Hlavní obsah

Proč jste tak unavení? Může za to káva i voda!

Foto: Thinkstock

Také na vás někdy padá nesnesitelná únava, které téměř nelze čelit?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spali jste klidně celou noc, přesto se neustále cítíte jako hadr, který někdo vzal a vymačkal z něj poslední kapku energie? Spouštěč vaší únavy může být překvapivý. Na co si byste si měli dát pozor?

Článek

Pocity vyčerpání a chronická únava patří k nejčastějším potížím, se kterými lidé míří za svými lékaři. To je vcelku logické, kromě toho, že únava nepříjemně zasahuje do vašeho života, může být také příznakem vážné choroby jako cukrovka, celiakie nebo srdeční onemocnění. Ve většině případů se ale pravá příčina nachází ve vaší životosprávě.

1. Pijete příliš mnoho kávy

Zdá se vám to jako paradox? Vždyť šálkem kávy únavě naopak zamezíte, ne? Jak se to vezme. V mírných dávkách kofein opravdu dodává energii. Pokud ho však konzumujete příliš, má zcela opačný efekt. Předávkování kofeinem vašemu tělu vůbec neprospívá a najevo vám to dává právě únavou, ale i celkovou podrážděností, úzkostmi a bolestmi hlavy.

2. Jste nepřetržitě ve stresu

Stres je jedním z hlavních civilizačních problémů naší doby. Vyvarovat se ho je pro spoustu z vás nadlidský úkol. Přesto se o to nepřestávejte pokoušet. Dopad stresu na naše zdraví může být devastující. Únava způsobená neustálým vysilováním organismu je pak opravdu jen to nejmenší.

Foto: Thinkstock

Stres a příliš mnoho nezorganizovaných povinností dobrému spánku nepřispívajíFoto: Thinkstock

3. Vynecháváte denní jídla

Nepravidelnou stravou a vynecháváním jídel si nezaděláváte jenom na problémy s váhou. „Nepřirozené hladovění znamená rychlý pokles krevního cukru a s ním i snížení naší energie a koncentrace, únavu a chuť jít spát anebo si dát pořádnou dávku energie – nejběžněji v podobě toho nejméně vhodného: sladkostí,“ říká odbornice na zdravotní prevenci a výživu Mgr. Margit Slimáková, Ph.D.

4. Máte přetechnizováno

Smarthphone, tablet, notebook, televize, rádio. Máte alespoň čtyři z nich ve své ložnici? Je to špatně. Zaprvé únava může být důsledkem elektrické senzitivity vznikající kvůli přílišnému se vystavení elektromagnetickým polím. Zadruhé unavující je i pocit, že musíte být neustále na příjmu. Umíte si třeba představit, že si každý víkend vypnete telefon, nebudete se připojovat k internetu a užijete si poklidný víkend?

5. Nedodržujete pitný režim

Stále se objevují rádoby revoluční názory, že pít máte, až když máte žízeň, a k pitnému režimu se tudíž nemáte tělo nutit. To je nesmysl. Pravdou však je, že doporučený příjem tekutin se zdaleka nedá aplikovat na každého a jejich potřeba je tedy velmi individuální. Pokud však pijete nedostatečně, vaše tělo je dehydratované, což se mimo jiné projevuje únavou, skleslostí a neschopností se soustředit.

Foto: Thinkstock

Pitný režim nepodceňujte!Foto: Thinkstock

6. Nepravidelně spíte

Během týdne naspíte sotva pár hodin, o víkendu to ale skvěle naženete? Ne, takhle to nefunguje. Každý den byste měli vstávat a chodit spát přibližně ve stejnou dobu. Narušený biorytmus totiž opět vede k úbytku energie a tím k následné únavě.

7. Nekonzumujete dostatek železa

„Železo je základní součástí našich červených krvinek, přenášejících kyslík do buněk celého těla. Strava s nedostatkem železa proto znamená nedostatek výživy pro celý organismus a jedním z projevů anémie je právě zvýšená únavnost. Řešením je pravidelná konzumace potravin obsahující železo a vitamín C, který podporuje využití tohoto minerálu ze stravy,“ radí Margit Slimáková.

8. Málo se hýbete

Pohyb okysličuje orgány a urychluje metabolické procesy. Pokud máte pocit, že nemáte dostatek síly ani na to, aby jste si obuli boty, natož šli ven běhat, tak zatněte zuby a překonejte to. Aktivní pohyb je totiž ten nejlepší životabudič.

A co vy? Už jste zatočili se svou únavou? Ne? Možná vás jí zbaví vůně.

Reklama

Související témata:

Načítám