Hlavní obsah

Proč (ne)pít bublinkové nápoje: Tušíte, co udělají s vaším tlakem, játry i trávením?

Foto: VITAL ML, Shutterstock.com

Foto: VITAL ML, Shutterstock.com

Reklama

Perlivé nápoje všeho druhu milují skoro všichni. Ale ať už jde o ty slazené, nebo jen čisté sycené, odborníci tvrdí, že mohou za řadu zdravotních problémů. V perlivých barvených nápojích je navíc množství cukru a nezdravých „éček“. Víme, co vám hrozí, když jich budete pít příliš.

Článek

Věděli jste, že přílišná konzumace bublinkových nápojů způsobuje nadýmání, podporuje chutě na sladké, a dokonce způsobuje nemalé zdravotní problémy?

Problémy s nadýmáním a pálením žáhy

Sycené nápoje obsahují kyselinu uhličitou, která může vytvářet nepříjemnosti v trávicím traktu. Žaludek a střeva naplní plynem, což vede k říhání a nadýmání. Trpíte-li syndromem dráždivého tračníku, měli byste se nápojům s bublinkami vyhýbat raději úplně. Nadměrná konzumace by vám mohla způsobovat průjmy, nadýmání, zácpy a velké bolesti břicha. „Přidávaný oxid uhličitý nesvědčí střevům, někdo pociťuje bolesti břicha a plynatost. Plynem se navíc zmenšuje objem přijaté tekutiny, což je – vzhledem k tomu, že většina lidí pije méně, než by měla – také problém,“ říká internistka a obezitoložka Dita Pichlerová.

Podobně mohou bublinky znepříjemňovat život lidem, kteří trpí pálením žáhy. Plyn vytváří v žaludku tlak a zvyšuje riziko, že se žaludeční šťávy budou vracet jícnem vzhůru, a tak zhorší stávající problémy.

Foto: FakeStocker, Shutterstock.com

Lidé trpící dráždivým tračníkem by se měli syceným nápojům vyhýbatFoto: FakeStocker, Shutterstock.com

Útočí na játra a zvyšují i riziko rakoviny

Izraelští vědci spojují kombinaci ovocných šťáv a bublinek se ztučněním jater (steatóza). Podle nich už pouhé dvě plechovky ovocného šumivého nápoje denně pětkrát zvyšují pravděpodobnost zjizvení jater, což je předstupeň cirhózy a následně i rakoviny tohoto orgánu.

Podle studie kanadských vědců se ženám kvůli častému pití sycených nápojů zvyšuje hustota ňader, čímž se zvyšuje i množství buněk, které se mohou přeměnit na nádorové – riziko případného onemocnění roste až čtyřikrát.

Krevní tlak stoupá, minerály klesají

Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví, dodává, že s nadměrným pitím šumivých vod hrozí i další zdravotní komplikace: „Bylo zjištěno, že vody s vyšším obsahem oxidu uhličitého mohou způsobit vyšší krevní tlak včetně vyšší tepové frekvence. Negativně působí i na vylučovací systém, kdy ledviny ve zvýšené míře vylučují vodu a minerální látky. Současné balené perlivé vody včetně přírodních minerálních vod, kam je oxid uhličitý dodán uměle a je ho tam nepřiměřeně velké množství, nedoporučuji. Tyto perlivé vody zatěžují lidský organismus a nejsou vhodné ani pro takzvané zahnání žízně.“

Foto: benjamas11, Shutterstock.com

Oblíbené slazené sodovky vašemu zdraví zrovna nepřidajíFoto: benjamas11, Shutterstock.com

Spousta cukru a žádná hydratace

Nejoblíbenější sycené nápoje jsou plné cukru, což neprospívá lidskému organismu naprosto v ničem. Budou se vám kazit zuby, přiberete, zvyšujete riziko závislosti na sladkém a navíc vůbec neuhasíte žízeň.

Nevíte, co tedy vlastně pít? „Těžko hledat jednu ideální tekutinu na hydrataci organismu. Mělo by se jednat o kombinaci voda, minerální voda, eventuálně iontový nápoj. Denně by měly být zastoupeny první dvě složky, tedy voda a minerálka, v poměru 1 : 1, iontový nápoj, případně ředěný přírodní džus či nealko pivo v den, kdy sportujete. Co se týče vody, preferujte pramenitou, kohoutkovou, čaje bez cukru, doporučujeme bylinné čaje. Nemělo by se jednat o stolní sycené vody,“ radí Dita Pichlerová.

Nezvladatelné chutě

Dáváte si někdy kolu jen proto, že vás honí mlsná? Prokazujete tak sami sobě medvědí službu. Od chutí vám nepomůže. Naopak! Pouhé dvě plechovky sladkého bublinkového nápoje způsobí, že budete po sladkém prahnout ještě víc. Může za to oxid uhličitý: v sycených nápojích působí jako kyselina, která velmi intenzivně reaguje na veškeré chutě. Maximálně je zintenzivňuje a to zvyšuje touhu po jejich dalším přísunu. Bublinkové drinky tedy nejenže neuhasí  žízeň, ale navíc způsobí, že budete prahnout po další várce cukru. Sladké chutě jsou v mozku silně spojené se systémem odměňování, což vyvolává dychtění po dalších a dalších sladkostech.

„Pro spoustu lidí balená perlivá voda představuje jediný zdroj vody pro pitné účely. V takovém případě jsou zdravotní obavy namístě. Oxid uhličitý a voda jsou hlavní konečné produkty buněčného metabolismu. Oxid uhličitý je hlavní ‚zplodinou‘ naší látkové výměny, které se musíme neustále zbavovat, jinak by mohl náš organismus zkolabovat,“ uzavírá Monika Bartolomějová.

Máte rádi bublinkové vody, nebo se bez nich snadno obejdete?

Reklama

Načítám