových čistých emisí skleníkových plynů ze svých výrobních závodů i celého dodavatelského řetězce, to znamená od získávání surovin až po prodej. Protože do roku 2040 je to dlouhá doba, je prozatímním závazkem P do roku 2030 snížit emise ze svých továren o 50 % a ze svého dodavatelského řetězce o 40 %.

Mezi lety 2010 a 2021 společnost P snížila spotřebu energie ve svých závodech o 21 % a absolutní emise Scope 1 a 2 měřené na jednotku produkce po celém světě o 56 %, a to díky vyšší energetické účinnosti a nákupu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Například továrna P Rakona také využívá 100% obnovitelné energie a již deset let ani neprodukuje žádný odpad na skládku.

Co se týče obalů, třídění je ve většině českých domácností zavedeným zvykem. Cílem společnosti P je proto do roku 2030 nabízet plně opakovaně použitelné nebo recyklovatelné obaly a také snížit množství panenského plastu v obalech o 50 %, v porovnání s úrovní v roce 2017.

Foto: Unsplash

Třídění odpadu je běžné ve většině českých domácností. A jak je to se samotnou recyklovatelností obalů? Foto: Unsplash

Klademe si ekologické cíle

Procter & Gamble se dlouhodobě snaží klást si co nejambicióznější ekologické cíle. Nesmíme však zapomínat, že velké množství zdrojů ušetříme, pokud začneme jednotlivé šetrné úkony provádět pravidelně a pokusíme se v nich najít rutinu, proto v rámci svých snah vydala společnost P v loňském roce komplexní vzdělávací materiál pro žáky základních škol, který je přístupný komukoli na webu P.

Reklama

Načítám